Küldje el az oldalt ismerősének!
vecsecity.hu
Gastro

Unique Magazine


www.jetsetmagazin.hu




www.kulturinfo.hu



www.salsadecuba.hu

alomutazo.hu


Víg Kalmár Vendéglő

A Víg Kalmár Vendéglő Budapest egyik legfelkapottabb étterme. Aki még nem járt itt, annak feltétlenül pótolnia kell az elmaradást. Bizton állíthatjuk: ha egyszer kipróbálja valaki, törzsvendég lesz. Annak ellenére, hogy a Víg Kalmár nem a belvárosban van, hanem a XV. kerületben, a Fő út 78-ban.

Igazi családi vendéglő ez. Hámory Tamás feleségével, Évával és lányával Szilvivel várja a betérőket, akik közül megszámlálhatatlan híres személyiség van. A Víg www.replicamagic.org Kalmárba jár ugyanis a hazai színész világ krémje, de ismert politikusokat is gyakran látni az asztaloknál. Természetesen valamennyiüket a hihetetlenül finom konyha, s a megkülönböztetett kiszolgálás csábítja. Itt folyamatosan 250 féle étel van az étlapon, ráadásul olyan hatalmas adagokat adnak, hogy mindenki csomaggal indul haza ebéd vagy vacsora után, mert nem tudja megenni a felszolgált adagot.

- A Patika című tévéfilm forgatásával kezdődött, hogy a színészek ideszoktak hozzánk – mesélte a ház asszonya, Éva. – Koltai Roberték a közelben forgattak, s mi vittünk át a stábnak szendvicseket, kávét. Mindenkivel összebarátkoztunk, s a premier kapcsán nálunk rendezték a bankettet. Ettől fogva aztán nics megállás. Híre ment a finom falatoknak, s most már társulati üléseket, évadnyitó megbeszéléseket, film premiereket, színész születésnapokat rendre nálunk tartanak a művészek, akik persze magánemberként is sokszor eljönnek hozzánk családtagjaikkal, barátaikkal. Nagyon szeretjük őket…

A Víg Kalmár étterem falait telefüggesztették vacsorákról, partikról készült társasági fotókkal,replique montre suisse újság cikk kivágásokkal. Elképzelni sem lehet, hogy milyen sok van ezekből, órákba telne vlégig böngészni a falakat, hogy benyomást szerezzük kik fordultak már meg ebben a vendéglőben egyszer, kétszer, többször. A teljesség igénye nélkül gyakran láthatták már a Víg Kalmárban Bajor Imrét, Koltai Róbertet, Sas Józsefet, Garas Dezőst, Mór Mariannt, Kern Andrást, Béres Ilonát, Tordai Terit, Kállai Ferencet, Bárdy Györgyöt, Szilágyi Tibort, Pogány Juditot, Gálvölgyi Jánost, Benkó Sándort, Hernádi Juditot, Psiota Irén, . De ide járt Hollywoodból Andy Wajna is Dobó Katával, mint ahogy nem mulasztotta el soha felkeresni a Víg Kalmárt a New Yorkban élő Krencsey Mariann sem, aki az Aranyember sztárja volt.

- Édesapám operaénekes volt, ezért nem feledkezünk meg erről a komoly műfajról sem – magyarázza Hámory Tamás, a Víg Kalmár főnöke, az ízek mestere, aki a vállalkozás motorja. – Az étteremben csináltunk egy művész sarkot, ahol a legkiválóbb operisták portréját láthatják a vendégeink bekeretezve. Hihetetlen pillanat volt, amikor 1999-ben Göncz Árpád államfő posztumusz Köztársasági elnöki aranyérmet adományozott édesapámnak, amit a Parlamentben, a Nándorfehérvári teremben vehettünk át egy pohár bor kíséretében.

Hámory Tamás eredetileg a Vig Matrózban pincérkedett, majd kereskedő lett 12 évig járta az országot, két millió kilométert autózott ez alatt. A szíve visszahúzta a vendéglátáshoz, s azért adta vendéglőjének a Víg Kalmár nevet, hogy visszautaljon a Víg Matrózra és a kereskedésre. Ma már a Víg Kalmár név fogalom. Büszke lehet rá feleségével, Évával és lányával Szilvivel együtt.

