A mádi Holdvölgy pincerendszer

  • Post category:Turizmus

A Holdvölgy Tokaj-hegyalján, Mád legkiválóbb területein található, 7 különböző dűlő 22 parcelláján gazdálkodik, környezettudatos szőlőművelést folytatva, az ökológiai termelés elemeit integrálva. A sokszínű birtokösszetétel az egyes dűlőkön belül is egyedi karakterű borok alkotására ad lehetőséget.
A Holdvölgy egyedülálló, csaknem két kilométer hosszú pincerendszeréről és az ott rendezett borkóstoló programokról ódákat zengenek, akik már látták, illetve részt vettek a rendezvényeken.
A rangos díj a Holdvölgy pincerendszer látványvilága és hangulata mellett elismeri a borászat munkatársai által vezetett egyedi és élménydús borkóstoló séta magas színvonalát is.
A Holdvölgynél képzeletbeli időutazáson vehetnek részt a vendégek, miközben végigkóstolják a borkínálatot. Az egyórás séta alatt jókora szakaszokat lehet bejárni a legrégebbi, öt-hatszáz éves pinceágakban éppúgy, mint a következő századokban hozzáépített járatokban.

A Holdvölgy munkatársai által vezetett kalandos földalatti sétán térképes kincskeresés vezeti el a borrajongókat a pincében, hordók között elrejtett, kóstolásra kikészített palackokhoz. A kóstolón összesen 6 vagy 8 különböző bor szerepel, attól függően, hogy a normál, vagy az exkluzív borsort választják a vendégek. A kóstolósorok bemutatják a Holdvölgy teljes szortimentjének legszebb száraz és édes tételeit, köztük hazai és nemzetközi borversenyek aranyérmes borait.
A pinceséta a kincskeresésen és a különleges tokaji fehérborok kóstolásán túl történelmi visszatekintésre is alkalmat ad, így lesz teljes a képzeletbeli időutazás. A legrégebbi pinceágakat a tokaji bortermesztés hajnalán, a késő-középkorban építették az első mesterek. Kezük nyomán évszázadokon át bővült mai hosszára a különleges pinceegyüttes, amely 1955-ben, kilenc különálló járat összenyitásával nyerte el mai 1830 méteres hosszát, melyben 109 pinceág 3 szinten terül el.
A legutóbbi átalakítás a pincében 2011 márciusától kezdődően nem kevesebb, mint 23 hónapig tartott. A legmodernebb technológiával, egyedi építészeti megoldásokkal sikerült elérni azt, hogy a Holdvölgy borászat és borszaküzlet ultramodern üvegépülete szervesen belesimuljon a tájba, és közvetlenül kapcsolódjon a föld alatt rejlő ódon pincerendszerhez.

 

Érdekesség, hogy a mádi Holdvölgy pincerendszer egyik elődje egykoron az 1903-ban megalapított Tokaj-Hegyaljai Bortermelők Szövetkezete tulajdonában volt. A szövetkezet első tagjai a legfelsőbb társadalmi osztályból kerültek ki, a 19 alapító tag közül 12 arisztokrata volt (egy herceg, 6 gróf és 5 báró). Az Úribor néven ismertté vált szövetkezet Hegyalja egyik legnagyobb bortermelőjévé vált.
Amikor az 1945-ös földosztások után a tagok szőlőbirtokait felszámolták, a különleges adottságú mádi pincerendszer részei az újonnan alakult állami bortermelő- és borforgalmazó vállalathoz kerültek. Ennek az időszaknak az emlékeivel is találkozhatunk a pincesétán: egy kisebb, négyzetes alakú teremben zajlottak ugyanis az 1950-es években különböző magyar és szovjet delegációk hivatalos találkozói, amelyek során – ahogyan akkoriban mondták – a „két nép megbonthatatlan barátságát” jó néhány üveg tokaji aszú elfogyasztásával is erősítették. A terem falába vájt félköríves mélyedések igazi kincseket rejtenek: 28 palack tokaji szamorodnit a 2008-as évjáratból, szimbolizálva Tokaj-Hegyalja 28 történelmi bortermelő települését.

A képzeletbeli időutazás során a vendégek bepillantást nyerhetnek a Holdvölgy borászati épületében folyó munkába is, ahol a tradicionális szőlőművelés eredménye találkozik a legmodernebb borászati technológiával, palackba zárva az évjáratok esszenciáját Mád 7 történelmi dűlőjének 22 parcellájából kézzel szüretelt, kimagasló minőségű szőlőből.
A Holdvölgy legnagyobb büszkeségei, az elmúlt 11 év mindegyikében elkészített hatputtonyos tokaji aszúk is itt születnek: itt válogatják gondos kezek egyenként az aszúszemeket, itt áztatják be őket 24 órán keresztül a Holdvölgy azonos évjáratú legszebb Furmint borába, majd innen kerül az aszú minimum 2 évre a zempléni tölgyből készült hordókba, majd további 6 évre palackos érlelésre, majd végül Culture néven a fogyasztókhoz; megfelelő tárolás és kezelés esetén akár száz évig is megőrizve kiváló minőségét.