Bibi Graetz Testamatta Bianco 2022 és Colore Bianco 2022 borai

Bibi Graetz, Olaszország talán legzseniálisabb borásza újabb különlegességekkel rukkolt elő 2023. október 3-án. Londonból, a Hedonism Wine-ból jelentkezett be élő adásban, hogy egyszerre 30 országban mutassa be szuper toszkán alkotásait.
Tíz magyar szerencsés kiválasztottal együtt én is meghívást kaptam a Bibi Graetz borokat forgalmazó borvilag.hu tulajdonosától, Süllős Beától, hogy Budapesten élvezhessem a különleges „streaming-kóstolót”. Mert nemcsak online láttuk, hallottuk a kivetítőn a világhírű borászt, hanem vele egyidejűleg kortyolhattunk bele a két méregdrága borába, amelyeket előre elküldött mindenhova, sőt hazánkban Fabók Mihály sommelier segítségével még extra információkhoz is jutottunk Bibi Graetz szakmai ismertetője mellett.

 

Az online eseményen tehát a Testamatta Bianco 2022 és Colore Bianco 2022 került bemutatásra.
Bibi Graetz képzőművészből autodidakta módon vált az egyik legjelentősebb toszkán borásszá, és a Colore, Testamatta Rosso és Bianco borai által híressé.
80 éves tőkéken, természetes eljárásokkal termeli szőlőjét és kézi préseléssel állítja elő borait, amelyek alapját a Sangiovese, Canaiolo és Colorino fajták adják.
Kiválóságát mi sem bizonyítja jobban, mint a világ legnagyobb és legbefolyásosabb bor értékelésén, a Decanteren elért eredményei. A Testamatta 2018 borát 100 pontra értékelték, ami a lehető legnagyobb eredmény, amit egy bor kaphat.
James Suckling amerikai bor- és szivarkritikus, korábbi vezető szerkesztő és a Wine Spectator európai irodavezetője, valamint a Cigar Aficionado európai szerkesztője, aki gyakorlatilag kitalálta a 100 pontos rendszert a borok értékelésére 96 és 99 pont között minősíti rendre Bibi Graetz nedűit.
A palackokon elhelyezett címkékben megtaláljuk Bibi másik szenvedélyét, az absztrakt művészi ábrázolást. A képek valódi műalkotások, melyet a tulajdonos személyesen készít.

– Rendkívül büszkék vagyunk rá, hogy cégünk kapta meg egyedüliként a jogot a Bibi Graetz borok forgalmazására Magyarországon – mondta Süllős Bea, a borvilag.hu tulajdonosa. – A Graetz borok értékét nagyon védik az egész világon, mindenhol csak azonos áron adható el egy-egy palack, amit bizonyítani is kell számlák alapján a borász felé.
A Testamatta Bianco 2022 és Colore Bianco 2022 egyaránt a toszkán partok közelében lévő Giglio-sziget szőlőültetvényeinek gyümölcséből készült. A tengerre néző ültetvényeken a sziklás, sok helyen gránit-homokos talaj, a tengeri szellő, s a napsütés rendkívüli ízeket és ásványosságot ad a szőlőnek. A nyitott tetejű barik hordók, a kézi puncsolás a szőlőfürtöket élettel, átlátszósággal és eleganciával teli borokká varázsolják.
A Testamatta Bianco 2022 kifinomult parfümössége elképesztő módon kiemelte a bor frisseségét, varázslatos hatást gyakorolt ránk.
– A citrus virág és rozmaring aromái kiegészülve egy kis vaníliával visszarepítenek minket a Giglio-sziget ősi ültetvényeihez –magyarázta Bibi Graetz a kivetítőn.- Ez az én elképzelésem a tengeri borról.
Fabók Mihály megemlítette, hogy bár fehérborról beszélünk, jót tesz a nedűnek egy kis szellőztetés, 10-15 perc után nyílik ki igazán. Elmondta, hogy ez a bor a dús aromájú Ansonica borszőlőből készült és 80-120 éves tőkékről szüretelték, amelyek gyökérzete 15-20 méter mélyre nyúlik a földben. A szőlőterület 500 méteres tengerszint feletti magasságban található. A bor savassága, sós utócsengése a tenger közelségének köszönhető.
A Colore Bianco 2022 bor színe eltért az előzőtől, sötétebb volt, hiszen picit több időt töltött hordóban, tartalmasabbnak, komplexebbnek bizonyult.

– Az őszibarack, a kakukkfű és a virágok azonnal betöltik ennek a bornak az illatát, amelyet kandírozott citromhéj jegyei követnek. Ez Giglio szigetének valódi kifejeződése – magyarázta Bibi Graetz Londonból.
Nem lehetett vitatkozni a borásszal. Fabók Mihály még kiemelte ennek a bornak a tüzességét, az eleven savakat, s javasolta, hogy érett kemény sajtokkal érdemes fogyasztani 13-14 fokos hőmérséklettel, körülbelül 20 perces szellőztetés után, hogy a legjobb formáját adja.
Bibi Graetz Casamatta borai 9-10 ezer forintos árszinten kaphatók, a Testamatta Bianco háromszor drágább, míg a Colore Rossoból több mint 80 ezer forint egy palack.
L. Kelemen Gábor

A Bibi Graetz pincészetről https://www.bibigraetz.com/en/

Fabók Mihály sommelier vállal borbemutatókat: www.wineandgastronomy.hu web lapon keresztül érhető el.
Bibi Graetz borai a borvilag.hu web shopban kaphatók, ahol a világ legjobb borai egy helyen megtalálhatók!