Küldje el az oldalt ismerősének!
vecsecity.hu
Gastro

Unique Magazine


www.jetsetmagazin.hu




www.kulturinfo.hu



www.salsadecuba.hu

alomutazo.hu


Mátraalja

A farka smályi történelmi pincesor

  A Mátraalján már a honfoglalás előtt élő népek is termelték a szőlőt és készítették a bort. 1042-ből származó írásos emlékünk van az Aba nemzetség audemars piguet royal oak offshore replica jobbágyainak szőlőműveléséről. A nagyobb arányú szőlőtelepítés a 13. században indult meg, a 14. században pedig már jelentős volt a borkereskedelem. A térség legnagyobb szőleje Visontán a Haller-család birtokában volt. Az 1800- as években a mátraaljai szőlők területe elérte a 8500 hektárt, amelyből kiemelkedett Gyöngyös szőlőtermelése.

  A Mátra lábánál széles skálája található a különböző talajoknak, változó a napsütéses órák száma is és a kettő együtt speciális mikroklímákat alakított ki. Ez az a hely, ahol ,,a nap és a hegy összeér”. Ez a sokszínű természeti adottság elsősorban a fehérbor termelésében érvényesül, nagyon sokféle, friss, üde és illatos bor termelhető a Mátraalján mindenhol.

  Napjainkban a borvidékhez tartozó települések szőlőterülete mintegy 7000 hektár. Kiemelkedő bortermelő települések: Abasár, Markaz, Visonta, Nagyréde, Gyöngyöspata, Gyöngyöstarján, Kisnána. A vulkán egykori beszakadása meredek falat eredményezett, amelyek óvják a területet az északi hideg szelektől, és a déli irányba nyitott domboldalak szinte magukba szívják a dél felől érkező meleg légtömeget. A hegyvidék és a déli fekvés találkozása páratlan mikroklímát alakított ki.

  A vulkáni tevékenység miatt nyomelemekben rendkívül gazdag talaj jött létre, amely lefedte az enyhén tagolt felszíneket és a lejtőket. Ma a vidék kitűnő klímájával, jó fekvésű és talajú dűlőinek köszönhetően első rendű bortermőhely.

 

Swiss Breguet Replica

A talajhoz elsősorban üde, aromákban és illatokban gazdag, jó savú, magas alkoholtartalmú – bizonyos évjáratokban testes – fehér borok társulnak. A vidék jellegzetes fehér-borszőlő fajtái az Olaszrizling, a Rizlingszilváni, a Muskotály, a Szürkebarát, a Leányka, a Hárslevelű, a Tramini és a Chardonnay. Itt terem az ország talán legtöbb és legjobb minőségű sárgamuskotálya. Említést érdemel néhány vörösbor is, mint például a Kékfrankos és Cabernet Sauvignon.

  A borvidéken hatalmas fejlődés történt az elmúlt tíz évben. A Mátraalján sok híres borász tevékenykedik, Szőke Mátyás, Németh Attila vagy Bárdos Benjámin neve már fogalom. Nemcsak miattuk érdemes azonban a Mátraaljára utazni, akik szeretik a fehérborokat, azok biztosan gyakran látogatnak el a borvidék farkasmályi történelmi pincesorára.


terroirconsulting.hu
www.terroirconsulting.hu

borbál
Borhírlap mobil eszközökre letölthető változata


tovább

e-travelclub
tovább

e-travelclub
tovább

Crazybull
tovább

Solid


profilvideo.hu
tovább

koronaborhaz.hu
www.koronaborhaz.hu



Előfizetéshez kattintson ide

Előfizetőknek belépés itt
email
jelszó
..:: LKG Média Kft. :: Borhírlap® site :: email: lkgmedia@t-online.hu :: 2017 ::..