A lendvai Vinarium-toronyból 4 ország tájait csodáltam!

A szlovéniai Lendva-hegyen épült Vinarium-kilátótorony kör alakú, 53,50 méter magas, földszinttel és kilenc emelettel. Oskar Virag építészmérnök tervei szerint épült. A torony alapterülete 293 m2, acél szerkezetű vasbeton földszinttel, a tetején egy üvegezett kilátót alakítottak ki, ahonnan egyszerre láthattam be négy ország, Szlovénia, Magyarország, Horvátország és Ausztria területeit, s a környező látványos szőlőbirtokokat.

A torony egyszerre legtöbb 50 látogatót fogadhat. A toronyba 240 lépcsőn vagy lift segítségével lehet feljutni. Én a lépcsőzést választottam, s néha megálltam pihenni a felfelé vezető utamon, ami nemcsak jól esett, hanem hasznos is volt, mert mindig más-más tájegységek szépségében gyönyörködhettem.
A földszinten a látogatók rendelkezésére étterem nyílt, továbbá ajándéktárgyak árusítása is zajlik, a torony melletti házikókban pedig a helyi gasztronómia és borok kínálata várja a látogatókat. Itt a lángostól kezdve a kürtös kalácson át a medve kolbászig sok minden kapható. A vendéglátó tevékenységet a torony melletti faházikókban Lendva Község szőlészeti- és borászati egyesületei látják el. Elsősorban a hétvégeken, amikor legtöbb a látogató.

2020. július közepén egy vasárnap délután jártam Lendván, s örömmel láttam, hogy milyen sok érdeklődő volt a torony körül, illetve fent a magasban. Ilyenkor, nyáron reggel 9 órától este 21 óráig van nyitva a torony, s más évszakokban, ahogy rövidülnek a nappalok, úgy csökken a nyitva tartási idő is. Felnőtteknek 7 euró a belépő, nyugdíjasoknak, egyetemistáknak és gyerekeknek viszont csak 5 euró.
Nagy élményt nyújt a kilátótorony, aminek a januártól júliusig tartó építése mintegy 1.741.643 EUR-ba került, a projekt az Európai Unió 950.775 EUR összegű társfinanszírozásával valósult meg.
A torony új lendületet adott a lendvai turizmusnak növelte a látogatók számát Lendván. A kilátótornyot évente mintegy 30 – 40 ezer látogató keresi fel, akik közül sokan betérnek a borúton lévő borházakba. A legnépszerűbb méltán a toronyhoz közeli CUK Borház, ahol csodás borokat kínálnak, fantasztikus hidegtálakat lehet rendelni, s a rétesük is kifogástalan.

A torony vendéglátóegységében – többek között – kapható a helyi specialitás, a gibanica (roppanós, vajas, sós-túros rétestészta), s töpörtős pogácsa, kifli, kalács, valamint egyéb finomság is választható.
Ha ellátogatsz Lendvára és felmész a Vinarium kilátótoronyba, akkor személyi igazolvány nélkül juthatsz el 4 országba a csodás panoráma révén… Ha befejezted a kirándulást, akkor a Terme Lendava gyógyfürdőben nyílik lehetőséged a kikapcsolódásra, pihenésre.
L.K.G.
www.vinarium-lendava.si