Küldje el az oldalt ismerősének!
vecsecity.hu
Gastro

Unique Magazine


www.jetsetmagazin.hu




www.kulturinfo.hu



www.salsadecuba.hu

alomutazo.hu


Molnár Tibor

A soproni borvidék 1800 hektáron terül el. A Fertő-tó környékén sok jelentős borászatot találhatnak a kirándulók, s a kerékpárosok, ahol kóstolhatnak. Az egyik replique montre rolex legfigyelemreméltóbb pincészet a Vicellér-ház, amelynek a festői Fertőbozon található az 1811-12-ben épült  Széchenyi-pincéje és vinotékája.  A Vincellér-ház jellegzetessége a késői szüretelésű „aszú” jellegű bora, a Zenit. A borászat tulajdonosai: Sásdi István, Pieler Pál és Molnár Tibor. Ez utóbbival beszélgettünk, aki egyben a Hegyközségek Tanácsának az elnöki posztját is betölti.

         A Fertőbozi Széchenyi pince és vinotéka éppen a bicikli út mentén helyzkedik el, remek fedett melegkonyhás kóstolóhelységgel és csodás kerthelységgel rendelkezik. Aki erre jár, az biztosan megáll egy kóstolás erejéig, s nem csalódik.  A pincészet a fehérborai közül a legzöldebb zöld veltelinit kínálja, de van Zenit, Chardonnay és Sauvignon Blanc is. Nyáron szívesen isszák a Vincellér rosét, a vörösek közül pedig Zweigelt, Kékfrankos, Pinot Noiár és Cabernet Sauvignon kapható. A sláger persze a késői szüretelésű Zenit. A csúcs a 2001-es évjáratú, amelynek a maradék cukortartalma 157 gr/liter.

            - Kevesen tudják, hogy Magyarországon nemcsak Tokajban, hanem Badacsonyban, Móron és Sopronban is lehet botrytiszes szőlőt szüretelni, s édes bort készíteni – magyarázta Molnár Tibor. – Tulajdonképpen az az igazság, hogy nálunk Sopronban találták fel az aszút és nem Tokajban, ami a hiedelem, hiszen a Fertő tó környékén már 1524-ben készítettek aszút, Tokajban pedig csak 1571 környékén, ami megdöntötte a hiedelmet, miszerint 1630-ban Szepsy Laczkó Máté készített volna először aszúbort Lorántffy Zsuzsannának Tokajban.

            Természetesen a bortörvény előírása értelmében csak a Tokaji pincészetek használhatják az aszú kifejezést, Sopronban késői szüretelésű édesborokat lehet forgalomba hozni, s így is teszik a gazdák. A Vincellér-ház jár ebben az élen, boraik címkéje jól felismerhető, hiszen egy gólya szinbolikus alakja tűnik fel rajtuk.

            - 1999-ben csináltunk először kései szüretelésű Zenit bort – mondta Molnár Tibor. – A 2001-es évjáratú Zenitünk 2003-ban a Mundus Vini nemzetközi viadalon ötezer bor közül a második lett, ami erőt adott a további munkához. A 2005-ös termésből még huszonhét hektó van hordóban, a 2006-osból pedig hatvanöt hektó, az előbbi tételt harminckét cukorfokkal, az utóbbit 27,8 cukorfokkal szüreteltük, ami előrevetíti a nagyszerű minőséget.

            A Vincellér-ház élen jár az édes borok mellett a Zöldveltelini felfuttatásában is. Ma már olyan kiváló minőséget állít elő, hogy csodájára járnak a borkedvelők.

            - A Zöldveltelíninek nem volt becsülete, olyan kocsmabornak tartotta mindenki – magyarázta Molnár Tibor. – Mi kezdtük a soproni borvidéken magas szintre emelni, s jó eredményeket értünk el. Hogy a hatást fokozzuk, minden zöldhatású az üvegen, a címke és a kapszula is.

            Molnár Tiborék évente 50-60 ezer palack bort készítenek, s sok bort adnak el ugynevezett Pet palackokban vendéglátó egységeknek háziborként. Budapesten a Corvinum és a Tinto Fino forgalmazza a termékeiket, de hamarosan nyilik a saját nagykerük a Garay utcában.

            - Beszéljünk a vörös borainkról is, hiszen a soproni szubmediterrán éghajlaton nagyon rafinéált boriokat tudunk készíteni – hallhattuk a szőlés-borásztól. – Kiemelném a Cabernet Sauvignon borunkat, ami idén a Maligán Borétterem vaktesztján négy birálótól is a legmagasabb pontszámot kapta. Vörösboraink egyébként a Borigo nagytesztjén is jól szerepeltek.

            A Vincellér-ház 45 hektáron gazdálkodik, aki teheti látogassa meg a pincészetet Fertőbozon, és kóstolja meg a borait.


terroirconsulting.hu
www.terroirconsulting.hu

borbál
Borhírlap mobil eszközökre letölthető változata


tovább

e-travelclub
tovább

e-travelclub
tovább

Crazybull
tovább

Solid


profilvideo.hu
tovább

koronaborhaz.hu
www.koronaborhaz.hu



Előfizetéshez kattintson ide

Előfizetőknek belépés itt
email
jelszó
..:: LKG Média Kft. :: Borhírlap® site :: email: lkgmedia@t-online.hu :: 2017 ::..