A lendvai CUK Borházban különleges gasztro élményben volt részem!

Már sokszor utaztam kocsival Lendva mellett az autópályán a szlovéniai Bledi-tóhoz, illetve a tengerpartra, Portorožba, s mindig megcsodáltam a sztrádáról a híres Vinarium kilátótornyot. Hallottam azt is, hogy ennek közelében található Szlovénia egyik leghíresebb borászata, a CUK Borház, amely csodás parasztházas panziót és remek vendéglőt is üzemeltet. 2020 július közepén elhatároztam, hogy kihasználom a koronavírus járvány utáni utazási enyhítéseket, s ellátogatok a Cuk Borházba.
Az autópályáról a tornyiszentmiklósi kijáratnál hajtottam ki és a regionális úton folytattam az utat Szlovénia felé. Átérve a volt határátkelőn, néhány falun kellett átutaznom: Pince, Völgyifalu, s Csente után következett Lendva. Beérkezve Lendvára, egyenesen tovább haladtam a lámpás kereszteződésig, és ott is tovább, a hegy alatt vezető úton mentem végig egészen egy T-kereszteződésig. Itt jobbra fordulva Lendva főutcájára és központjába érkeztem. Kb. 200 m után jobb oldalon látható egy katolikus templom, mindjárt utána jobbra kell fordulni a Lendvahegy felé. A templom mögött egy jobb kanyar, majd egy bal kanyar következik, és azután az útjelző táblák felvezetnek már Borházhoz. A Cuk Borház ill. Lármafa táblát kell követni. Az első táblánál jobbra kell kanyarodni. Innét még kb. 2,5 km kanyargós út várt rám, amely elhaladt a Vinárium kilátótorony mellett is. Amikor Lendvahegy legmagasabb pontjára értem, az út bal oldalán egy nagy parkolót, jobb oldalán pedig három takaros, náddal fedett házat pillantottam meg. Ez maga a Cuk Borház.

A szőlőbirtokokra csodás panorámát biztosító vendéglő teraszán a mindig „pörgő” háziasszony, Éva Cuk fogadott – különleges kedvességgel. A feleségemmel együtt nagy izgalommal vártuk a helyi borkülönlegességeket és a messze földön híres Cuk Borház-féle hidegtálat, meg a nagymama rétesét.
A Cuk Borházban csak a tulajdonos által előállított borokat árusítják. A 2,5 hektár méretű, megközelítőleg 27.000 szőlőtőkéből álló szőlőskertet a család műveli. 5 fehér és 4 vörös borfajtával dolgoznak. Ezek az Olaszrizling, Rajnai Rizling, Fehér Burgundi, Sauvignon Blanc, Fűszeres Tramini, Kék Burgundi, Zweigelt, Merlot és a Kékfrankos fajták. A Cuk borospincében minden bor csúcsminőségű és palackozott.
Családban a szőlőtermesztés kezdete egészen 1950-ig nyúlik vissza, amikor Éva Cuk dédapja hozzáfogott a szőlőből bort készíteni. Miután a nagypapa átvette a szőlőtermesztést és a gazdálkodást, rövidesen megállapította, hogy az állattenyésztés és a mezőgazdaság jobban megy neki, mint a szőlészet. Amikor viszont Éva édesapja 1980-ban megörökölt egy kisebb szőlőskertet, azt tapasztalta, hogy a szőlővel való foglalkozás nagy örömöt jelent számára. Ezért a nagyapa örömmel átadta neki a saját részét. Így kezdődött a Cuk Borház karrierje.
A borászat kezdetben folyóbort készített és vendéglősöknek adta el, ám a család hamar rájött, hogy azok többet keresnek a boron, mint ők maguk. Ezért úgy döntött Éva édesapja, hogy feleségével, Irenával együtt elkezdik maguk forgalmazni boraikat. Ezt követte a bor minőségének növelése, ami ugyanakkor a mennyiség csökkenésével járt. 1994-ben palackozták az első csúcsminőségű bort, és ezután sorban következtek a további szuper borok, majd 1996-ban előállították az első Lendvahegyi válogatott szüretelésű bort.

A Cuk Borház megnyitása 2000-ben történt, ahol elkezdődött a borok árusítása hazai és külföldi vendégeknek. Még mielőtt fiúk, Péter és lányuk, Éva végeztek az üzleti főiskolán, elkezdődött a második borház építése Lendvahegy legmagasabb pontján. Az építkezés párhuzamosan zajlott a vörös szőlő ültetésével. 2005-ben elkészült az új turisztikai létesítmény, ahol szállást, vezetett borkóstolásokat és házi finomságokat kínálnak a vendégeknek.
2010-ben vette át a vezetést a fiatalabb generáció. Éva lányuk és férje Robi folytatják a szülők és Péter segítségével a már jól ismert és bevált márka értékesítését.
Minden, ami kapható a vendéglőben, saját termés, a boroktól, a hidegtálig.
Éva Cuk hatalmas ínyenc hidegtálat kínált fel nekünk, amiken házi szárított és érlelt felvágottak voltak: hálós sonka, Cuk sonkája, különféle szalámik sertéshúsból és skót öko felföldi marhahúsból, füstölt oldalas, kolbászok sertés-, vagy öko skót felföldi marhából, vágottzsír és házi szezon zöldségek, meg savanyúságok. Természetesen sajtot is tettek a hidegtálra, ez az egy termék volt, amit nem a Cuk család készített.
Iszonyatosan nagy adagot kaptunk, de annyira finomnak tartottuk, hogy mind megettük.


