A különleges Tokaj Macik borászat

  • Post category:Borászok

Négy generáció óta termelnek bort a Macik családban. Jaro Macik és felesége, Erika Macikova 1995 óta viszi a pincészetet, amelynek központja Szlovák Tokaj szívében, Kistoronyán van, s amely sikert sikerre halmozott azóta. Nemrégiben itt vendégeskedett a Bor Hírlap stábja, meghívást kaptunk birtoklátogatásra és borkóstolóra a 13. században épült, gyönyörű középkori pincébe, ahol a botrytiszes nemes penésszel beborított hordók szép sorban fekszenek az évjáratos aszú borokkal, s más értékes nedűkkel dugig tömött, bárki által bérelhető bortrezorok között.
Amire Macikék a legbüszkébbek: 2009-ben, 2010-ben és 2011-ben háromszor egymás után ők nyerték el az „Év pincészete” rangos címet, 2012 és 2016 között pedig 4 alkalommal is ők adták Szlovákiában az „Év borát”. A régióban engedélyezett 3 fajta tradicionális szőlőt (Furmint, Sárgamuskotály, Hárslevelű) saját területeikről szüretelik, amelyből 25-féle bor készül, köztük több olyan is, amelyeket Michellin-csillagos éttermekben is kínálnak szerte a világban. De a Macik család nemcsak ezekre az eredményekre lehet büszke, a nevükhöz fűződik az a siker is, hogy a világ 10 legszebb üvege közé bekerült az egyik modern formát és designt képviselő száraz Mono névre keresztelt Furmint, illetve Hárslevelű boruk palackja, amelyek amúgy nemcsak Szlovákiában, hanem Csehországban is elvitték a pálmát ezzel az extrán látványos címkével és csomagolással.
A Tokaj Macik borászatnál négyféle borkóstolót lehet rendelni a 6+1 tételes 10 euróba kerül/fő, a 8+1 bor 15 euró/fő, a 10+1-es kínálat 20 euró/fő, míg a 13+2 bort 30 euróért adják fejenként autentikus helyszínen, a pincében kialakított hangulatos, romantikus kóstolóteremben.


Minket 7 borral kínáltak, Erika Macikova jó angoltudással, s komoly szakértelemmel celebrálta a tételeket. Elsőként egy egyszerű, csendes száraz Furmintot ízleltünk, amely beköszönő bor volt, halakhoz, tenger gyümölcseihez kiváló. Ez után késői szüretelésű, 2015-ös évjáratú Furmint majd Hárslevelű következett a Grand sorozatból, ezek is száraz borok, s érdekes volt összehasonlítani őket. Az előbbiben kevesebb volt a cukor, csak 1,4 gr/liter, míg az utóbbiban 5,8 gr/liter, amit lehetett érezni már az első kortynál. A sav egyensúly a Furmintnál és a Hárslevelűnél is kiválónak bizonyult.
Félédes bor következett a sorban, a Macik Cuvée 2015, ebben már 42 gr/liter cukortartalom volt. Kevés Sárgamuskotály, valamint több Hárslevelű, s Furmint alkotja ezt a nedűt, ami rendkívül sikeres termék, a legtöbbet ebből adják el, volt már többször az „Év bora” is Szlovákiában.
A késői szüretelésű Botris bor ugyancsak 2015-ből származik, ezt is megkóstoltuk, kifejezetten édes volt, 81 gr/liter cukorral, s a savtartalom 8 g/l. Ez a kézzel szüretelt Hárslevelűből készült sárga-arany színű bor szilvalekvár ízére emlékeztetett, nagyon tetszett nekünk, nem véletlen, hogy nemrégiben a franciaországi Bordeauxban kimagasló eredményt ért el a rangos nemzetközi borversenyen.


A 2006-os 4 puttonyos aszú 123,7 gr/liter cukorral készült, s bátran állíthatjuk, hogy megéri a pénzét, pedig 25 euró/palack az ára. Ez volt az első évjárat, amikor a Macik pincészet az új modern címkét használta a borosüvegen, fehér alapon cirádás aranyszínű Tokaj felírat, s a puttonyokat jelző szám látható. A 6 puttonyos címke tér csak el ettől, ennél fekete alapon látható az aranyból szedett Tokaj név. Ráadásként a 6 puttonyos aszú 2006-os évjáratú borát kóstoltuk 150 gramm cukortartalommal/liter, ami jó befejezés volt, s a non plusz ultra kifejezést lehet csak használni erre a nedűre.
A sok bor után jólesett a finom ebéd a pincészetnél, a hangulatos borbolt étkezőasztalánál külön terítettek kettőnknek, mert a maximum 25 főt befogadó lounge-étteremben éppen szakmai vendégek étkeztek. Mivel már tele voltunk a borokkal, s nem fért belénk több, így a házigazda, Jaro Macik csomagolt nekünk olyan tételeket, amiket nem tudtunk megkóstolni, de büszke rájuk, így például a két fiúkról, Simonról, illetve Ericről elnevezett, tradicionális erjesztési eljárással készült pezsgőiket, a Bodrog Ronava borcsaládhoz tartozó cuvéeket, s a cég különlegességét, a Tokaj Spa névre keresztelt sört.


Jaro Macik az ebéd után egy négykerékmeghajtású, terepszínű golfkocsival jelent meg a borház bejáratánál, de nem golfozni invitált, hanem a szőlőültetvényeit akarta bemutatni nekünk, aminek nagyon örültünk. A birtok még így is csodásnak bizonyult, hogy a látogatásunkkor február végén jártunk, éppen befejeződött a metszés, s még nem zöldeltek ki a hajtások, a panoráma lenyűgözött. Jaro Macik elmesélte, hogy hatalmas munkát végeztek, végeznek a birtokon, csaknem fél méter mélyen felássák a földet, hogy kiforgassák belőle a köveket, amelyek azért fontosak, hogy nappal magukba szívják a napfényt, s a meleget éjjel visszasugározzák a szőlőtőkéken lévő fürtöknek. E mellett új telepítéseket végeznek, s úgy pozícionálják a szőlőtáblákat, hogy a tőkék a legjobb szögből, a legtöbb napfényt kapják minél hosszabban. Az alázat, amivel Jaro Macik, s az általa irányított csapat hozzááll a munkához, példaértékű, s magyarázatot ad a sikerre.