A lyoni Bouchon éttermek

  • Post category:Turizmus

Az úgynevezett lyoni Bouchon-ok olyan kisvendéglők, melyek házias lyoni fogásokat kínálnak. Kockás abroszok, régi plakátok, rézserpenyők, családias hangulat – ezek jellemzik főként őket, ahol a legfontosabb, hogy a vendég otthon érezze magát! A tradícionális ételekhez helyi alapanyagokat használnak, melyek főként a Halles de Lyon vásárcsarnokból vagy a Marché d’Intérêt National de Corbas piacról származnak.
A lyoni Bouchon-ok eredete és tipikus ételei Lyon a gasztronómia fővárosának számít, ahol több Michelin csillagos éttermet is találunk. Ugyanakkor a helyi bouchon-okban kóstolhatjuk meg igazán az itteni ízeket a maguk egyszerűségében. A bouchon-ok létrejötte az ún. lyoni anyáknak köszönető. A 18. században több nagypolgári család szakácsnője nyitott saját vendéglőt, ahol egyszerű, családias ételeket kínáltak, melyeket megfűszereztek a nagypolgári familiáknál kedvelt receptekkel, újításokkal.

Napjainkban ezt az ízvilágot és a szorosan elhelyezkedő asztalok baráti hangulatát kívánják visszaadni a helyi bouchon vendéglők. Egy lyoni Bouchon étlap fő összetevői a következőek: hurka, kolbász, felvágottak, csukagaluska, cervelle de canut sajtkrém specialitás, buggyantott tojás burgundiai szósszal (œufs meurette), rántott pacal mártással.
Az ételeket egy jó kis Beaujolais vagy Côtes du Rhône bor kíséri. Aperitifként communardot és grattons falatokat (tepertő szerű) kínálnak a vendégnek. A menüt pedig általában házias desszert zárja: almatorta, madártej, praliné torta, mely rózsaszín pörkölt mogyoróval készül…
Aki kedvet érez hozzá, maga is megtanulhatja elkészíteni a helyi ételeket, hiszen Lyon-ban számos híres szakácsiskola is található. Az érdeklődők megtanulhatják a helyi konyha titkait, a séfek fortélyait és az ételek gyönyörű díszítését is.
Az illusztris Institut Paul Bocuse szintén kínál kezdő foglalkozásokat, ahol kis létszámú csoportokban sajátítható el a híres séfek tudása.
Főzőtanfolyam, borászati ismeretek, cukrász tanfolyam, sajtkészítő kurzus, felvágott vagy lekvárkészítő tanfolyam… csak győzzön választani!
Aki Lyonban jár, annak érdemes megkóstolnia a szomszédos borvidékek híres borait is: a Côtes du Rhône és a Beaujolais. A legjobban a borutakon sétálva fedezheti fel a helyi ízeket, ahol a bortermelők sok helyen maguk kínálják a vendégeket.

Néhány helyi vendéglő tipp: a város szívében található az egyik legrégebbbi bisztró: Le Comptoir Abel. A dekorációja hűen tükrözi az akkori kort: fénylő faburkolatok és borítás, gerendás plafon… Csukagaluska, kucsmagombás csirke, ráksaláta szerepel a hagyományos ételeket felsorakoztató, kitűnő étlapon. Ha Lyonban jár, ezt a helyet ne hagyja ki! A Daniel et Denise a híres Joseph Viola étterme, melyből három is található a városban. Mindenhol hagyományos Bouchon hangulatot és ízeket kínálnak, helyi alapanyagokkal. Specialitása a tésztában sült kacshús pástétom és kacsamáj, a borjúmirigy, és a Nantua szósszal tálalt csukagaluska. Aki kicsit elegánsabb étteremre vágyik, annak a híres La Mère Brazier-t ajánljuk! A leghíresebb Lyon-i Anya az első nő volt, aki három Michelin csillagot zsebelt be.

Az ételekre a hagyományos ízek a jellemzőek egy kis modern csavarral. Nem szabad kihagyni az Unesco Világörökség részét képező óváros bouchon vendéglőit sem. A Les Lyonnais különleges dekorációval várja a vendégeket: hírességek és törzsvendégek portréi díszítik a falakat. A kínálat között szerepel a nagymama buggyantott tojása burgundiai szósszal, a forró kolbász és a rózsaszín pörkölt mogyorós torta is.
Hogy megfelelően válasszon a helyi Bouchonok közül, kövesse a Bouchons Lyonnais minősítést, melyet akkor nyerhet el egy helyi vendéglő, ha megfelel az előírásoknak és hagyományoknak.