Az izolai Hisa Torkla étterem a gasztronómia csúcsa

Szlovénia híres arról, hogy csodás tájai vannak, s remek a gasztronómiája. Amikor 2020. július közepén a szlovén tengerparton nyaraltam, akkor személyesen is meggyőződhettem erről. Érdeklődtem helyi ismerősöktől, hogy melyik éttermet ajánlják Portoroz és Izola környékén, s többen is azonnal rávágták, hogy a Hisa Torkla a nyerő.
Nem gondolkoztam, kipróbáltam, s azóta is boldog vagyok, hogy részese lehettem egy olyan kulináris „utazásnak”, amire ritkán akad példa az ember életében. Andreja és Sebastijan, a Hisa Torkla tulajdonos házaspárja olyan remek vendéglátást biztosított nekem és a feleségemnek, hogy napokon át csak ezt emlegettük.
A Hisa Torkla Izolában van, de ne a tengerparton keressétek, hanem fent a hegyoldalban, ha arrafelé jártok. Csak ámultam, mert a táj éppen olyan csodás, mint mondjuk Toszkánában, szépen gondozott szőlőbirtokok, égig érő cédrusok látványa kábít…
Azt is mondhatnám, hogy az „Isten háta mögött” van ez az étterem, mert nehéz, szerpentines úton lehet csak megközelíteni, de sokan megtalálják, mert minden héten csütörtöktől vasárnapig délben és este is megtelik vendégekkel – annyira népszerű.
A titok nem más, mint a fantasztikus ízek, s a kedves kiszolgálás – normális, megfizethető áron.

Az étterem egy 1862-ben felhúzott épületben kapott helyet, romantikus termekkel rendelkezik, terasza ugyan nincs, de a padlótól a plafonig érő tolóajtókat el lehet húzni, s máris úgy érzi magát mindenki, mintha a szabadban lenne.
Andreja egy-egy pohár hideg pro seccóval fogadott az étterem „söntésénél”, ami kellemes alaphangulatot adott számunkra, majd hatféle hideg előételt tálalt nekünk, a ház specialitásait. Kaptunk például marha carpacciót fekete szarvasgombával, tengeri sügér tatárt, tonhalat szezámos-majonézes öntettel, s más finomságokat, természetesen házi kenyérrel. Egy-egy ilyen előétel 12-15 euro között van az étlapon, s nagyon megéri, mert egyik finomabb, mint a másik.
Az előételekhez helyi Malvazija fehérbort ittunk, majd a köztes fogás érkezett: Szent Jakab-kagyló grillezve, ami szinte elolvadt a szánkban, annyira jól készítette el a séf, Sebastijan.

Az asztalunk éppen a nyílt lángú grillsütő előtt volt, így vacsora közben figyelhettük, hogy Sebastijan miként készíti a vaslapon a hatalmas, 1 kg-os steakeket, ami a specialitása. A legtöbben azért keresik fel a Hisa Torkla éttermet, hogy nyílt lángon grillezett T-bone steaket, Rib-eye szeletet, vagy éppen beef filét egyenek. A séf olyan profizmusra tett szert a grillezésben, hogy nem tud hibázni, akár rare, medium, vagy well-done kérik a vendégek a húsokat.
Egy kiló T-bone szelet 71 euróba kerül, de ez elég akár három embernek is körettel, vagyis megállapíthatjuk, hogy nem drága. A séf elmondta nekem, hogy Ausztráliából érkeznek a steakek, ezeket tartja a legjobbnak, s úgy tűnik e tekintetben nincs vita a vendégeivel sem.
Mivel mi a feleségemmel könnyű vacsorát szerettünk volna fogyasztani, így steak helyett tengeri sügért kértünk a pirani Fonda halfarmról, ami Szlovénia szerte híres. Sőt, már néhány szomszédos európai országban is ismerik a Fonda-halakat, annyira finomak, s mindig frissek.
Imádtuk a grillezett halat, ami persze a konyhában készült, nem a nyílt lángon. A főétel fogyasztása közben Andreja néha odaszaladt hozzánk, pár szót váltottunk, de mélyebb beszélgetésre nem volt mód, mert legalább 80 vendég ült az étteremben, akiket ki kellett szolgáljon. Konkrétan szaladva közlekedett, esténként valószínűleg nem kell ringatni, könnyen elalszik…

Andreja és Sebastijan 18 éve házasok, korábban pincérkedtek, hotelt vezettek, olíva ültetvényük is volt, s csak pár éve vágtak bele a saját étterem megnyitásába, ami az első napoktól kezdve pörög, mert minden a legmagasabb színvonalon csinálnak. Reggel 9 órától este 11 óráig meg sem állnak, számukra a vendég a MINDEN.
Híres az étterem a desszertjeiről is, sokan imádják a csokis szuflét, mi is, de ez is nehéz étel éjszakára, így inkább vanília fagylaltot kértünk eper öntettel és friss eprekkel. A mámor kategóriába sorolhattuk ezt is, annyira ízlett.
Majd elfelejtettem, hogy a Hisa Torkla étterem borai is csodásak. Sokan a közeli Santomas borászat nedűit kérik az ételeikhez, de a Vipava-völgy, s Goriska Brda legjobb borai egyaránt kaphatók. Aki szeretne kitekinteni a nagyvilágba, az rendelhet persze francia, olasz, sőt kaliforniai borokat is, ezeknek persze sokkal magasabb az árszintjük.
L. Kelemen Gábor


Hisa Torkla
Korte 44B, 6320 Izola, Slovenija
info@hisa-torkla.si
(05) 620 96 57
www.hisa-torkla.si