A klasszikus borárverések lehetséges új jövője

  • Post category:Borászok

Napjainkban a klasszikus árverések olyan másodlagos piacot jelentenek, melyek termékei kifejezetten ritkák, így értékük is a magas minőségből és az egyediségből tevődik össze. Az árverésre bocsátott tételek vásárlói ennél fogva speciális igényeket támasztanak, sőt, elmondható, hogy speciális tudással is rendelkeznek a tételeket illetően.

Magyarországon és Európában a század eleji árveréseken a borok is megjelentek, ez a hagyomány sajnos megszakadt a világháborúk idején. Az elmúlt rendszerben a borászatot illetően hiánygazdaság alakult ki, aminek következtében a minőség abszolut háttérbe szorult, nem születtek egyedi, magas minőségű tételek, ezzel együtt a fogyasztói igényesség is visszaesett. A rendszerváltozást követően voltak ugyan törekvések, hogy visszatérjen a klasszikus borárverés a köztudatba, de tisztán kereskedelmi borárverések nem tudtak kialakulni. A 2. Világháborút és a rendszerváltást követően, 1993-tól a Budapesti Nemzetközi Borfesztivál keretében 14 éven keresztül zajlott Kereskedelmi Borárverés, mely az évek során jótékonysági tételekkel is bővült. A kereskedelmi oldal nem tudott megerősödni, így az elmúlt 13 évben már csak Jótékonysági Borárverésként működött, igaz ebben a formában hatalmas sikerrel.


Most először két tapasztalt fél összefogott, hogy útjára indítson egy igazi, klasszikus kereskedelmi borárverést. Az Axioart valamint a Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft. 2018-ban egy karácsony előtti borárverést szervezett abban bízva, hogy az elmúlt néhány évtizedben már újra születtek kiemelkedő minőségű és sokáig eltartható bor tételek, valamint megerősödött az a vásárlói réteg is, aki érthetően érdeklődik a kifejezetten ritka, egyedi, magas minőségű borok iránt.

Ezt az árverést egy hosszabb út első lépésének szánják, így a fogyasztók, potenciális vásárlók számára segítséget nyújtó garancia elemet is beemelték: a Magyarország egyetlen nemzetközileg is akkreditált borversenyét, a VinAgora Borverseny eredményeit hívták segítségül. Árverésünkre kizárólag olyan bort lehetett fölajánlani, mely 2002 óta valamelyik VinAgora Nemzetközi Borversenyen aranyérmet nyert.

Elmondhatjuk, hogy az árverésen megjelenő tételek kizárólag magas minőségű, egyedi borok voltak és reméljük, nagy örömet szereztek vásárlóinknak.