Az OK Wine Bar Wroclaw legelegánsabb borétterme és vinotékája

Az Odera folyó partján, két híd között egy szép jacht kikötőben található az OK Wine Bar, ami Katarzyna Obara lengyel tévés személyiség, újságíró, vendéglős és borértő üzemeltet. Különleges belsőépítészeti megoldások, elegáns design, szép terítékek, kiváló ételek, s közel 400 féle bor a világ minden tájáról – ezek a jellemzők a vendéglátóhelyre.

A Bor Hírlap stábja 2019 áprilisában kapott ide meghívást egy díszvacsorára, kizárólag lengyel borok bemutatásával. A menü igazán lengyel stílusú volt, gombaleves, komfitált kacsamell, s almáspite szerepelt az étlapon.

Az italválaszték első tétele egy habzóbor volt a Winnica Gostchorze pincészet Gost Art nevű nedűje került a poharunkba, ami Riesling, Pinot Gris és Pinot Blanc szőlőkből készült. Ennek a borászatnak a tulajdonosa korábban dolgozott a franciaországi Champagneban, s ez érződött a terméken, hiszen remek italt kóstolhattunk, szívesen elfogyasztottunk volna belőle akár egy egész palackkal is.

A második tétel egy fehérbor volt a Winnica Hople borászat Barchetta névre hallgató Rieslingje, ami nagyon hajazott a német Rieslingekre, főképp a savasságában.
A következő bor különlegességnek számított, hiszen narancsbort kaptunk, ez hazánkban nem annyira ismert, de külföldön előszeretettel készítik, így Alsó-Sziléziában is.
A narancsbornak nem csak az a különlegessége, hogy semmi köze sincs a narancshoz. A bor a nevét a színéről kapta, mely egy egyedi, rég elfeledett eljárásnak köszönhető: fehérbort készítenek vörösboros iskolázással.De hogyan is készül a narancsbor? Úgy, hogy nem a szokásos fehérbor-, hanem vörösbor-készítési eljárással állítják elő a bort; a fehérszőlőt (például Szürkebarátot) hosszú ideig hagyják a héjon erjedni (akár több napig, hétig, sőt hónapig is). Eközben rengeteg aroma- és színanyagot vesz fel a must, és végül szép, sötét, narancsos színt és a megszokott fehérborokénál jóval vaskosabb, teltebb, olajosabb textúrát kap.
Mi Pinot Gris alapú narancsbort kaptunk, amely a helyiek büszkesége, a sommelier nem véletlenül akarta bemutatni éppen ezt.
A negyedik bor már egy vörös volt, a Winnica Sebrna pincészet Gora nevű Pinot Noir nedűje, amely jól illett a kacsához, könnyű vörösbort ismerhettünk meg benne, ami bátran akár önállóan is fogyasztható étel nélkül is.

Természetesen átnéztük az OK Wine Bar borlapját, hogy lássuk, milyen különlegességeket kínál a nemzetközi piacról. Örömünkre volt a listán magyar bor is, természetesen Tokaji, mert a lengyelek imádják az édesborokat. A legdrágább bort – meglepő módon – pohárban is kínálták, ami azt jelenti, hogy van rá igény, érdemes felbontani a palackot. S hogy mi volt ez? A kaliforniai Napa Valley-ből 1,5 deci Opus One bor; s ezért 748 zlotyt kértek, ami kb. 60 ezer forint.

http://www.okwinebar.com/en/restaurant/