A cheddar Nagy Britannia legkedveltebb sajtja

  • Post category:Életmód

 

Cheddar

Cheddar. Ez egy dél-nyugat angliai kis falu, amely a sajtkészítéséről híres. A cheddar sajt Anglia legkedveltebb sajtja. Tehéntejből készül kemény sajt, színe szalmasárga, illetve színezve narancsvörös. Állaga enyhén törékeny, gyakran szinte elolvad az ember szájában. Íze erőteljesen aromás, kissé fanyar, a dióra emlékeztet. Cheddar típusú sajtot sok helyen készítenek a világon, de az igazi cheddar csak néhány, erre jogosult brit megyében készülhet. Ilyen Somerset, Devon, Dorset és Cornwall.

A Cheddar nemcsak falu, hanem egy szurdok neve is, amely a település határában húzódik. A Cheddar-szoros meredek, szűk mészkő hegyszoros a Mendip-dombságot szeli át. Nagy sziklák veszik körül. Ez Nagy-Britannia legnagyobb hegyszorosa, mélysége 113 méter. Évente mintegy 300 000 látogatót vonz. A hegyszoros sziklái a karbon időszakból származnak, 280—340 millió évvel ez előttről. Maga a szoros kb. 18 000 éve alakult ki, amikor a gleccserek Nagy-Britannia-szerte elolvadtak, és az így felhalmozódott, hatalmas mennyiségű víz erodálta a mészkövet. Ma kanyargós út vezet át a szoroson, ez jelzi az egykori folyó medrét

Régen a szurdok barlangjaiban érlelték és tárolták a sajtot, ami nyilván más állagot és aromát eredményezett, mint a ma ismert sajt esetében.

A cheddar készítés atyjának Joseph Hardingot (1805-1876) tartják, aki jelentősen átalakította, modernizálta a sajtkészítés metódusát. Ő tette népszerűvé a cheddart Skóciában és Észak-Amerikában, fia, Henry pedig egészen Ausztráliáig jutott vele.

Hogyan készül a cheddar? A cheddart általában 3,3%-os tejből, állati eredetű oltóanyaggal készítik. A folyamat a szokásos – eltekintve attól, hogy a már összeállt alvadékot egymásra halmozzák, hogy minden felesleges nedvesség távozzon belőle. Az így kifacsart alvadékot ledarálják, majd ezt helyezik bele a formákba, és kezdik el érlelni.

Szendvicsbe, meleg szendvicsbe, de csőben sült ételekhez is remek. Európán kívül Amerikában vált még nagyon népszerűvé a cheddar. Az amerikai változattal találkozhatunk a sajt burgerben, a makarónin, a tex-mex ételekben. Mozzarellával keverve a pizza tetején is nagyon finom.

Egy kilónyi cheddar sajt nagyjából 4-5000 forintba kerül. A legtöbb magyar hipermarketben is a sajtpultban megtalálhatjuk, de sok helyen előre csomagoltan is kapható.

A legenda szerint egyébként a dél-angliai Észak-Somersetben egy feledékeny fejőlány véletlenül kint hagyott egy sajtár tejet hűlni a Cheddar-szoros barlangjában. Itt egész évben 7°C hőmérséklet. Mire a lány visszatért, a tej ízletes anyaggá alakult át így született meg a cheddar sajt.

A Cheddar-barlangok már nagyon korán menedéket nyújtottak az embereknek. Bizonyítékok vannak rá, hogy a kőkorszakban is emberi tevékenység zajlott itt, ezt a felső, késő paleolit kori maradványok igazolják. Az ember ekkor, mintegy kétmillió éve, a pleisztocén korszak hajnalán kezdett kőszerszámokat használni. Itt, a Cheddar-barlangokban találtak rá Nagy-Britannia legöregebb teljes emberi csontvázára is: a 9000 éves cheddari emberre.