Küldje el az oldalt ismerősének!
vecsecity.hu
Gastro

Unique Magazine


www.jetsetmagazin.hu




www.kulturinfo.hu



www.salsadecuba.hu

alomutazo.hu


A Terroir Budapest résztvevői – a Balatonon

A Terroir Budapest fővárosi programja október 31-én, kedden a Hold utcai President Hotel tetején lévő bárban folytatódott egy borkóstolóval, majd a 8. kerületi Mosonyi utcában lévő Rosenstein vendéglőben volt vacsora. Ez az étterem már évtizedek óta a legsikkesebb budapesti kulináris csoda, klasszikus családi vendéglátásban lehet része, aki ide betér, s nemcsak az étlap sokszínűsége lenyűgöző, hanem a feltálalt ételek minősége is. Aki a Rosenstein Tibor vendége, az még soha nem csalódott, így a nemzetközi gasztro szakemberek és borszakértők is ámulatba estek az estebéd során. Ezen az esten a tárkonyos őzragu leves, a sült libacomb és a madártej volt a sláger, a borok között pedig a Kéknyelű.
A budapesti programok után a Terroir Budapest résztvevői a Balatonra utaztak, s a badacsonyörsi Váli pincészetnél kóstoltak, s itt ebédeltek. Meghitt, családias borászat ez, zavartalan környezetben a Badacsony és a Salföld közötti túraútvonalon. Itt a bórkóstolók nem rutinszerűek, Váli Péter és családja nem siet sehová, akár 3-4 órát is eltölt a vendégekkel. Így tett a Terroir Budapest csoporttal is.
Váli Péter remek borokkal várta a külföldieket, s egy hidegtál összeállítással, amelyben volt szarvas- és mangalica kolbász, angol- és kolozsvári szalonna, szalámi, zöldségek, sajtok, s persze friss kenyér. (Aki egy picivel többet iszik, annak sem kell megijednie, mert a Váli pincében több szép kétágyas szoba is van, ahol megszállhat bárki.)  A hidegtálak után érkezett a kemencés mangalica sült, majd egy finom pite, s a legaranyosabb pillanat az volt, hogy Váli Péter serdülő kislánya is felszolgált. A borokról csak annyit, hogy Zoltán Szabó, a világ egyik leghíresebb Kanadában élő sommelierje azt mondta: kifogástalanok. Amikor Váli Péternek megsúgtuk, hogy kitől is származik ez a dicséret, akkor felkapta a fejét, mert nem is tudta, hogy ilyen óriási szaktekintély is a csoporttal érkezett…
A borászatból a káptalantóti Tóti-hegy, a salföldi Pálos kolostorrom és a salföldi major is könnyen elérhető.
Kora délután Baracskay Péter 400 tagú szürkemarha állományát nézték meg a külföldi vendégek, s tájékoztatást kaptak az állatok tartásáról, feldolgozásáról.
A délután és az este Robert Gilvesy borászatában telt Hegymagason, ahol a kanadai-magyar borász vulkanikus borait lehetett kóstolni. Először a kilátás kápráztatott el mindenkit, majd a borok, s végül az ételek. A Bohém Cuvée és a 2013-as Rajnai Rizling aratott nagy sikert, de mindenkinek tetszett a pincészet új terméke, a még kísérleti szakaszban lévő Próbaüzem Furmint is. Vacsorára szürkemarha ételek érkeztek a vendégek asztalára, tatár beefsteak, húsleves főtt marhahússal és tormával, s könnyű süteményeket is tálaltak.
A program zárónapján, Köveskálon a Mi a Kő vendéglő tulajdonosa, Trombitás Tamás szervezett disznóvágást, s a másfél mázsás állatot rögtön fel is dolgozták, a vendégeknek. reggel sült vér és resztelt máj került az asztalra, délben orjaleves, este pedig hurka, kolbász. Mindehhez birs és szilvapálinka, meg a Trombitás borház vulkanikus borai jártak.
A vendégek a Káli Art Inn fogadóban laktak, ami a falusi vendéglátás egyik csúcsa, olyan szép. A kertjében lévő panoráma ablakos látvány-szauna, amely egy nagy kerti tóra néz, különösen izgalmas.




terroirconsulting.hu
www.terroirconsulting.hu

borbál
Borhírlap mobil eszközökre letölthető változata


tovább

e-travelclub
tovább

e-travelclub
tovább

Crazybull
tovább

Solid


profilvideo.hu
tovább

koronaborhaz.hu
www.koronaborhaz.hu



Előfizetéshez kattintson ide

Előfizetőknek belépés itt
email
jelszó
..:: LKG Média Kft. :: Borhírlap® site :: email: lkgmedia@t-online.hu :: 2017 ::..