Küldje el az oldalt ismerősének!
vecsecity.hu
Gastro

Unique Magazine


www.jetsetmagazin.hu




www.kulturinfo.hu



www.salsadecuba.hu

alomutazo.hu


Liliputi borászat, óriási eredményekkel: Luka Enikő

Ritkán küldi borversenyekre a termékeit Luka Enikő, aki idén nyitotta meg új pincéjét Fertőrákoson. Ha viszont benevezi valamelyik borát, akkor biztosan szép eredményre számíthat. Zweigeltjét már a vörösbor hazájában, a franciaországi Bordeaux-ban is kitüntették, a Népszabadság TOP 100 magyar borlistájára 3 nedűje is felkerült, a Decanter a Cabernetjét, a Bor és Piac a Kékfrankosát méltatta magas díjjal. Ausztriában a Luka-bornak remek híre van, de itthon is a prémium kategóriás italok közé sorolják, a nemrégiben befejeződött budai vári borfesztiválon minden nap sorok álltak Luka Enikő standja előtt, s a kóstolók rendre elismerően nyilatkoztak.

Luka Enikő Fertőrákoson fogadta a Bor Hírlap stábját, s bemutatta új büszkeségét, az egyik újság szerint liliputinak titulált pincéjét. Ez a titulus egyáltalán nem sérti, hiszen tényleg kicsi, akkorára méretezték, hogy 3-4 hektár termését fel lehessen dolgozni, s a borász fogadni tudjon csoportokat.

 

 

-          Eddig bérelt pincében dolgozott. Óriási a különbség, hogy most már idén tavasz óta a sajátjában alkothat…

-          El sem tudom mondani, hogy mennyire örülök ennek – mondta Luka Enikő. – 2004.-ben vettük meg a telket Fertőrákoson, ahová megálmodtuk az új pincét, amit európai uniós pályázati pénz elnyerésének segítségével sikerült megépíteni. Idén januárban lettünk kész, a hivatalos megnyitó most nyár elején volt.

-          Csodálatos lett a feldolgozó, érlelő, és  kóstoló pince. Gratulálunk!

-          Köszönöm. Mondják sokan, hogy jól sikerült. A 225 literes barrique hordók klimatizált helységben vannak, a kóstolótermet úgy alakítottuk ki, hogy egy üvegablakon keresztül beláthatnak a vendégek az érlelő térbe, a másik oldalon pedig a panoráma ablakokon át a Fertő-tóban gyönyörködhetnek, miközben isszák a borainkat. Egy kis teraszt is létesítettünk, pici kerti tóval, ami hangulatos nyári napokon jelent slágert.

-          Ön jelenleg 2,7 hektáron gazdálkodik, s ötféle vörösbort termel. Az új pince ennek feldolgozására elég, de mi lesz, ha majd rohamosan fejlődni kezd? Több hektár, több termés, több bor…

-          Egyelőre erre volt pénz és lehetőség. Csak a saját termésemet dolgozom fel, mert ezt tudom maximálisan ellenőrizni. A magas minőségi követelményeknek nehéz lenne megfelelni, ha szőlőt vásárolnék, az zsákbamacska lenne. Én érzelmi alapon kezdtem borászkodni, édesapám hagyományát folytattam. Filozófiám: csak értékes borokat készítek, amelyek persze még megfizethetők. Az ad erőt, hogy rengeteg biztatást kapok, s sok szeretet a vásárlóimtól. Még az is előfordul, hogy a névnapomra ajándékot küldenek az ismeretlen vevőim, az idén például egy könyvet kaptam Hódmezővásárhelyről, amibe nagyon helyes bejegyzést tettek. Ez feldob, ebből tudom, hogy érdemes éjjel-nappal dolgozni.

-          Mondják, Ön annyira alapos, hogy a termőterületein szinte már az összes fürtöt ismeri, sőt elkeresztelte, s a nevén szólítja…

-          Közel jár az igazsághoz ez a megállapítás. A minőség a szőlőben dől el, ezért állandóan ott kell lenni. Én nagyon visszaveszem a termésmennyiséget a jó eredmények érdekében. A Zweigelt például bő termő szőlő, 12-14 fürtöt is hoz tőkénként, de nálam, maximum 5-6 fürt maradhat fenn, azok viszont pazarul beérnek.

-          A soproni történelmi borvidéken a talaj és a klíma egyaránt hozzájárul a nagy borok előállításához…

-          Igen, ez vitathatatlan. Különösen kiemelném az Újhegyet. Nekem itt terem a Zweigelt. A mészköves, csillámpalás föld kifejezetten jó ennek a szőlőnek. A Fertő-tó szinte tükörként működik, dupla erővel szórja vissza a tájra a napfény melegét…

-          Zweigelt, Merlot, Kékfrankos, Cabernet Sauvignon… Hány ezer palack bor jön le a 2,7 hektárról?

-          Ez minden évben más. Általában hat-nyolcezer üveg borral számolhatok, de sajnos előfordult már olyan esztendő is, amikor csak négyezer üveget tudtam készíteni. Például 2004-ben, amikor nagyon gyenge volt a termés.

-          Az idén hogy néz ki a szüret?

-          A Pinot Noirt már leszedtük, 18 mustfokkal, s ez után jön sorba a Zweigelt, a Merlot, a Kékfrankos és a végére marad a Cabernet Sauvignon. Úgy néz ki, hogy az idén szép és gazdag termést könyvelhetünk el, de természetesen nagyon oda kell figyelni minden nap az időjárásra. Ez a szüreti időszak a munkánk egyik legizgalmasabb periódusa.

-          Reméljük, hogy az idei madárlátta Merlot tényleg madárlátta lesz, s nem eszik meg a madarak…

-          Bizom benne. A Madárlátta Merlot a nevét onnan kapta, hogy miután 2005-ben a madarak a Luka-birtok mintegy fél hektárán megették az összes szőlőt, 2006-ban csak "látták", de nem kóstolták meg a Merlot-ültetvény termését. Mivel az emberek így jegyezték meg a bor nevét, hogy „Madárlátta”, most már örökre ez a jelzés marad a címkén. Szerintem kedves és egyedi elnevezés.

 

 

             L. Kelemen Gábor

 

           

 

 

 


terroirconsulting.hu
www.terroirconsulting.hu

borbál
Borhírlap mobil eszközökre letölthető változata


tovább

e-travelclub
tovább

e-travelclub
tovább

Crazybull
tovább

Solid


profilvideo.hu
tovább

koronaborhaz.hu
www.koronaborhaz.hu



Előfizetéshez kattintson ide

Előfizetőknek belépés itt
email
jelszó
..:: LKG Média Kft. :: Borhírlap® site :: email: lkgmedia@t-online.hu :: 2017 ::..