Küldje el az oldalt ismerősének!
vecsecity.hu
Gastro

Unique Magazine


www.jetsetmagazin.hu




www.kulturinfo.hu



www.salsadecuba.hu

alomutazo.hu


Elindult a Terroir Budapest programsorozata

A nemzetközi üzleti kapcsolatok építését és oktatási programok terjesztését megcélzó Terroir Hospitality Kanadában 12 éves múltra tekinthet vissza - a világ legkiválóbb vendéglátósai körében. A Terroir 2017 májusában Európa felé is nyitott, s Berlinben sikeresen útjára indította a programot ezen a kontinensen is. A rendezvényt Németország legjobb séfjei és a média is nagy elragadtatással fogadta.  

A Terroir idén Magyarország első nemzetközi fórumát is megrendezi, hogy a szakmai fejlődést célzó, az élelmiszeripari fenntarthatóságra fókuszáló rendezvény keretein belül összehozza a vendéglátóipar újítóit.
 
A Terroir Budapest programja négynapos betekintést enged Budapest konyhaművészetébe: kulináris túrák, vacsorák és borkóstolók várnak a vendégekre, melyek során a nemzetközi séfek, gasztronómiai turizmus területén tevékenykedő szakemberek és újságírók Budapest feltörekvő gasztro szakembereivel és éttermeivel ismerkedhetnek meg.
 
A Terroir Budapest fő szervezője a jelenleg Berlinben élő Arlene Stein, akinek komoly segítője Zoltán Szabó, a világ egyik legismertebb erdélyi származású sommelierje, aki a kilencvenes évek derekán hagyta el Romániát, Kanadában pedig mosogatófiúból lett International Sommelier Guild diplomával rendelkező szakember.  A többek között amerikai Grand Prix győztes sommelier számos patinás helyen dolgozott, találkozott sztárokkal, politikusokkal, üzletemberekkel, akiknek segített bort választani. Olyan nagy cégeknek dolgozott, mint például a Spirit of Hospitality Shanghai, a Tokaj Renaissance, a Wine Council of Ontario, a Skyline Boutique Hotels & Resorts és a Trump International Hotel. 2017 februárja óta a világhíres The Spoke Club bor igazgatója, de emellett szakcikkeket ír, előadásokat tart, konzultációkon vesz részt, borkóstolókat szervez.

A Terroir Budapest eseménysorozat 2017. október 29-én, vasárnap este a Dropshop budapesti 5. kerületi a Balassa Bálint utcai borbárjában kezdődött, amelyre a stábunk is meghívást kapott, s ahol – többek között – találkozhattunk Arlene Steinnel és Zoltán Szabóval is, valamint számos nagytekintélyű bor és gasztro szakemberrel az egész világról.
A rendezvények profiljához illő borsor összeállítása, a borok megfelelő hőmérsékleten történő szervírozása, a szükséges poharak biztosítása, a borok magyar és angol nyelvű bemutatása, boros játékok szervezése - ehhez értenek a Dropshop szakemberei, ami ezen az estén is bebizonyosodott. Különleges borélménnyel, egyedi borsor összeállításával lepte meg a borbár a Terroir Budapest résztvevőket.
Stábunknak Szepsy István Betsek Furmintja tetszett a legjobban, amelyet megkóstolhattunk a világhíres Riedel cég külön a Furmint számára másfél éven át fejlesztett új poharából is. Ez a szokásosnál nyújtottabb pohár még lágyabbá, selymesebbé teszi a bort, mint amilyen valójában. Finom volt a Gizella Pince Tokaji Furmint és Hárslevelű cuvéeje is, Kovács Nimród Bikavére Egerből, tetszett a Losonci féle Pinot Gris, mint ahogy Karner Gábor Vitézek Földje hangzatos nevű bora szintén.
A Terroir Budapest gasztro ünnep résztvevői ez után a 2017 augusztusában nyílt Nádor utcai Börze étterembe mentek át vacsorázni, ahol Arlene Stein és Mautner Zsófi volt a házigazda.
Mautner Zsófi magyar szakács, közgazdász, gasztroblogger, műsorvezető. Hat nyelven beszél. 2009-ben felhagyta brüsszeli  diplomata pályafutását és szakácsnak tanult. Eddig összesen 9 szakácskönyvet  írt, plusz kettőt - a Lidl együttműködés keretében - Széll Tamással közösen. Három évig televíziós főzőműsort vezetett az RTL-en, világszerte számos országban tartott, illetve tart magyar főzőbemutatókat és rengeteg kreatív kulináris projekt közreműködője, vagy kezdeményezője volt. Blogja, a Chili & Vanília hazánk egyik legismertebb gasztroblogja.
A Börzébe belépve, amellett, hogy klasszikus kávéház/étterem is, azonnal egy gazdag csemegepultba botlottunk, továbbá prémium termékkel megpakolt polcok fogadtak. A csemegepultban kimérve, elvitelre, vagy helyben fogyasztható hideg finomságokat találtunk. Remek sajtok, kolbászok, szalonnák, valamint például franciasaláta, padlizsánkrém is választható volt.
A Börzében a legkifinomultabb francia mozaikpadló, bordó-sárgaréz ülőalkalmatosságok, mesés, kifejezetten ide tervezett világítótestek, márványasztalok és elegáns, egységes tonett székek díszítik a teret.
Csaknem 10 éve készültek egy békebeli kávéházak hangulatát, csemegepultok gazdagságát, magyar konyha értékeit kidomborító hely kialakítására. A projekt mögött azt a Vidák Lászlót találjuk, akinek a legendás Menza Éttermet és a Tisza cipő reneszánszát is köszönhetjük.
Lehet reggel 7.30 órától reggelizni, majd ebédelni, s vacsorázni is a Börzében. Mi ezúttal vacsorára voltunk hivatalosak a Terroir Budapest vendégeként. Üdvözlőitalként zeller és sütőtök pálinkát kínáltak a Brill Pálinkaháztól, majd pezsgő következett. Újházi tyúkhúslevessel nyitottunk, ezután pedig szalontüdőt, vagy báránysültet, esetleg harcsa steaket lehetett választani főételként, a desszert pedig túrógombóc volt. A szalontüdőhöz Pinot Noir Eddegar Badacsony bor járt, a harcsához a temesvári Solo Quinta fehérbort szolgálták fel, míg a bárány mellé Kovács Nimród Egri bikavérjét, amit korábban már a Drop shopban is kóstolhattunk, de nem esett senkinek sem a nehezére ez a feladat, mert annyira finom nedűről volt szó.
L. Kelemen Gábor


terroirconsulting.hu
www.terroirconsulting.hu

borbál
Borhírlap mobil eszközökre letölthető változata


tovább

e-travelclub
tovább

e-travelclub
tovább

Crazybull
tovább

Solid


profilvideo.hu
tovább

koronaborhaz.hu
www.koronaborhaz.hu



Előfizetéshez kattintson ide

Előfizetőknek belépés itt
email
jelszó
..:: LKG Média Kft. :: Borhírlap® site :: email: lkgmedia@t-online.hu :: 2017 ::..