Küldje el az oldalt ismerősének!
vecsecity.hu
Gastro

Unique Magazine


www.jetsetmagazin.hu




www.kulturinfo.hu



www.salsadecuba.hu

alomutazo.hu


Szekszárd

Taklerbikavér kadarkával

  Már az ókori rómaiak is szőlőt termeltek Szekszárd környékén, s nincs ez másképp ma sem. A kétezer éves  hagyományt ápolják, a fehérborok közül a Chardonnay és az Olaszrizling, míg a vöröseknél a Kadarka, a Merlot, a Kékfrankos, a Zweigelt és a Cabernet a legelterjedtebb.

  A szekszárdi vörösborok jelentik természetesen a csúcsok csúcsát. Schubert például ezek hatására komponálta az oly csodálatos Pisztráng ötös című művét. IX. Pius pápa a legenda szerint Liszt Ferenctől kapott szekszárdi bikavért, s ez tartotta fenn víg kedélyét. Talán nem véletlen, hogy az évezred utolsó borversenyén Bordeaux-ban az induló ötezer bor közül az egyik 1993-as évjáratú szekszárdi vörösbor aranyérmet kapott, ami óriási eredmény. A finom nedűket sok fantasztikus pincében lehet megkóstolni, de felhívnánk a figyelmet, hogy Szekszárdon a Vármegyeháza udvarán áll az ország egyetlen borkútja. A borkút csak szervezett formában működik, turistacsoportok számára. Jelentkezzünk be a szálláshelyünkön, hogy kipróbálhassuk, élvezhessük!

  Különleges élményt jelent a Heimann és Fiai pince meglátogatása. A Heimann-család tagjai húsz hektáron gazdálkodnak, sok új telepítéssel rendelkeznek, fő céljuk, hogy korlátozott terméshozam mellett magas minőséget adó szőlőt szüreteljenek. A pincére jellemző a közepesen testes vörösborok, intenzív gyümölcsösséggel, piros fűszerpaprika aromákkal telten. A hangsúlyt a cuvée borok készítésére helyezik, s nem a fajtiszta iskolázásra összpontosítanak.

  A Monarchia Matt International amerikai borkereskedő cég arra vállalkozott, hogy bevezeti a legjobb magyar borokat az amerikai piacra. A legnagyobb sikereket Takler Ferencnek, a 2004. év hazai borászának termékeivel aratta New Yorkban. A luxuséttermekben palackonként 70-95 dollárért árusított bor jól fogyott.

   A New York-i bemutatón,amelyen legalább száz új bort  ismertettünk meg a szakma kiválóságaival, a Takler-borok tűntek el elsőként — magyarázta Monika M. Elling, a Monarchia marketingigazgatója. — Mi is megdöbbentünk, hiszen olyan borunk is volt, amelyet még lepalackozni sem volt idő, pár nappal korábban nyerték ki a hordóból, mégis mindenki ezeket kereste.

  Ki ne ismerné a borvidéken a Liszt-borokat, a Chateau Kajmád és a Domain Gróf Zichy borcsalád termékeit? A Szekszárd Rt. Pincészet italai, Görögszón és Bátaszéken 230 hektáron gazdálkodik a cég már 1994 óta. 76 százalékban kék és 24 százalékban fehér szőlőt termelnek. Twickel báró és neje, aki született Zichy grófné, a birtok tulajdonosa.

  A Szekszárdi Borút Egyesület a városközpontban, a Béla tér 8. szám alatt székel. Telefon: 06-30-217-552. Fax: 06-74-316-380. Bármit megszerveznek, információt adnak.

  A jó borokhoz finom étel is dukál. A táj különlegességeként említhetjük meg a gemenci szarvasbordát, a tárkonyos báránylevest és a decsi szagos szőlős rétest. Már éttermekben is lehet kapni, felvették az étlapra, mert sokan keresik ezeket a fínomságokat.

  A szüret és a borozgatás nem zárja ki, hogy fürödjünk. Tamási, Hőgyész és Gunaras már Európa-szerte ismert a gyógyító forrásairól. Tamásiban magas sótartalmú, hidrogénkarbonátos gyógyvíz jön fel.


terroirconsulting.hu
www.terroirconsulting.hu

borbál
Borhírlap mobil eszközökre letölthető változata


tovább

e-travelclub
tovább

e-travelclub
tovább

Crazybull
tovább

Solid


profilvideo.hu
tovább

koronaborhaz.hu
www.koronaborhaz.hu



Előfizetéshez kattintson ide

Előfizetőknek belépés itt
email
jelszó
..:: LKG Média Kft. :: Borhírlap® site :: email: lkgmedia@t-online.hu :: 2017 ::..