Küldje el az oldalt ismerősének!
vecsecity.hu
Gastro

Unique Magazine


www.jetsetmagazin.hu




www.kulturinfo.hu



www.salsadecuba.hu

alomutazo.hu


Demeter Csaba

A Demeter pincészet ismét beírta nevét a világ bortörténetébe. Demeter Csaba a tavalyi arany és bronzérem után a 2006. évi bordeauxi Challange International du Vin borversenyen ezüstérmet nyert az Egri Bikavér Reserve 2002 évjáratú borával és bronzérmet az Eger Csillaga 2005 termékével. A Bor Hírlap e siker kapcsán kérte fel a kiváló kézműves borászt hordószónoknak, aki a szó eredeti jelentésétől eltérően, természetesen nem nagyhangúan, demagóg módon, hanem szerényen, nagy szakmaisággal elemezte a jó eredmények okát.

  - Eger azért létezik, mint borvidék, mert a szőlő itt jól érzi magát - magyarázta Demeter Csaba. – Jó a mikroklíma, a talaj, kiváló dűlők sorakoznak egymás mellett. Egyértelmű a tétel, ha jó a szőlő, jó lesz a bor. Persze csakis a fahordós érlelésű, a reduktív borokat nem értékelem…

- Demeter néven l948 óta létezik pince Egerben. Jómagam 1996-ban vettem át az apámtól, s rögtön megváltoztattam mindent. Az elképzeléseim szerencsére beváltak. Húsz hektár területen gazdálkodunk, s sokat kísérletezünk. Dűlőket szelektálunk, hogy megtudjuk, melyikbe melyik szőlő való igazán. Öt-hat első osztályú dűlőről beszélhetek, ilyen az Eged-hegy, a Merengő, a Sík-hegy, a Felső galagonyás a vörösborok számára, a fehérek részére pedig az Öreg-hegy és a Nagyaszó. Hogy a 2002-es Pinot Noir-om Bordeaux-ban aranyérmet nyerhetett amögött rendkívül sok munka van, s az is a kitartás eredménye, hogy jövőre már lesz dülőszelektált borom is. A borkészítésnél a legfontosabb, hogy a szőlőben mi történik.

- A Bikavér számomra a legkedvesebb. 2003 óta szinte csak Bikavért készítek, s valamennyinek fantázianevet adok. Évente átlagban ötvenezer palackot hozok forgalomba. A minőséget nagyon komoly terméskorlátozással érem el, egy tőkén egy-másfél kiló szőlőt hagyunk, s mivel a gyümölcsöt a lomb táplálja, nagyon figyelünk a szőlő súlya és a lombfelület megfelelő arányára. A feldolgozásnál plasztik erjesztő tartályokat használunk, nem szeretem a koracélt. Erjedés közben nincs hűtés-fűtés. Kíméletes kézműves feldolgozás zajlik, bármilyen problémát rögtön kontrollálunk. Egy hordót kétszer töltünk fel és négy évig használunk. A fele termés mindig új hordóba kerül, a másik fele pedig másodtöltés. Fontos megemlíteni, hogy francia hordókat használunk, a magyar kádár szakma sajnos lemaradt a minőség terén. Egyedül a Trust Hungary hordói jók, de nekem ezek túl füstösek, azért nem vásárolom. Egyfajta bort mindig egyszerre palackozunk le, hogy egyforma legyen az ízvilága az üvegeknek. A homogenitás nagyon fontos.

- Ritka, de én a rosé bort is fahordóban érlelem, s így akár három évig is kellemes, iható nedűt kapunk. A Demeter-féle rosé tényleg átmenet a vörös és a fehérbor között. Egerben csak a Juhász testvérek és a St.Andrea pincészet készít hasonló technikával rosét.

- Nagy hangsúlyt fektetünk a palackozásra. Kiváló minőségű portugál parafadugót használunk és minden üvegen ón kapszula van. A Demeter pincészetről mindenkinek tudni kell, hogy mi nem készítünk tömegborokat, csak extra minőséget engedünk piacra. Célunk, hogy a világ legjobb borát mi csináljuk, ehhez erőt adnak az idei angol, japán és francia versenyeken elért érmes helyezések


terroirconsulting.hu
www.terroirconsulting.hu

borbál
Borhírlap mobil eszközökre letölthető változata


tovább

e-travelclub
tovább

e-travelclub
tovább

Crazybull
tovább

Solid


profilvideo.hu
tovább

koronaborhaz.hu
www.koronaborhaz.hu



Előfizetéshez kattintson ide

Előfizetőknek belépés itt
email
jelszó
..:: LKG Média Kft. :: Borhírlap® site :: email: lkgmedia@t-online.hu :: 2017 ::..