ASchloss Kapfenstein kastélyhotel és étterem, valamint a Winkler-Hermaden bioborászat

Stájerország dél-keleti részén található az úgynevezett Vulkánföld, Budapestről csak 4 óra kocsival Szentgotthárdon keresztül. A térségben a Schloss Kapfenstein kastélyhotel és étterem, valamint a Winkler-Hermaden bioborászat számít kiemelkedő turista célpontnak.
A kapfensteini kastély a 11. században, pontosan 1065-ben épült egy hatalmas vulkanikus szikla tetejére, túlélte a magyar, a török és a kuruc inváziókat, s azóta szolgálja az embereket. Az ódon falai között most szépen restaurált szobákkal, felújított antik bútorokkal, modernül kialakított fürdőkkel várják a vendégeket. 2 éjszaka, 2 főnek a legmagasabb kategóriájú teraszos szobában 5 fogásos vacsorákkal csak 270 euró, ami igen kedvező ár. A legolcsóbb 2 ágyas szoba, étkezés nélkül csak 80 euró. A kastély 1918 óta van a Winkler-Hermaden család birtokában.
Nem szabad megfeledkezni a szálloda konyhájáról sem, az étlapon ínycsiklandozó ételeket találhat a vendég, kizárólag a térség alapanyagait felhasználva készül minden. A hotel kulináris étterme minden évszakban rendez egy lakomát, amely annyira híres, hogy már a 2020-as összes svédasztalos rendezvényre előfoglalás alapján elkeltek a helyek. (www.schloss-kapfenstein.at)

A kastélyhotel, amit Georg Winkler-Hermaden lánya, Katharina vezet, s amely tagja az európai történelmi kastélyszállodák szövetségének, kimagaslik a környékén, a szobákból jól látható a 40 hektáros szőlőbirtok nagy része, ahol a pincészet ikonikus Cabernet Sauvignon, Gewurztraminer és Zweigelt szőlője terem. Távolabbi, a kastélyból nem látható területeken is van birtok, ahonnan például Merlot, Rieslinget, Röslert szüretelnek. A családi tradíció alapján természetesen kézzel szedik a szőlőt, s gondosan válogatják, hogy csak az egészséges szemek kerüljenek kipréselésre.

Georg Winkler-Hermaden családfő, akivel stábunknak szerencséje volt együtt ebédelni a kastélyban, büszkén említette a finom fogások között, hogy a gazdag vulkanikus talajon olyan magas minőségű gyümölcsöt termelnek, amelyből Ausztria szerte ünnepelt borokat tudnak készíteni. Csak a gasztronómiába szállítanak, éttermeknek, hoteleknek, vinotékáknak, ahol igénylik a kiváló, s emiatt kicsit drágább bioborokat.
A pincészet termékeinek kóstolását egy rozé színű 2015-ös Pinot Brut Reserve habzóborral kezdtük, amely 17 eurós palackáron kapható. Remek étvágygerjesztő volt az ebédhez. Kétféle dűlőből származó stájerországi klasszikus Sauvignon Blanc bort mutatott be nekünk ezután Georg Winkler-Hermaden (már 11 euróért kaphatók/palack), aki 2 éve átadta a stafétabotot a borászatban a fiainak, hogy az új generáció is beleáshassa magát a munkába. Persze gondos gazdaként rajta tartja a szemét mindene most is, s tanácsaival segíti a gyermekei tevékenységét. Mindkét fehérboron érezhető volt a különleges terroir karaktere.

Egy 2016-os natúr Gewurztraminer következett ezután, amit 26 euróért árulnak, hogy a könnyedebb, jól iható fehérek után eljussunk a zászlóshajóig, a már sok díjat elnyert Olivin névre hallgató nagy vörösig. Ez utóbbi 100% Zweigelt nedűt a család saját erdejéből származó tölgyből készülő hordókban érlelik 24 hónapon keresztül, már 30 esztendeje készítik így. 2019-ben 40 ezer palack került ebből a lágy tanninokkal rendelkező vörösborból a forgalomba, ami hamar el is fogyott, már csak limitált mennyiségben kapható.
A desszert mellé egy 220 gramm cukorral rendelkező édes bort kaptunk, ami különlegességnek számít az osztrák piacon, s csak akkor készítik, ha az időjárás megengedi a késői szüretet. Ez a bor olyan tartalmas volt, hogy akár önmagában is megállná a helyét, mint édesség az étkezés végén.
Egy magát valamire is adó borászat természetesen felhasználja a gyártás során keletkező törkölyt, Georg Winkler-Hermaden a riegersburgi Gölles szeszesital és ecet manufaktúra segítségével készíti el az Olivin névre hallgató grappáját, az ebéd lezárásaként ezt fogyasztottuk el, s jót tett a gyomrunknak.

Maga a középkori pince a kastély alatt, két-három percnyire onnan található a domboldalba ágyazva. Csodás boltíves a pince, ahol szépen egymásra rakva sorakoznak a hordók, s ahol a hatalmas koracél tartályok is láthatók.
A pincészet árlistáján 33 féle bor, illetve pezsgő szerepel. A már említett Olivin vörösből egy 2016-os 0,75-ös palack a borászatnál csak 19 euró. Büszke a cég a Hermada vörösborára is, ami érthető. ez 50% Merlot, 40% Cabernet Sauvignon, 5% Rösler és 5% Zweigelt elegye, egy palack, leginkább a keserű csokoládé ízvilágára hasonlító nedű ára18 euró.
A kastélyhotel minden esztendőben december közepétől márciusig zárva tart, tavasztól tehát bátran lehet itt szobát foglalni, meglátogatni a pincészetet, s megkóstolni a Vulkánföldön termelt nemes borokat.
(www.winkler-hermaden.at)