Küldje el az oldalt ismerősének!
vecsecity.hu
Gastro

Unique Magazine


www.jetsetmagazin.hu




www.kulturinfo.hu



www.salsadecuba.hu

alomutazo.hu


Pálinka sommelierek

Hölgyek és párlatok…

Egyre több nő hódol a pálinkának. Míg a múltban a pálinkaivás szinte csak a férfiak kedvtelése volt, ma már változott a trend. Mivel a modern főzdékben már igen bársonyos, lágy, jól iható pálinkák készülnek, így a hölgyek is rászoktak. Sőt elterjedtek a pálinka koktélok is, a rendezvényeken, házibulikon jól fogynak a bártenderek által mixelt könnyű italok.
S ha már a pálinka is kezd elnőiesedni, akkor miért ne lehetnének a szakmában női sommelierek, akik a pálinkakóstolás szakértői, s ajánlani tudják a finom párlatokat az ételekhez, vagy csak úgy, magukban. Borbáth Gabriella és Pajor Zsuzsanna például kifejezetten elismert pálinka sommelier, e mellett persze otthonosan mozognak mindketten a borok világában is.
Borbáth Gabriella szereti a különlegességeket, a pálinkák közül a Márton és Lányai termékeit favorizálja. Érthető is, hiszen ez a pálinkafőzde nemzetközi szintű italokkal van jelen a piacon. Az ő kedvence a muskotályos szilva, ami tényleg egyedi. Jó az ízlése, amit mutatnak a kedvenc borai is, hiszen a rosék közül a Ruppert Pincészet 2008-as Kékfrankosát imádja, a fehérek közül a Dobogó Pinclszet  2008-asTokaji Furmintját, míg a vörösek közül a Bolyki Pincészet 2007-es Indián Nyár elnevezésű nedűjét. Ezek mind kézműves, prémium kategóriás termékek.
Pajor Zsuzsanna, ha lehet még közelebb került a pálinkák világához, mint Borbáth Gabriella. A családja ugyanis a kecskeméti Pajor Pálinka cég tulajdonosa. Szinte kötelesség volt számára a kezdetektől fogva, hogy pálinkákat kóstoljon, hiszen csak így tudta értékelni saját italaikat, s összehasonlítani a másokéval. Ma már profi ítész, versenyeken is bírál.
Pajor Zsuzsanna azt tanácsolja, hogy a pálinkákat 18-20 fokos hőmérséklettel kell fogyasztani, akkor adja ki a legjobban az aromákat az ital.  Fontos, hogy tulipán alakú pohárból igyuk a pálinkát, mert ennek a vonalvezetése éppen az orrunkhoz irányítja az illatanyagokat. Nem szabad a pálinkát úgy forgatni, lögybölni, mint a bort, mert a pálinka összetörik. A pálinkát legfeljebb szépen lassan meg lehet forgatni a pohárban, s ennyi elég. Az illata amúgy akkor érezhető a legjobban, ha már kiittuk a pohárból. Ezt nevezik száraz próbának. Az üres poharat, ha megszagoljuk, akkor érezni fogjuk, hogy árad belőle az adott ital kellemes illata.
Általános hiba, hogy a pálinkát sokan aperitívként fogyasztják. A pálinka nem elő ital, éppen ellenkezőleg. A pálinkát az evés közben vagy után kell fogyasztani, hiszen ez éppen digestive ital. Szétcsapató, könnyíti az emésztést.
Pajor Zsuzsanna természetesen a családi cég pálinkáit szereti a legjobban, de azért neki is vannak „idegen” kedvencei. Ilyen például a mádi sárgamuskotály szőlő pálinka, ami elég férfias, ütős ital, de neki bejön. A Bokodi Cabernet Franc Pomace pálinka szintén erős, férfias pálinka, de ez a törékeny, feltűnően csinos hölgy, ezt is nagyra értékeli.

terroirconsulting.hu
www.terroirconsulting.hu

borbál
Borhírlap mobil eszközökre letölthető változata


tovább

e-travelclub
tovább

e-travelclub
tovább

Crazybull
tovább

Solid


profilvideo.hu
tovább

koronaborhaz.hu
www.koronaborhaz.hu



Előfizetéshez kattintson ide

Előfizetőknek belépés itt
email
jelszó
..:: LKG Média Kft. :: Borhírlap® site :: email: lkgmedia@t-online.hu :: 2018 ::..