Küldje el az oldalt ismerősének!
vecsecity.hu
Gastro

Unique Magazine


www.jetsetmagazin.hu




www.kulturinfo.hu



www.salsadecuba.hu

alomutazo.hu


Magyar Dezső

Tizenegy soproni szőlész és borász 1995-ben összeállt, hogy közösen gazdálkodjanak. Ma a Lövér Pince keretén belül 110 hektáron termelnek szőlőt és több, mint 10 ezer hektoliter bort adnak el Magyar Dezső ügyvezető igazgató irányításával.  Gigantikus méretek, hatalmas tételek, s mégis minőségről beszélhetünk. Annak ellenére, hogy ilyen hatalmas gazdaságról van szó, a Lövér Pince sorra nyeri a megtisztelő címeket a hazai és a nemzetközi viadalokon. Ezekből talán elég, ha kiemeljük, hogy a 2002-es évjáratúm Lövér Pince Kékfrankos tavaly Bordeauxban aranyérmet szerzett.

            A Lövér Pince borairól minden borkedvelő tudja, hogy áradnak belőlük a gyümölcs illatok. Éppen ezért közkedveltek, persze nemcsak az illatuk remek, hanem az ízük is.

            - Nálunk a kisfahordós érlelés nem telepszik rá a borra. – magyarázta Magyar Dezső. – Ellenszenves, ha a fát érzi az ember a borban, s erre mi vigyázunk is, hogy elkerüljük.

            A Lövér Pince 110 hektáron gazdálkodik, s büszke lehet rá, hogy az ültetvényeik a legjobb helyeken találhatók, s a legnagyszerűbb dűlőkben a legkiválóbb klónokat telepítik. Évente 3-5 hektárral bővül a Pince szőlőbirtoka.

            - Akadnak mikro pincészetek, ahol az egy liter borra eső költségek igen magasak, s ennél fogva a bor ára is – mondta Magyar Dezső. – Mi elértük a Chateau méretet, vagyis azt, ahol már 5-15 ezer hektót termelnek évente, s így igen gazdaságosan tudunk működni. Ez nagyon fontos, hiszen marketinget is csak úgy lehet felépíteni, ha van kellő mennyiség, s az eladásokból jut reklámra pénz.

            A pincészet természetesen csak érett szőlőt szüretel, s a jól beérett szőlőszemek adják a telt gyümölcs illatokat a bornak. Fontos, hogy Sopronban a Fertő tó közelében szubalpin hatás érvényesül, a kánikulai napok száma szerény, de azért mindig meleg van, s a szőlő nagyon jól nő.

            - Sopron egyik legjobb bora a rosé. Mi is komoly figyelmet szentelünk ennek, hiszen a kékszőlők nagy illatokat hoznak. A Lövér Pince nem mellékterméknek kezeli a rosét, hanem fontosnak tartja, hogy jó minőséggel kerüljön ki a piacra.  A roséhoz válogatjuk a szőlőt. Kékfrankos rosénkból árad az eper, a málna, a rózsa illat, s remek az ízhatása. Büszkén mondhatom, hogy a mi rosénk kerül ki a külképviseleteinkre, ezt szolgálják fel a külföldi nagykövetségeink rendezvényein, hiszen mi nyertünk az erre kiirt pályázatot. A kiválasztás során 100 pontot kapott a termékünk, míg a második helyezett, a Duzsi rosé csak 750 pontot érdemelt ki a szigorú zsűritől.

            A mikroklímáról már ejtettünk szót, de meg kell említeni a soproni bor kapcsán a jellegzetes talajviszonyokat is. A fertő tó partján lajta mészkő, s csillámpala található nagy mennyiségben, ezek sok ásványosságot adnak a bornak.

            - A mi boraink ásványos íze élénkíti a nedűket – hallhattuk magyar Dezsőtől. – Kihozzák a speciális ízeket, s ez nagyon fontos.

            A Lövér Pince 2001-ig nem lépett piacra, de utána nagy lendülettel vágott neki az értékesítésnek. Volt mire alapozni, hiszen hat évig az előkészítéssel foglalkoztak, újratelepítettek.

            - Pincénket 1863-ban Flandorfer Ignác építette, aki Szent György lovag volt. – Most jutottunk el oda anyagilag, hogy az év végére a már elfogadott tervek alapján felújítjuk, s a felszínen az épületeink is új köntöst kapnak. A több mint tízezer hektó bort, amit itt készítünk és tárolunk fele arányban hazánkban, fele arányban pedig külföldön értékesítjük, ezek bevétele, s pályázati pénzek segítségével tudunk fejlődni. A fő piac a Sopron környéki régió, az osztrák és magyar gasztronómia és vendéglátás.

            Természetesen a kedvenc a Kékfrankos a Lövér Pincében. A Steiger dűlőben termő szőlőből készült nedű gyümölcsös, tüzes, árad belőle a cseresznye, a konyakmeggy. Bujasága nem tolakodó, s ezért szeretik annyira.

            - Egyre több nemzetközi versenyen méretjük meg magunkat, s nem is csalódunk – mondta Magyar Dezső. – Biztos vagyok benne például, hogy a nemrégiben lepalackozott Shiraz-Cabernet Sauvignon cuvée is szép sikereket fog elérni. Különlegesen készítettük ezt a tételt. Csak kis fahordóban volt a bor, s szinte minden hordó más kádártól származott. Egészen pontosan a harminc hordót tizenkilenc kádártól vettük, magyar, erdélyi, francia, s egyéb szakemberektől. A kóstolás után a 13 legjobb hordó borát házasítottuk. Az eredmény elképesztően jó. Ez a bor egyszerűen nyomul.  Azt gondolom, hogy a Shiraz önmagában még féloldalas, de házasításhoz fantasztikusan lehet használni.

            A Lövér Pince éves forgalma 500 milliós. Óriási szám. Világszínvonalú technológiával dolgozik, s állandóan fejleszti a tevékenységét. Most például húsz darab 50 hektós hordóba ruház be a pincészet.

            - Fontos beszélni az édes borunkról is. Késői szüretelésű Zöldveltelíninkkel reprezentál szinte mindenki a megyénkben, annyira szép. Nem nagyon szoktak ebből a szőlőfajtából késői szüretelésű édes bort készíteni, de mi vállalkoztunk rá. 2002-ben csináltunk először édes bort, majd a rákövetkező évben nem sikerült  mert elégtek a savak, viszont 2004-ben nagy évjárat volt, mint ahogy 2006-ban is. Nálunk nem a botrytiszes ízt lehet érezni, mint Tokajban, hanem a gyümölcsösséget. Tulajdonképpen most kezd rádöbbenni a közvélemény, hogy milyen sokat tud a soproni bor, s ezen belül a Lövér Pince igen előkelő helyen áll a megítélésben, ami örömmel tölt el minket, tulajdonosokat. Mindig az jut eszünkbe, érdemes volt összefogni, közösen sokkal erősebbek lettünk, mint amit egyenként elérhettünk volna.

           

           


terroirconsulting.hu
www.terroirconsulting.hu

borbál
Borhírlap mobil eszközökre letölthető változata


tovább

e-travelclub
tovább

e-travelclub
tovább

Crazybull
tovább

Solid


profilvideo.hu
tovább

koronaborhaz.hu
www.koronaborhaz.hu



Előfizetéshez kattintson ide

Előfizetőknek belépés itt
email
jelszó
..:: LKG Média Kft. :: Borhírlap® site :: email: lkgmedia@t-online.hu :: 2017 ::..