A Bocuse d’Or nemzetközi szakácsverseny magyarországi döntőjét Veres István nyerte!

A Sirha Budapest nemzetközi élelmiszeripari és HoReCa szakkiállítást 2020. február 4-től 6-ig rendezték meg Budapesten a Hungexpon. Ennek keretében került sor február 5-én, szerdán a Bocuse d’Or nemzetközi szakácsverseny magyarországi döntőjére, amelyet Veres István, a budapesti Babel étterem séfje nyert, így ő képviselheti az országot az európai döntőn májusban Tallinnban.
A fináléba jutásért hat séf versenyzett segédjeivel: Veres István mellett Palágyi Eszter (Matild Palace), Haraszti Zsolt (Société), Csik Gábor (Caviar&Bull), Huszár Tibor (Fenyves Szálloda és Konferenciaközpont) és Kelemen Roland (Hunguest Hotel Aqua-Sol).
A második helyen Kelemen Roland és Fenyő Nándor commis, a harmadik helyen Haraszti Zsolt és Kocsis Patrik commis végzett.
A versenyzőknek két ételt kellett elkészíteniük 5 óra 35 perc alatt.A haltál kötelező alapanyaga 6 egész pisztráng, Törley Chardonnay Brut és a meglepetés zöldség, a káposzta volt. A hústál kötelező alapanyaga 7 darab fürj, két kacsamáj és egy üveg vörösbor volt.

Veres István az MTI-nek nyilatkozva úgy fogalmazott, hogy győzelme a kitartó munkának köszönhető:
„Ez egy olyan verseny, amelyben szerintem nincsenek ellenfelek, hanem folyamatosan magaddal küzdesz, magadat kell legyőznöd. Az volt a célom most is, mint mindig, hogy én legyek a legjobb, mert maximalista vagyok- fejtette ki a séf.
Hozzátette: teljesítményével ennek ellenére nem teljesen elégedett, az európai döntőre mindent pár százalékkal még jobban kell csinálnia.
„Nem hiszek a tökéletességben, a fejlődésben hiszek” – mondta Veres István.
A legjobb konyhai munkát elismerő különdíjat szintén Veres István kapta. A legjobb csapatmunka és a legjobb hústányér díját Haraszti Zsolt, a legjobb haltányérért járó elismerést Kelemen Roland kapta. A legjobb commis-nak Molnár Dávidot, Csik Gábor segédjét választották. A környezettudatosságot elismerő fenntarthatósági különdíjjal Kelemen Rolandot tüntették ki.

A Sirha Budapest kiállításnak persze más érdekességei is voltak a szakácsversenyen kívül. bemutatták például a Magyar Pékszövetség idei termékversenyének díjazott munkáit, s köztük Leonardo da Vinci: Az utolsó vacsora 3 D-ben című torta alkotást, amelynek készítése során – többek között – gabonagolyó alapot, tortaburkolót és saracinót használtak.

A cukrásztermékek mellett jól megfértek a kávék, rendkívül sok cég mutatta be kávéújdonságait. Ezek közül is kiemelkedett a több mint 15 éves Pannon kávé, amely hosszabb ideje, többek között, a Sziget Zrt., a VOLT fesztivál és a Balaton Sound rendezvények hivatalos kávé beszállítója a Caffé Perlával. (pannonkave.hu) Amivel most elkápráztatta a cég a vendégeket az a Cafés Cornellá 100% arabica ECO decodino kávé volt. Ez a prémium kategóriás kávé most a vállalkozás újdonsága a hazai piacon. A Sirha standján a szuper astoria kávéfőzőgépen lecsepegtetett espressót csak imádni lehetett. Bízni lehet benne, hogy sok vendéglátóhely vásárolja majd a Cafés Cornellát a közeljövőben.


A Sirha Budapest alkalmával mindig van mód új prémium italok megismerésére. Ilyen volt 2020-ban az alkoholok között a Búzavirág kézműves dry gin és a Mátyás pálinka, valamint a Mátyás keserű kóstoltatása, a szeszmentes termékeknél pedig a Mayer Prémium szörp Budakesziről. A cég eper szörpje az I. nemzetközi szörpverseny aranyérmese lett, ami nem csoda, hiszen rendkívül finom.