A Krizna a világ eddig feltárt leghosszabb tavasbarlangja Szlovéniában, ahol mintegy ötven, gyönyörű zöld árnyalatokban tündöklő tó fekszik, tele cseppkőoszlopokkal, s ahol egyedi, védett állatvilág él. A világon a negyedikként jegyzik ezt a helyet a barlangban élő állatok különlegessége szempontjából. A barlangban az állandó hőmérséklet egész évben: +8°C. A barlang kristálytiszta vize a Bloke-fennsíkről érkezik a barlangrendszerbe, mielőtt visszatér a felszínre Cerknica mezőin a Steberscica-patak alakjában.
HAJÓKÁZZON A BARLANG ELSŐ TAVÁN! (1-1,15 ÓRA)
A barlang bejáratánál hatalmas belső terem fogadja a látogatókat. Pár száz méter megtétele után a természetes fény elhalványul, majd teljesen besötétül minden. Innentől kezdve kézi- és fejlámpák világitásánál lehet cask élvezni a barlang szépségeit.
A barlang főútján haladva óriási méretű és csodás alakzatú cseppkövek láthatók. A látogatás során 10 perces hajóútra van lehetőség az első tavon, majd a turistákat visszavezetik a bejárathoz.
Egyszerre akár 60 fős csoport is kirándulhat a barlangban, ahol a hideg miatt ajánlott a meleg öltözet, a hosszú nadrág, a zokini, s a zárt cipő.
VIZES ÉLMÉNYEK (3,5-4 óra)
A barlang különlegességei a mésztufa gátakkal elválasztott tavak, van olyan lehetőség, amelynek során az első tavon túl lehet haladni, hogy még több »vizes« élményt szerezhessen a látogató, de ez nehéz túra. Viszont feledhetetlen.
A barlang belső rendszerében az egyik tóból a másikba áramlik a víz, s a barlangban folyamatosan fejlődnek, nőnek a cseppkövek, amelyeknek már nevük is van (Velence kikötője, Kalózhajó, Orgonasíp, Hiúz…)
A túra a Kálvária teremben fejeződik be, amely két részre oszlik, az északi és az észak-keleti területre. A barlangrendszer megóvása érdekében az utolsó passzázs csak 1-4 fő által látogatható egyidőben, évbente kb. 1000 ember jut el ide.
ALTERNATÍV TÚRÁK
Az első tó és a Medve alagút meglátogatása (1,5-2 óra) – előzetes helyfoglalás alapján, az év minden napján. Vezetett túra a Kristály-hegyre (6,5-7 óra) – előzetes helyfoglalás alapján októbertől márciusig (csak 100 belépőt adnak ki erre a programra évente).
Olvassa a Bor Hírlapot!
A Bor Hírlap sikere, immár közel másfél évtizede, több okkal magyarázható: gazdag tartalommal ellátott, s ingyenesen terjesztett digitális kiadvány! A bor, és gasztronómia népszerűsítését szolgáljuk, s ez találkozik az olvasók igényeivel. Magazinunkat azért adjuk ingyen, hogy minél több emberhez eljuthassanak a pincészetek, éttermek, gasztro cégek hírei, érdekességei. Költségeinket a hirdető cégek fedezik. Mivel ez a koncepció jól bevált, és régóta működik, bízunk benne, hogy még sokáig szolgálhatjuk, a bor, és gasztronómia híveit, akár a digitális magazinunk lapszámaival - amelyek linkjét a Facebook segítségével 10 ezer embernek küldjük ki -, akár az internetes honlapunkkal, amelyen lehetőségünk nyílik friss híreket közölni, lépést tartani a mindennapokkal.