Küldje el az oldalt ismerősének!
vecsecity.hu
Gastro

Unique Magazine


www.jetsetmagazin.hu




www.kulturinfo.hu



www.salsadecuba.hu

alomutazo.hu


Székelykapu-étterem

Ha már valaki járt Erdélyben, tudja mit jelent a székely vendéglátás; azt is tudja, hogy nem lehet visszautasítani a megterített asztalt, és szó szerint „bele beszélik” az ételt az emberbe!

Ha beléptél egy erdélyi „portára”, tudnod kell- egy kis kupica szilvapálinka, szíverősítő fogad, és sértő, ha nem fogadod el. Az erdélyi ember ezzel fejezi ki szeretetét, így adja tudtára, hogy szívesen lát a házában. Sok érdekes, vicces történetet hallani a székelyekről, akárcsak a csodás erdélyi tájakról, hegyekről, finom ételeiről és nem utolsó sorban a”három napig tartó mulatságokról”. Napjainkban is az a valódi vendéglátás, ha kemencében sült házi kenyérrel és szilvapálinkával fogadnak.

 A kisebb falvakban még sok élő szokás maradt meg; a leggyakoribbak, amik minden kis településen élnek- a Szüreti Mulatság, valamint a Farsangi Mulatság. Ezekben a napokban a zene, a jó kedély, a mulatozás és az evés- ivás főszerepet kap. Tudott dolog, hogy a székely nemcsak örömében, bánatában is mulat és táncol! Ezért is olyan gazdag a népzenei és néptánc hagyománya. Ami talán még ennél is gazdagabb, az a konyhája!

A szilvapálinka

A székely ember szíverősítőnek, szívmelengetőnek is nevezi. A legjobb, igazi szilvapálinkának, az oroszhegyit mondják, csak szilvából érlelt, és 50-60% os. Ezt tartják a legerősebbnek. Fent a Hargitán, a fenyvesekben dolgozó férfiaknak a túlélést jelenti, a szívmelegítést. Minden családban ebéd előtt isszák, hogy meghozza az étvágyat. Ha vendég érkezik, legyen az akár a szomszéd, akár betévedt idegen, a gazda egy pohár szilvapálinkával fogadja. Ez megtiszteltetést jelent.

A híres erdélyi konyha

Azt mondják, azért olyan finom, mert szeretettel fűszerezi a gazdasszony. Az ízek alapja a zöld fűszerezés. Nagyon sok petrezsejemzöldet, zeller levelet, csombort, kaprot és lestyánt, (leostyánt) használnak. Leggyakrabban a sertéshúst használják, de a replicas relojes baromfi, marha, sőt a bárány is helyet kap. A krumplit, vagyis „pityókát” teszik nagy gyakorisággal köretnek- sütve, főzve, pirítva.

Messze földön híres a cserépedényben főzött töltött káposzta- ezt sertés, és marhahússal vegyesen készítik, csomborral és kaporral. Házi kenyérrel ellenállhatatlan.

Akárcsak a parasztcsorba, melynek jellegzetessége a fűszer- lestyán, a sokféle zöldség, és a savanyítás.

Ugyanilyen hagyományos étel még a báránysült:- hagyma, foghagyma, és szalonna darabkákkal megtűzdelve, vörös szárazborral leöntve teszik be a kemencébe, és ropogósra sütik. Sülés közben többször megnézik és borral locsolgatják.

Ezeket kisebb változásokkal Erdély minden táján készítik.

A hagyományos erdélyi konyha tartalmas, nem igazán nevezhetni könnyűnek. A hús elmaradhatatlan az ebéd elkészítésében.

A vendégváráshoz tartozik, a rágcsálni valók feltálalása. Ezek érdekes módon, étel előtt, a pálinkával kerülnek az asztalra- ilyen a relojes de imitacion kürtőskalács, a csöröge, a pánkó – üres, vagy szilvaízes, és a kenyértésztából sütött lapótya.

Fontos tudnivaló, hogy evés közben nincs beszéd, hisz mindkettőhöz a szánkat kell használni, így aki sokat beszél, keveset fal- tartja a székely mondás; viccből is megteszik, hogy a figyelmetlennek a tányérjából kiemelik a húst.

A Székelykapu

Régen minden ház előtt ott díszelgett, hirdette a gazda jólétét. Ma kevés van belőlük. Minden felirat egy- egy jókívánság: mint Béke a bemenőre, áldás a kimenőre; ez is szívélyességet, békességet, vendégszeretetet tükrözi.

Mindezeket egyben, megtalálja itt is, Budapesten. Aki betér a replique montres suisses Székelykapu Étterembe, az megtapasztalhatja mindazt, amit Erdélyről mondanak. Eredeti erdélyi ízeivel, hangulatával, élő zenével, jó kedvvel és székely szeretettel várják az odalátogatót. Megkóstolhatják a nagymamák receptje szerint készült töltött káposztát, házi kenyeret, báránysültet, miccset, túrós puliszkát, csorbát, tárkonyos krumpli levest. És ha már mindent megkóstoltak, megmozgathatják lábaikat az élő zenére.

Mindezek mellett minden év szeptemberének utolsó hetében a Székelykapuban megrendezik az Erdélyi Napokat, amikor is a kultúrán, a gasztronómián keresztül mutatják be mindazt, ami jellegzetesen erdélyi. Egy kis ízelítő Erdélyről.

1064. Bp. Podmaiczky utca 29. Telefon: 061-269-4072 .Mobil: 06/20-428-6753. E-mail: hilda36@freemail.hu


terroirconsulting.hu
www.terroirconsulting.hu

borbál
Borhírlap mobil eszközökre letölthető változata


tovább

e-travelclub
tovább

e-travelclub
tovább

Crazybull
tovább

Solid


profilvideo.hu
tovább

koronaborhaz.hu
www.koronaborhaz.hu



Előfizetéshez kattintson ide

Előfizetőknek belépés itt
email
jelszó
..:: LKG Média Kft. :: Borhírlap® site :: email: lkgmedia@t-online.hu :: 2017 ::..