Küldje el az oldalt ismerősének!
vecsecity.hu
Gastro

Unique Magazine


www.jetsetmagazin.hu




www.kulturinfo.hu



www.salsadecuba.hu

alomutazo.hu


Jásdi István

              Jásdi István csopaki présházának a Balatoni Nemzeti Park 2000-ben az Év legszebb pincéje címet adományozta. A pince a XVIII. század végén épült, 1849-től Ranolder János veszprémi püspök családi borgazdaságának központjaként működött, itt alapozták meg a csopaki borok hírnevét. A klasszicista épületegyüttes és a csaknem 40 méter hosszú pince szinte romokban került Jásdi István borászhoz, aki 50 éves korában, 1998-ban alapított borászatot. A terméskőből rakott hűvös pince és a beépített legkorszerűbb technológia, a szakszerű szőlőtermesztés és borfeldolgozás hatására XXI. századi bortermelésnek lehetünk tanúi Jásdiéknál, amint arról a helyszínen a Bor Hírlap is meggyőződhetett.

              -Húsz hektáron gazdálkodunk – kezdte bemutatni gazdaságát Jásdi István.- Már régen is tudták, hogy jó közel lenni a szőlőhöz, azért épült a jelenlegi helyére a présház, mert remek dűlők veszik körül. Siralomvágó, Lőcedomb, Nagykút …Csupa olyan terület, ahonnan markáns borok kerülhetnek ki. Szeretem a siralomvágói Olaszrizlinget, a lőcedombi Szürkebarátot és a nagykúti Chardonnayt. Nekem az a mániám, hogy terroár borokat akarok készíteni, egy-egy terület különlegességéről, speciális adottságáról szóljon a bor. Csopakon zömmel vörös színű permi homokkő talaj van, de dolomitos részek is találhatók, ásványi anyagokban igen gazdag vidék, bor egyéniségek születhetnek itt szorgos munka eredményeképpen.

              Tavaly nagyon szűk volt a termés, csak hatvanezer palackot tudtak készíteni. Az idén jobbnak ígérkezik a szőlő, Jásdi István szerint a nyolcvanezer üveget elérik. Két-három éven belül még további harminc-negyvenezer palackot szeretnének piacra dobni, s ezzel a birtok kapacitását le is fedik majd teljesen. A növekedéssel együtt természetesen adnak a minőségre. A dűlőszelektált borokat fél- és egykilós hozamkorlátozással termelt szőlőből készítik el. Fontos kérdés, hogy kis terheléssel mit tudnak kihozni a szőlőfajtákból? Jásdi Istvánnak például szívügye az Olaszrizling presztízsének visszaállítása.

-Bio dinamikus rendszer kialakításán dolgozunk a birtokon, nem agyon műtrágyázott, hanem önfenntartó talajra van szükség a jó szőlőhöz – magyarázta a borász. - Nem vegyi anyagokkal bombázott a rendszerünk, minél kevésbé van túlterhelve a szőlő, annál kisebb mennyiségű permetlé szükséges. A szellős lombfalon átfúj a szél, s elkerülik a betegségek a növényt. Szüretelni is kisládában szoktunk, hogy ne törjük össze a szemet, s a szüret egyben már előválogatást is jelent, beteg fürt nem juthat tovább. A borfeldolgozás során a kishordós tételeknél vadélesztőt használunk, természetes módot alkalmazunk, az alap boroknál pedig hűtött erjesztést csinálunk, s faélesztőt vetünk be. Testes fehérborainkat dűlőszelektált tételekből csináljuk.

 Jásdi István szeret újítani, ezért idén különlegességgel jelentkezett a budai várban    megrendezett szeptemberi borfesztiválon. A Ranolder Cuvée 2003 sikere adott ötletet, amely Cabernet Franc és Merlot házasításából született vörösbor.

- Most a Ranolder Fehér Cuvée-vel leptük meg a piacot, Olaszrizling és Furmint házasításából készült ez a bor – mondta Jásdi István.- Negyven éve kiirtották a Balaton környékén a Furmintot, még a régi termelőszövetkezet ágazatvezetője sem emlékezett erre a szőlőfajtára Csopakon, én viszont újra telepítettem. Úgy érzem, szép, karakteres bort sikerült készítenem a felhasználásával.

A Jásdi alap borok, amiket nemes egyszerűséggel nevezhetünk faluboroknak ezeregyszáz és ezerötszáz forint között kaphatók palackonként, ami elfogadható ár. A kishordós erjesztésű borok ára ennek a három, négyszerese. Lehet, hogy sokaknak nehéz elmagyarázni, hogy egy fehérbor miért kerül annyiba, mint egy vörös, de Jásdiék testes fehérborokat készítenek, amelyek már dűlőszelektáltak. Mivel a balatoni borok ázsiója emelkedik, van lehetőség a terjeszkedésre.

- Az értékesítést növelni akarjuk egy új kóstolóhelység létrehozásával, kihasználva a birtokunk adta fantasztikus balatoni panorámát. Jövő tavaszra reményeim szerint elkészülhet a terasz, ahol a felkínált boraink mellé tapas jellegű ételeket és borkorcsolyákat is kínálunk majd. Hagymás zsíros kenyér természetesen nem lesz, ilyen csak az a borosgazda ad, aki azt szeretné, hogy ne érezzék a bora ízét. A mi borainkhoz a juhtúros falatkák illenek egyébként a legjobban, biztos vagyok benne, hogy ez lesz a sláger a Csopaki Olaszrizling, a Szürkebarát, a Cserszegi Fűszeres, a Ranolder Fehér Cuvée, a Balatonszőlősi Sauvignon Blanc és a Pinot Blanc mellett.


terroirconsulting.hu
www.terroirconsulting.hu

borbál
Borhírlap mobil eszközökre letölthető változata


tovább

e-travelclub
tovább

e-travelclub
tovább

Crazybull
tovább

Solid


profilvideo.hu
tovább

koronaborhaz.hu
www.koronaborhaz.hu



Előfizetéshez kattintson ide

Előfizetőknek belépés itt
email
jelszó
..:: LKG Média Kft. :: Borhírlap® site :: email: lkgmedia@t-online.hu :: 2017 ::..