A szlovéniai Santomas borászatban Robert M. Parker kedvenc borát kóstolhattam

Ha a világ első számú borszakértője, az amerikai Robert M. Parker 94 pontot ad egy borra az elérhető 100-ból, akkor biztos lehetsz benne, hogy az a nedű fantasztikus.
Éppen ezért kerestem fel a szlovén tengerparti város, Koper közelében lévő borászatot, a Santomast, amely pontosan Smarje faluban, a hegyoldalban található, mert kíváncsi voltam a híressé vált 2006-os Grand Cuvée borra, no meg a pincészet többi alkotására is.
Nyáron Koperből Smarje felé haladva mindig nagy dugókra lehet számítani, mert itt vezet az országút Horvátországba, s emiatt rendkívül forgalmas. Ezért én Portoroz felől, a hegyen keresztül közelítettem meg a falut, ez kicsit kanyargós, szerpentin út, de legalább soha sincs dugó, s nem kell dühöngeni a nagy forgalom miatt.

A Santomas borászat csodás helyen létesült, olyan a táj, mint Toszkánában, a pincészet épülete leginkább egy várhoz hasonlít, még bástyája is van, amelynek tetején a szlovén nemzeti lobogó mellett a cég saját zászlaja lengedezik. A 3 emelet mély pincében aztán a tulajdonos, Ludvig Nazarij Glavina családjának saját címerét is megismerhettem, mert egy magára valamit is adó borászatnak ez is hozzátartozik az imázsához.
Meg kell hagyni, jól csinálja a hetvenes éveiben járó férfi a munkáját, aki olajfa ültetvénnyel kezdte sikereit, majd ehhez társult a szőlészet, borászat. Mindezt már Niko Sardoctól tudom meg, aki a pincészet marketing menedzsere, ő fogadott a feleségemmel együtt egy kis borkóstolóra és néhány finom falatra.
A beköszönő bor egy pohár hideg rozé volt, ami normális nyár közepén, 2020 júliusában. Ezzel vágtunk neki megnézni a birtokot, a pincét, a hordókat. Ritka látvány, de itt még lift is van a pincészetben, meg hatalmas kóstolóterem a turistáknak, s persze borbolt is, hogy mindenki vihessen haza magával pár palackot abból a nedűből, ami ízlett neki a kóstolás során.

A Santomas Szlovénia gasztro éttermeiben mindenhol megtalálható, nagyon kedvelt minőségi bor. Nem véletlen, hiszen Robert M. Parker elismerése mellett olyan rangos díjjal is büszkélkedhet a borászat, mint a Vino Ljubljana borverseny nagy aranyérme. 2015-ben 11 országból 40 szakember kóstolta végig a 21 országból érkezett 358 fajta bort, s a végeredmény az lett, hogy a Santomas nyerte el a csúcsok csúcsa címet, a nagy aranyat.
A borászat teraszán tartott nekünk kóstolót Niko Sardoc. Malvazija, Refrosk, Syrah, Mezzo Forte, Cabernet Sauvignon, valamint édes Invasia volt a sorban, s a csúcsbort, a Grand Cuvéet hazavihettük, hogy ünnepélyes keretek között ihassuk meg, kellő áhítattal, otthonunkban. Ezt meg is tettük természetesen, s Robert M. Parker ízlésében nem is kellett csalódnunk. Hihetetlen élményt jelentett.

Valamennyi Santomas bor könnyen iható, kellemes, a vörösborok savai lágyak, érthető, hogy az évi 80 ezer palack bor, amit termel a pincészet rendre elfogy.
Ha a szlovén tengerparton jársz, akkor érdemes ellátogatni a pincészethez, de előzetes bejelentkezést kérnek a kóstolóra, ami mellé mindig finom paraszt tálat is kínálnak. Nekünk is jutott kóstoló a helyi kézműves finomságokból, sonkákból, szalámikból, sajtokból, s persze a cég saját olíva olaját is megízleltük, ebbe mártogattuk az asztalunkra tett omlós házikenyeret.
L. Kelemen Gábor

Santomas
Smarje, Smarje 10, 6274, Slovenia
Phone: +386 40 457 451
E-mail: info@santomas.si
www.santomas.si.