Küldje el az oldalt ismerősének!
vecsecity.hu
Gastro

Unique Magazine


www.jetsetmagazin.hu




www.kulturinfo.hu



www.salsadecuba.hu

alomutazo.hu


Gál Tibor

A   Gál Tibor Pincészet az Egri Borvidék egyik vezető, 1993 óta működő borászati vállalkozása, amely mindig fő feladatának tekintette a tradíciók újraélesztését a modern borászati eljárásokkal ötvözve. Gál Tibor elsőként ismerte fel a borvidéken a terroir típusú borászkodás jelentőségét, az igazán erre a területre való fajtákat és klónokat kiválogatva.

Célja az egyedi stílusú, már eredetvédett Egri Bikavér hírnevének visszaállítása, valamint a magyar fajtákon kívül a nemzetközi fajták — Pinot Noir, Chardonnay, Viognier, Syrah — nálunk történő meghonosítása.

Az egri borvidéken fekvő legjobb termőterületek dűlőiben, 53 hektáron termésszabályozással és saját irányítással biztosította eddig a pincészet a mindig kiváló minőségű alapanyagot boraihoz. A saját stílusú borok 12-18 hónapon keresztül tölgyfahordóban érlelődnek, a jó klímájú, tufakőbe vájt Labirintos pincerendszer mélyén.

Gál Tibor 1998-ban az Év borásza lett Magyarországon, elismerve az Egerben végzett munkáját, a saját- és a Gundel-borok fejlesztésében végzett tevékenységét. Sikereire felfigyeltek Olaszországban, a toszkán borvidéken is, s Ludovico Antinori pincészetében Gál Tibor megalkotta a világhíressé vált Ornellaia  (1998) bort, amely a 2001-es decemberi Wine Spectator magazinban a TOP 100 bor rangsorában az első helyre került. Ez már olimpiai bajnoki címnek számít! Nem meglepő, hogy Gál Tibor Egerben létrehozta saját nagyvállalkozását is, a G.I.A. borászatot. A már említett, híres Antinori rokona, Marchese Incisa, a nemzetközileg elismert bor, a Sassicai gyártója, valamint az egyik legnagyobb amerikai borimportőr vállalat, a Kobrand Corporation lett a csúcsborász üzlettársa.

A jó bornak szép csomagolás kell. Gál Tibor boraira is igaz ez. A Chardonnay Szarkas, a Cabernet Franc Tornyos, a Rosé Rosalia és a Pinot Grigio Madaras jól mutatott a prospektusokban és az üzletek polcain, s a lényeg: ami bennük van, az a kinézetüknél is jobb. A Chardonnayban megjelent a sárgadinnye és a körte íze, s egy enyhe vanília. A Cabernet Franc természetesen igen karakteres bor lett, a fekete ribizli és a cseresznye érezhető benne, vadhúsokhoz kiváló. A rozé ötven százalék Pinot Noirból és ugyanennyi Cabernetből készült, gyümölcsös, könnyű, aromás, elegáns. A Pinot Grigio fehér bor játékos, fifikás. Az egri borász nagyon büszke volt a dűlőszelektált Egri Bikavérjére, amit már sokan megkóstolhattak. Kadarka, Kékfrankos és shiraz volt az összetétele, az persze szupertitkos, hogy milyen arányban keverte. Összehasonlítva más bikavérekkel ez könnyed, lágy, itatja magát. Érdemes említést tenni Gál Tibor 2002-ben megjelent shiraz boráról is. Gál Tibort sokan kérték fel szakértőnek. Dolgozott pannonhalmán, segített Bátaapátiban. A legutóbbi idők nagy feladata az volt, hogy a dél-afrikai Capaiborászatot irányítsa.

Gál Tibor váratlan halála, végzetes dél-afrikai balesete megdöbbentette a világ borászait. A palackokban testet öltő ,,szellemi örökséget” Gál Tibor gyermekeinek gyarapodó tapasztalata, valamint felesége és a pincészet dolgozóinak elkötelezettsége teszi teljessé. A hosszú évek közös munkája és tapasztalata eredményezi azt a minőséget, ami jellemezi a Gál Tibor névvel fémjelzett borokat, és garantálja az állandóságot a jövőben is. Egeren kívül Mátraalján, a nagygombosi birtokon is, 94 hektáros területen a Gál Pincészet gazdálkodik. Gál Tibort 2006-ban az Olasz Köztársaság Érdemrendjének Lovagi Keresztjével tüntették ki — osztumusz.


terroirconsulting.hu
www.terroirconsulting.hu

borbál
Borhírlap mobil eszközökre letölthető változata


tovább

e-travelclub
tovább

e-travelclub
tovább

Crazybull
tovább

Solid


profilvideo.hu
tovább

koronaborhaz.hu
www.koronaborhaz.hu



Előfizetéshez kattintson ide

Előfizetőknek belépés itt
email
jelszó
..:: LKG Média Kft. :: Borhírlap® site :: email: lkgmedia@t-online.hu :: 2017 ::..