A berlini fal leomlásának 30. évfordulója!

A berlini fal leomlásának 30. évfordulója 2019. november 9-én lesz. Ebből az alkalomból, november 4-től 10-ig, egy hétig tartó rendezvénysorozatra kerül sor Berlinben. Ezt az eseményt harangozta be a Német Turisztikai Hivatal, a Visit Berlin és a Kultur Projekte Berlin képviselője 2019. június közepén a budapesti Füvészkertben. A sajtótájékoztatót kiegészítette a Berlint legjobban ismerő utazási blogger, Szücs Péter bemutatkozása, aki a PetersPlanet.travel harmadik születésnapjára készült, a szabadságot és a sokféleséget ünneplő „Vissza az édenkertbe!” című szabadtéri fotókiállítását prezentálta a meghívottaknak. A két esemény nagyon jól illeszkedett egymáshoz, hiszen mindkét esetben a kulcs szó a szabadság.

„Berlin szerethető város a két egykori világrend találkozásánál, ahol egyaránt meg lehet élni a XX. század vérzivataros és felemelő pillanatait” – fogalmazott Czeiszing Miklós a Német Turisztikai Hivatal hazai képviselet vezetője. S igaza van.
A keleti és nyugati városrészt kettéosztó falat 1989. november 9-én kezdték el megbontani a felbátorodott tömegek Berlinben, amiről idén 7 helyszínen, 100 partner bevonásával emlékeznek meg. 100 eseményt rendeznek, amelyre 1 millió látogatót várnak. Az esemény szervezői a békés forradalom előzményeit is feltárják és nemzetközi kitekintést is adnak a magyar, lengyel és cseh párhuzamos eseményekre vonatkozóan.
Az előadók beszámoltak arról, hogy Berlinben az évforduló évében sok kulturális csemege lesz, többek között megnyílik az ötszintes, hatalmas Humboldtforum, Berlin új kulturális központja is. A gigantikus méretű épületben egyaránt helyet kap a rendkívül gazdag ázsiai néprajzi gyűjtemény, a Humboldt Egyetem új laboratóriuma és egy 4000 négyzetméteres Berlin Kiállítás, amely a város és a világ nemzetközi kapcsolódási pontjait, a német társadalom és globális létünk változásait igyekszik feltárni.
Látogatható lesz a 3 szintes Futurium is, amely tovább növeli Berlin 180 múzeumának sorát. Egész évben Bauhaus-lázban ég Németország a művészeti iskola megalakulásának 100 évfordulója alkalmából szintén sok rendezvény lesz a német városban.

A sajtótájékoztató különlegessége volt: a résztvevők agyag lenyomattal örökítették meg a kézfogásaikat. Ezeket kiküldik Berlinbe és sok ezer más lenyomattal együtt kiállítják a fal leomlásával lehetővé vált egymásra találás szimbólumaként.
A sajtótájékoztató után Berlin inspirálta design-falatokat tálaltak fel a Füvészkertben a PetersPlanet.travel fotókiállítás helyszínén, s pezsgővel köszöntötték a jelenlévők a berlini fel leomlásának évfordulóját, amelyben – mint tudjuk – a magyaroknak komoly szerepük volt.

A pezsgőzés közben mindenkinek alkalma nyílt megnézni Szűcs Péter fotókiállítását, miközben a szerző rendkívül érdekes, s informatív beszámolóját hallgathattuk meg arról, hogy miként született a 17 a kiállított kép, miért éppen azokat választották ki a kiállítás kurátorával, Pályi Zsófiával, amelyek bemutatásra kerültek.
„Külön öröm volt számomra, hogy a kiállításom mellé állt Berlin városa, , ahol nemcsak erős alkotó energiát érezhettem, hanem a szabadság és a sokféleség harmóniáját is. – mesélte a Füvészkertben Szűcs Péter a kiállítása kapcsán.

A kiállítás 2019. július 6-ig látogatható, de akinek esetleg nincs ideje vagy módja elmenni a Füvészkertbe, az kövesse a PetersPlanet.travel online utazási magazin cikkeit, fotóit az interneten, Szűcs Péter alapító újságíró mindig különlegességekkel szolgál.