A Víg kalmárban 120 fős étterem, 60 fős borpince és 60 fős terasz várja a vendégeket. A már említett 250 féle étel mellett 70 féle bort kínálnak.  Elsősorban magyaros ételeket főznek, amelyek kedvéért még vidékről is felutaznak. A pacal, a borjúláb, a szalontüdő, a töltött káposzta, a pörkölt tarhonyával mind olyan étel, ami után megnyalhatja a vendég a tíz ujját. Télen kocsonya szezonban nem tudnak annyi tálat csinálni naponta, hogy ne álljanak sorba érte az utcán, s vigyék haza. A karácsonyi halászlé egész Budapesten sláger, aki tudja innen viszi. A barackos mákos gombóc már nemzetközi hírű.

Hamarosan jönnek az őszi liba hetek, amelyre a Víg Kalmár extrán készül. Huszonkét féle libaétel lesz. Töltött libák, három féle mandarinos liba, mustban párolt liba mell, töltött liba nyak, ludas kása, libaleves maceszgombóccal , s mindehhez Márton napi bor Bock Józseftől. Ugye nem túlzás, ha ere azt mondjuk: kánaán?

- Nagyon fontosnak tartom, hogy én irányítom a konyhát – mondta Hámory Tamás – Az egész nyarat is végigdolgoztam, szerencsére annyi vendégünk volt, hogy alig győztük. Akik eljönnek hozzánk, azok a megszokott ízekre vágynak, s ezt csak úgy lehet biztosítani, ha a gazda jelen van, s aktívan részt vesz a főzésben. Persze foglalkozni kell a vendéggel is, mi a Víg Kalmárban megismerjük a törzsvevőinket, tudjuk hol szeretnek ülni, még alig foglalják ela  helyüket, már visszük nekik a kedvenc italukat. Igen hálásak ezért, mi pedig ezt így tartjuk természetesnek.

Hámory Tamás és felesége, Éva a szakmát jól megtanulta. Volt persze kitől tanulni. Éva apukája a Luxor irodalmi kávéházban volt főpincér, a legendás Czéh László olyan nagyságokat szolgált ki, mint Kellér Dezső, Benedek Tibor, Szász Endre vagy Bajor Nagy Ernő.  Hámory Tamás sokat lesett el Papp Endrétől a bécsi Mátyás pince igazgatójától. Tőle tanulta, hogy a vendégek közt sétálni kell az étteremben, s meg kell kérdezni, hogy elégedettek-e mindennel, vagy tudna-e valamit tenni értük. A vendég ugyanis megnyugszik, ha látja a főnököt.

Így van ez a Víg Kalmárban is. Ha véletlenül Hámory Tamás nincs bent, persze akkor sem idegesek a vendégek, hiszen lánya, Szilvia ilyenkor pótolja Csinos, kedves üzletasszony cseperedett az ifjú hölgyből, aki a szakma minden rezdülését ismeri.

Fontos megemlíteni, hogy a Víg Kalmárban rendkívül szolidak az árak. Nincs elrugaszkodva a valóságtól az étlap árlistája, itt egy átlagember is bőségesen jóllakhat úgy, hogy nem érzi meg a pénztárcája. A főételek körülbelül 2000 forintba kerülnek, a levesek 500-700 forintért vannak, míg a desszertek is hasonló árszinten mozognak. S ne feledjük: mindenből hatalmas adagot tesznek elénk a pincérek.

Hámory Tamás régi vágású úri ember, hiszen jótékony célokra is költ. Mivel régen, fiatal korában atletizált, focizott, így a sportot támogatja. Szponzora a REAC első osztályú labdarúgó csapatának, s boldog, ha vendégül láthatja a világhíres magyar kajakos lányokat Kovács Katival az élen.

Budapest, XV. Fő út 78. 

Telefon: 308-0023. Fax: 306-4019

Nyitva tartás: minden nap 11 órától

Asztalfoglalás: ajánlott

 


terroirconsulting.hu
www.terroirconsulting.hu

borbál
Borhírlap mobil eszközökre letölthető változata


tovább

e-travelclub
tovább

e-travelclub
tovább

Crazybull
tovább

Solid


profilvideo.hu
tovább

koronaborhaz.hu
www.koronaborhaz.hu



Előfizetéshez kattintson ide

Előfizetőknek belépés itt
email
jelszó
..:: LKG Média Kft. :: Borhírlap® site :: email: lkgmedia@t-online.hu :: 2017 ::..