Aperitifnek 2015-ös Erik elnevezésű száraz, fehér pezsgőbort öntött Éva a poharunkba, ami klasszikus palackos érleléssel készült. Pinot Blanc, Szürkebarát és Muskotály házasításával létrehozott cuvée jellegzetessége volt a kellemes aroma és az érett szőlőíz.
Ezt követően félszáraz 2018-as Sauvignon Blanc került az asztalunkra. Aromás szőlőfaj, rendkívül friss savakkal. A száraz borok kedvelői MÉG elfogadják, de az édes borokért rajongók pedig MÁR elfogadják ezt a nedűt, tökéletes ital.
A Piroska könnye 2018-as száraz rozé bor Pinot Noir, Kékfrankos és Zweigelt házasításával készült, s nagyon tetszett. Ez az enyhén rózsaszínű rozé bor kissé savas, alkoholtartalma pedig alacsony. Napsütötte teraszokon, kellemes társaságban való időtöltésekkor
tökéletes választás.
Hadik Mihály hadvezér és Piroska legendás szerelmének történetét a borozgatás közben elmesélte nekünk Éva Cuk, majd egy kellemes, félédes 2018-as Sárgamuskotály borral lepett meg minket. Gyengéd, félédes bort ismerhettünk meg, tipikusan muskotályos zamattal. A kellemes savak, a maradék cukor és a muskotályos ízvilág a hölgyek mellett számos férfit is meggyőz. Mint, ahogy engem is meggyőzött.

Éva elmondta: bár női bornak nevezik ezt a félédes 2018-as Sárgamuskotályt, de azért a férfiak is szívesen fogyasztják. A férfiak kedvence persze inkább a 2017-es száraz Hadik vére vörösbor. A borászatnak sikerült egy rendkívül szép rubin színt elérni, amely markáns, finom, különleges és testes borrá varázsolja a Hadik vérét.
Lendva gazdag történelmi háttere miatti tiszteletből fogyasztottuk ezt a bort, amelyre Hadik Mihály, a híres török hódoltság ideje alatt elhunyt hadvezér nyomta rá pecsétjét.

A borkóstolás és a hidegtál elfogyasztása után jött az édes meglepetés, a nagymama Isteni almás-túros rétese, amit saját kezével gyúr, annak ellenére, hogy már 82 éves.
Zárásképpen örömmel megkínálják a vendégeket a CUK Borházban a digesztív italaik egyikével. Házi keserű gondosan szedett, szárított és válogatott gyógynövényekből készült. A házi meggylikőr kézzel szedett, gyengéden préselt és fűszerezett meggyből készült. A helyi borpálinka a házi vinjak elődje. A gondosan desztillált bor átváltozott fehér, folyékony arannyá…
Aki ellátogat a Cuk Borházba, az meglepheti szeretteit a cég – egyéni igények szerint összeállított – ajándékutalványával!
A Cuk Borházban 70 eurótól 100 euróig lehet megszállni/éjszaka, a parasztház pedig 1-6 főnek bérelhető 170 euró/éjszakától. Ha valaki több éjszakát foglal, akkor automatikusan kedvezményt kap az árból.
Annyira jól éreztük magunkat a Cuk Borházban, s olyan sok finomságot kóstolhattunk, hogy ide visszatérünk még, s ha Szlovéniába visz az utunk, akkor biztosan megállunk egyszer-kétszer Lendván, s betérünk a Cuk családhoz. Aki autót vezet, az a borok helyett csodás préselt alma-, illetve szőlőlevet ihat a Cuk Borházban.

Amikor elköszöntünk Éva Cuk még elmondta, ha valaki hétköznap jár feléjük, akkor is nyugodtan hívja fel őket a +386 31 467 990 telefonszámon, vagy írjon e-mailt az info@hvc.si címre, mert annyira vendégszeretők, hogy egyeztetés alapján a hivatalos nyitvatartási napokon kívül is tudnak fogadni érdeklődőket, ami hihetetlen alázatra, s nyitottságra vall.
L.Kelemen Gábor

Nyitva tartás:
ÁPRILIS 01. – OKTÓBER 31.
Péntek, szombat, vasárnap 13:00 – 21:00
( Hétköznap egyeztetés alapján! )
NOVEMBER 01. – MÁRCIUS 31.
Péntek, szombat, vasárnap 13:00 – 19:00
( Hétköznap egyeztetés alapján! )

JANUÁR, FEBRUÁR: ZÁRVA!


www.hisa-vina-cuk.si