A különleges Tokaj Macik borászat
Négy generáció óta termelnek bort a Macik családban. Jaro Macik és felesége, Erika Macikova 1995 óta viszi a pincészetet, amelynek központja Szlovák Tokaj szívében, Kistoronyán van, s amely sikert sikerre halmozott azóta. Nemrégiben itt vendégeskedett a Bor Hírlap stábja, meghívást kaptunk birtoklátogatásra és borkóstolóra a 13. században épült, gyönyörű középkori pincébe, ahol a botrytiszes nemes […]
A klasszikus borárverések lehetséges új jövője
Napjainkban a klasszikus árverések olyan másodlagos piacot jelentenek, melyek termékei kifejezetten ritkák, így értékük is a magas minőségből és az egyediségből tevődik össze. Az árverésre bocsátott tételek vásárlói ennél fogva speciális igényeket támasztanak, sőt, elmondható, hogy speciális tudással is rendelkeznek a tételeket illetően. Magyarországon és Európában a század eleji árveréseken a borok is megjelentek, ez […]
Egymással párbajoztak a borászok: Maul kontra Bodri
Ritka élvezetes és különleges párbajon vehettem részt a közelmúltban: vér nem, helyette viszont elég sok, kifejezetten minőségi bor folyt. Borpárbajra hívta ki egymást ugyanis a villányi Maul Zsolt és a Bodri Pincészet: mindkét fél hét „büszkeségét” kóstoltatta meg az ott lévőkkel, akiknek természetesen szavazniuk kellett arra (nem tudva, melyik palack kié), hogy melyik ízlik jobban. […]
Brunello di Montalcino Biondi Santi a siker csúcsán!
A Brunello del Greppo birtok története Clemente Santi tevékenységével kezdődött, aki a mezőgazdaságra szakosodott, s területeket vásárolt Toszkánában, Montalcino környékén. Szőlőt telepített, s olyan bort termelt, amelyet hordóban lehetett érlelni. Ehhez speciális technikát dolgozott ki, amelynek az lett az eredménye, hogy az 1865-ös évjáratú Brunello vörösborával már díjat nyert. Clemente természetesen átadta a tudását fiának […]
Merfelsz Gábor érdekes és sokszínű, nagytestű, s könnyen iható kézműves borokat komponál
A közgazdászból lett borász, Merfelsz Gábor igazi hedonista férfi, szenvedélyesen szereti a jó borokat, a kiváló ételeket. Gábor nagyapja mindig azt mondta neki: „Jó bort kell csinálni, mert magunk isszuk meg.” Ez a hitvallás jelenik meg ma is a nagypolgári borász elkészült nedűiben. Nem véletlen a sok díj, amit eddig kapott a pincészet, a Kékfrankos már […]
A Konyári Pincészet alapítójának posztumusz ítélték oda a díjat.
A Borászok Borásza, 2018 A Borászok Borásza díjat 2007-ben alapította Rókusfalvy Pál a Kárpát-medence borászai számára. Ez az elismerés alapvetően különbözik az összes eddigi borászoknak szóló díjtól, itt ugyanis nem szervezetek szavaznak vagy döntenek, hanem maguk a borászok választják ki maguk közül egy-egy szavazatukkal a legjobbat, a Borászok Borászát. Az emiatt kiemelkedő presztízzsel bíró elismerést […]

Olvassa a Bor Hírlapot!
A Bor Hírlap sikere, immár közel másfél évtizede, több okkal magyarázható: gazdag tartalommal ellátott, s ingyenesen terjesztett digitális kiadvány! A bor, és gasztronómia népszerűsítését szolgáljuk, s ez találkozik az olvasók igényeivel. Magazinunkat azért adjuk ingyen, hogy minél több emberhez eljuthassanak a pincészetek, éttermek, gasztro cégek hírei, érdekességei. Költségeinket a hirdető cégek fedezik. Mivel ez a koncepció jól bevált, és régóta működik, bízunk benne, hogy még sokáig szolgálhatjuk, a bor, és gasztronómia híveit, akár a digitális magazinunk lapszámaival - amelyek linkjét a Facebook segítségével 10 ezer embernek küldjük ki -, akár az internetes honlapunkkal, amelyen lehetőségünk nyílik friss híreket közölni, lépést tartani a mindennapokkal.
