Borbély Tamás az Év Bortermelője 2020

 

Borbély Tamás badacsonyi borász nyerte el a 2020-ban harmincadik alkalommal odaítélt Év Bortermelője címet.
A díj odaítélése 2020-ban is a jelölési szakasszal vette kezdetét, melynek során a Magyar Bor Akadémia (MBA) felkérésére rekordszámú, háromszáznál is több borász, borszakíró, borszakértő, kereskedő, oktató, étteremvezető, sommelier, chef vagy az ágazathoz más módon kötődő szakember tett eleget és küldte el jelölését – idézte fel a 2020. decemberi online eredményhirdetésen az MBA elnöke.
Zilai Zoltán hozzátette, az Év Bortermelője díj öt jelöltje közül négy az így kapott szavazatok összesítésével érdemelte ki helyét a legjobbak között, míg egy jelöltet a hagyományoknak megfelelően a díj korábbi győztesei közösen neveztek meg.
A díjra idén Borbély Tamás (Borbély Családi Pincészet, Badacsonyi borvidék), ifj. Figula Mihály (Figula Pincészet, Balatonfüred-Csopaki borvidék), Ipacs-Szabó István (Vylyan Pincészet, Villányi borvidék), Liptai Zsolt (Pannonhalmi Apátsági Pincészet, Pannonhalmi borvidék) és Nyúlné Pühra Beáta (Nyakas Pince, Etyek-Budai borvidék) kapott jelölést.
A verseny szabályzata alapján az öt jelölt közül a Magyar Bor Akadémia tagjai választották ki a 2020-as Év Bortermelője Magyarországon díj nyertesét, egyéni, titkos szavazással: 135 tag vett részt a szavazásban.