Tudta, hogy 2017-ben a Legjobb Európai úti cél díjjal Porto városát tüntettek ki! Porto Portugália második legnagyobb városa. Én nemrégiben jártam itt. A TAP portugál légitársasággal repültem Budapestről Lisszabonba, majd onnan tovább Portóba, s vissza (flytap.com). Budapestről hetente öt alkalommal megy gép a portugál fővárosba, s Lisszabonból óránként megy TAP gép Portóba, így nagyon kényelmesen, s igen elérhető áron lehet eljutni oda, s visszajutni onnan. Ráadásul a portói borkóstolás éppen őszi és téli program, ilyenkor esik a legjobban az embernek az édes likőrbor, s a hozzá kínált csokoládé. S persze azt is hangsúlyoznám, hogy ezen a vidéken egész télen tavaszias az időjárás.
Portó minden évben turisták ezreit vonzza, akik kíváncsiak az öreg belvárosra, a tipikus folyópartra, a színesre festett házakra, az ikonikus portói vashídra, s persze a portugál konyhára, valamint a helyi borokra.
Nem feltétlenül szükséges valamelyik borászatot meglátogatnod a Duoro-völgyben, annak érdekében, hogy megkóstolhasd a portugál borokat. (Persze azért ez is erősen ajánlott!) Ha Portóban tartózkodsz, s nincs előre lefoglalt hajóutad, viszont kedved lenne megkóstolni néhány portói bort, akkor igen sok lehetőség közül válogathatsz, elsősorban a folyó belvárossal szemközti oldalán, Gaiában. Minden kóstolópince más és más, eltérő berendezésű, akad, amely nem csak portói desszert borokat, hanem kézműves sajtókat és csokoládékat is bemutat, a helyi szakértők segítségével.
Mivel jön a karácsony, semmi sem koronázhatja meg jobban az ünnepi menüsort, mint egy pohár édes portói bor.
Éppen emiatt nem árt tudnod, hogy különböző féle portói borok vannak. Az olcsóbb, a 3 éves érlelésű mélybíbor színű Ruby likőrborok: reserve, késői szüretelésű vintage (LBV), speciális évjáratú borok és nagytestű portói borok, amelyek ennek ellenére sem igényelnek dekantálást. Ismerünk drágább Tawny portói borokat is, amelyeket általában 6 évig tölgyfahordóban érlelnek, ezeknek kevésbé mély a színűk, s diós, karamellás az íz világuk. Ízük mézre, szárított gyümölcsre emlékeztet. 90 gr/liter a cukortartalma.
S akadnak fehér portói borok, amelyeket fehérszőlőből készítenek, s jól lehűtve aperitif italként szolgálnak fel.
Magas minőségi követelményeknek kell megfelelniük a portói boroknak, amelyekre jellemző, hogy alkohollal erősítik, a hosszabb ideig való eltarthatóság érdekében. Portugália egyik legfontosabb export cikke a portói bor. 1757-ban határolták el a borvidéket, ahol szigorú eredetvédelem alapján készítik a portói borokat. A Duoro-völgyében 40 ezer hektáron terem szőlő, ennek nagy részét a portoi borok számára szüretelik.
S akkor most vegyünk sorra néhány pincészetet Portóban, ahova érdemes ellátogatnod.
Caves Graham’s. A kóstolóterem magával ragadó, magas mennyezet van, hatalmas ablakokon át lehet kitekinteni a Duoro-folyóra, s Porto belvárosára. Négyféle kóstolási lehetőséget kínálnak, klasszikusat, prémium kategóriásat, évjáratos kóstolót és csak Tawny borok kóstolóját, amelyek, mint tudjuk, tölgyfahordóban érlelt borok.
Az Offley pince szintén a Duoro partján helyezkedik el, ahol megismerheted Forrester báró történetét és a szerepét a portói borok sikerében. A turistáknak bemutatják a pincét, s kisebb csoportokban tartanak nagy választékot kínáló kóstolót.
A Taylor’s borászatot 1692-ben alapították, az egyike a legelsőknek Portóban, s a legfinomabbaknak. rendkívül elegáns, sz évjáratos borai a legjobb dűlők szőlőiből készül, mint a Vargellas, Terra Feita és Junco. Ennek a pincészetnek van a raktáron a legnagyobb mennyiségű bora, főleg a hordós érlelásű portoiakból.
Olvassa a Bor Hírlapot!
A Bor Hírlap sikere, immár közel másfél évtizede, több okkal magyarázható: gazdag tartalommal ellátott, s ingyenesen terjesztett digitális kiadvány! A bor, és gasztronómia népszerűsítését szolgáljuk, s ez találkozik az olvasók igényeivel. Magazinunkat azért adjuk ingyen, hogy minél több emberhez eljuthassanak a pincészetek, éttermek, gasztro cégek hírei, érdekességei. Költségeinket a hirdető cégek fedezik. Mivel ez a koncepció jól bevált, és régóta működik, bízunk benne, hogy még sokáig szolgálhatjuk, a bor, és gasztronómia híveit, akár a digitális magazinunk lapszámaival - amelyek linkjét a Facebook segítségével 10 ezer embernek küldjük ki -, akár az internetes honlapunkkal, amelyen lehetőségünk nyílik friss híreket közölni, lépést tartani a mindennapokkal.