Bodor Bence: a bornak lelke van!

Bodor Bence borász 2016-os Bodor Cabernet Sauvignon borát a 2023-as Winelovers Wine Awards-on Magyarország legjobb vörösborának választották. A bor ugyanezen a viadalon a legjobb tanninhangsúlyos vörösbor címet is elnyerte.
A fenti eredmény alapján nem véletlen, hogy sokan felkeresik a prémium borokat készítő Bodor Bencét a Villányi borvidékhez tartozó Diósviszlón a Dióhéj elnevezésű vendégházában.
Azért hozták létre feleségével Diósviszlón, a Petőfi Sándor utca 84. szám alatt Dióhéj nevű vendégházukat és borteraszukat, hogy bárki élvezhesse a színvonalas vidéki vendéglátás igazi ízeit és örömeit itt – akár egyedül érkezik, akár családdal, akár baráti társasággal vagy éppen munkatársai körében.


Diósviszló a villányi borvidéken, Baranya megye déli csücskében található. Ehhez az aprócska, de annál szebb és természetközelibb községhez köti Bodor Bencét a 10 hektáros szőlőültetvénye és a környék szeretete.
Diósviszló mindössze néhány kilométerre fekszik a Harkányi Gyógy- és Strandfürdőtől, Közép-Európa egyik leghíresebb fürdőhelyétől, a változatos programlehetőségeket kínáló siklósi vártól és a csodálatos Drávától is. Túrázók, biciklisták, horgászok, vadászok és lovasok kedvenc területe ez – mindenkié, aki igazi feltöltődésre, friss levegőre, csendre és gyönyörű tájakra vágyik. No, és persze mindazoké, akik szeretik, értik a kiváló borokat.


A Bor Hírlap stábját is Diósviszlón fogadta Bodor Bence, hogy bemutassa a prémium borait.
„ Életem első traminiját 9 évesen derítettem. Édesapám borászatában. Azon szerencsések közé tartozom, akik már gyerekkorukban tudják, mivel akarnak foglalkozni, és ebben a környezetük is támogatja őket. A családi borászatban elsajátított gyakorlati tudás mellé a budafoki Borászati Technikumban, majd a Szent István Egyetemen szereztem meg a szükséges elméleti alapokat ahhoz, hogy felépítsem a saját szőlészetemet és borászatomat azon a vidéken, ahol elsőként érik a cukorborsó – mert úgy tartják a régi öregek, hogy ott a legjobb a szőlő termése. 1999 decemberében jártam először a villányi borvidék nyugati részén, a diósviszlói szőlőhegyen. Ma 10 hektárnyi, kiváló adottságai miatt irigyelt ültetvényen gazdálkodom négy szőlőfajtával (Kékfrankossal, Merlot-val, Cabernet Sauvignonnal és Cabernet Franc-nal) és rengeteg törődéssel, kétkezi munkával, odafigyeléssel.
A hegy lábánál lakom, hogy a szezonális szőlőmunkák idején túl is naponta figyelhessem az ültetvény hogylétét, ésszerű és csak a szükséges növényvédelemmel gondoskodhassak a szőlőről, örülhessek a tőkék fejlődésének vagy éppen aggódjak az UV-sugárzás, egy jégeső, a szárazság vagy éppen a túl sok nyári csapadék miatt.
A szüret általában augusztus végétől október végéig tart, de időpontját – a szőlő érettsége, az időjárás mellett – az is befolyásolja, hogy milyen bortípust szeretnénk az adott alapanyagból készíteni és milyen technológiával. Télen az foglalkoztat, hogyan tereljem helyes irányba a bor fejlődését, meddig és hogyan érleljem.
És az is, hogy miként juttassam el boraimat az értő közönséghez. Borászként a szakmai elismerések nagyon fontosak számomra (2023-ben a Winelovers Wine Awards-on Magyarország legjobb vörösbora címet és Grand Gold érmet nyertem 2016-os Cabernet Sauvignonommal, a XXIX. Jakab-hegyalja Borversenyen 2022-ben Nagyarany-éremmel és Óbor Nagydíjjal, valamint a 41. Országos Borversenyen Ezüstéremmel jutalmazták ugyanezt a bort, szintén 2023-ban a Legjobb Rosébor Nagydíjjal tüntették ki a Bodor Rosé 2022-t.”


Bodor Bence a borkészítés folyamatát két és fél évtizednyi tapasztalat alapján hozott, tudatos döntésekkel, és néha ezzel szembemenő merész kísérletekkel irányítja. A személyes kötődést és a minőséget választja a mennyiség helyett. Ez az egyetlen lehetséges út, amivel élő, egyedi borok készülhetnek.
bodorbor.hu