A Quails’ Gate borászatnál Kanadában

  • Post category:Turizmus

Már több mint 25 éve készülnek díjnyertes borok a kanadai Okanagan-völgyben lévő Quails’ Gate borászatban. A Boucherie-hegy lejtőin, egy ősi vulkán talaján, az Okanagan tó partján művelik a szőlőt, s készítik a prémium kategóriás nedűket, a fogyasztók nagy megelégedésére.

Minden túlzás nélkül állíthatom, ezt a borászatot látni kell, s a nedűit kóstolni kell, ha valaki az Okanagan-völgyben jár! Minden látogatás különleges és emlékezetes.

Quails’ Gate Winery vezető pincészet a térségben, nagy figyelmet fordít arra, hogy különleges borokat állítson elő, olyan szőlőklónokat telepítsen, amelyek extra értékeket tartalmaznak. A borászat rendkívüli hozamkorlátozást hajt végre, s ezzel éri el a borok beltartalmának javítását, gyümölcsösségének a növelését. A pincészet ultra prémium borai elsősorban Pinot Noir és Chardonnay szőlőből készülnek.

A Quails’Gate borászatnál pontosan tudják, hogy a jó bor elsősorban a szőlő minőségétől függ. A szőlészeti üzletágat a magyar származású Breti József vezeti, aki jól beszéli a nyelvünket. Erről személyesen is meggyőződhettem, amikor 2018 júliusában a birtokon találkoztam vele. A szakember elmondta, mint második generációs borászat büszkék arra, hogy 50 éves tapasztalattal rendelkeznek a szőlőművelés terén. Azokat a szőlőfajtákat szelektálták ki, amelyek az Okanagan-völgyben a legjobb termést biztosíthatják, s olyan csúcstechnikát alkalmaznak, amely ugyancsak jelentősen hozzájárulnak ahhoz, hogy nagy borok készülhessenek.

Jelenleg 8 szőlőterületen, összesen 80 hektáron gazdálkodnak kelet- és nyugat-Kelowna, Osoyoos, valamint az alsó- és a felső Boucherie lankákon. Mindent megadnak a szőlőnek, hogy a gyümölcs elérhesse a csúcspontját. Természetesen csak kézi szüretelés zajlik

A borászat egész évben nyitva van, vezetett túrák és borkóstolók széles választéka kapható. A borüzlet pazar kínálatot nyújt a díjnyertes borokból, boros tartozékokból, ajándéktárgyakból. A barátságos személyzet minden információval készségesen ellátja az érdeklődőket, a cél az, hogy valamennyi látogató megértse, mi zajlik a pincészetnél, mi a magyarázata annak, hogy ilyen remek borok kerülhetnek az asztalra.

Én  rendkívül szerencsésnek mondhattam magam, mert Lindsay Kelm kommunikációs és marketing menedzser vezetett végig a birtokon, s ő tartott személyes borkóstolót. Tőle tudtam meg, hogy a Quails’ Gate borászat az Okanagan Life Magazine szavazása szerint a legjobb pincészet lett, ahol érdemes kóstolni, s mi ezt rögtön meg is tudtam erősíteni, mert tényleg fantasztikus kínálattal állt elő Mrs. Kelm.

Megkóstolhattam a borüzlet panoráma teraszán a Quails’ Gate Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Chasselas Pinot Blanc/Pinot Gris, Chenin Blanc, Gewurtztraminer, Dry Riesling, Rose, Merlot, Old Vines Foch and Pinot Noir borokat, amelyek mind finomak voltak.

Volt alkalmam néhány díjnyertes, a Stewart Family reserve sorozathoz és a gyűjtők kollekciójához tartozó bort is megízlelni. (14 különböző bor volt ezen a listán). The 2014 reserve Chardonnay bizonyult számomra a legjobbnak, ez a bor nagy aranyat nyert 2016-ban az össz-kanadai bajnokságon. The 2013 Stewart Family Reserve Chardonnay szintén csodás volt, ez aranyérmes volt a Decanter World Wine Awards 2016-os viadalán, ami a borok világbajnokságának számít. A  2014 Stewart Family Reserve Pinot Noir bora ugyancsak tetszett (ezüstérmes volt az Align National Wine Awards 2016-os versenyén)

A borászatnak 3 féle desszertbora van, a botrytises Optima, az évjáratos  Foch és a Riesling jégbor. Mind remek, de nekünk az utóbbi ízlett a legjobban.

Az élvezetes, s egyáltalán nem rövid kóstolás után meghívást kaptam egy ebédre a borászat éttermébe, amelyet az öreg szőlőtökéről neveztek el. A szőlőbirtok közepén lévő vendéglő a TOP 100 kanadai étterem listáján szerepel, s az első étterem az Okanagan-völgyben, amely elnyerte a “Zöld asztal” kitüntető címet, mert annyira figyel az ételek alapanyagainak beszerzésekor, s a fogások elkészítésekor az egészség megőrzésére. Roger Sleiman séf és a csapata hisz abban, hogy az egyszerűség, a friss termékek használata, a regionálisan elérhető alapanyagok beszerzése, s a kézműves hozzáállás meghatározza a jó minőséget. Az ételek természetesen összehangoltan készülnek a pincészet boraival.

A borászatnak véndégfogadója is van (The Lake House és a The Nest), amelyek a tóparton helyezkednek el, a szőlőbirtokok alatt, ha valaki itt megszáll, annak biztosan olyan emléke lesz, amit soha nem felejt el.

Az Okanagan-völgyben egész évben kellemesen eltölthető az idő, a borkóstolás mellett lehet itt kirándulni, kerékpározni, kajakozni, golfozni, s síelni, hogy csak, néhány időtöltést említsek.