Borkóstolók, amelyeket nem szabad kihagyni Portóban!

  • Post category:Turizmus

Tudta, hogy 2017-ben a Legjobb Európai úti cél díjjal Porto városát tüntettek ki! Porto Portugália második legnagyobb városa. Én nemrégiben jártam itt.  A TAP portugál légitársasággal repültem Budapestről Lisszabonba, majd onnan tovább Portóba, s vissza (flytap.com). Budapestről hetente öt alkalommal megy gép a portugál fővárosba, s Lisszabonból óránként megy TAP gép Portóba, így nagyon kényelmesen, s igen elérhető áron lehet eljutni oda, s visszajutni onnan. Ráadásul a portói borkóstolás éppen őszi és téli program, ilyenkor esik a legjobban az embernek az édes likőrbor, s a hozzá kínált csokoládé. S persze azt is hangsúlyoznám, hogy ezen a vidéken egész télen tavaszias az időjárás.

Portó minden évben turisták ezreit vonzza, akik kíváncsiak az öreg belvárosra, a tipikus folyópartra, a színesre festett házakra, az ikonikus portói vashídra, s persze a portugál konyhára, valamint a helyi borokra.

Nem feltétlenül szükséges valamelyik borászatot meglátogatnod a Duoro-völgyben, annak érdekében, hogy megkóstolhasd a portugál borokat. (Persze azért ez is erősen ajánlott!) Ha Portóban tartózkodsz, s nincs előre lefoglalt hajóutad, viszont kedved lenne megkóstolni néhány portói bort, akkor igen sok lehetőség közül válogathatsz, elsősorban a folyó belvárossal szemközti oldalán, Gaiában. Minden kóstolópince más és más, eltérő berendezésű, akad, amely nem csak portói desszert borokat, hanem kézműves sajtókat és csokoládékat is bemutat, a helyi szakértők segítségével.

Mivel jön a karácsony, semmi sem koronázhatja meg jobban az ünnepi menüsort, mint egy pohár édes portói bor.

Éppen emiatt nem árt tudnod, hogy különböző féle portói borok vannak. Az olcsóbb, a 3 éves érlelésű mélybíbor színű Ruby likőrborok: reserve, késői szüretelésű vintage (LBV), speciális évjáratú borok és nagytestű portói borok, amelyek ennek ellenére sem igényelnek dekantálást. Ismerünk drágább Tawny portói borokat is, amelyeket általában 6 évig tölgyfahordóban érlelnek, ezeknek kevésbé mély a színűk, s diós, karamellás az íz világuk. Ízük mézre, szárított gyümölcsre emlékeztet. 90 gr/liter a cukortartalma.

S akadnak fehér portói borok, amelyeket fehérszőlőből készítenek, s jól lehűtve aperitif italként szolgálnak fel.

Magas minőségi követelményeknek kell megfelelniük a portói boroknak, amelyekre jellemző, hogy alkohollal erősítik, a hosszabb ideig való eltarthatóság érdekében. Portugália egyik legfontosabb export cikke a portói bor. 1757-ban határolták el a borvidéket, ahol szigorú eredetvédelem alapján készítik a portói borokat. A Duoro-völgyében 40 ezer hektáron terem szőlő, ennek nagy részét a portoi borok számára szüretelik.

S akkor most vegyünk sorra néhány pincészetet Portóban, ahova érdemes ellátogatnod.

Caves Graham’s. A kóstolóterem magával ragadó, magas mennyezet van, hatalmas ablakokon át lehet kitekinteni a Duoro-folyóra, s Porto belvárosára. Négyféle kóstolási lehetőséget kínálnak, klasszikusat, prémium kategóriásat, évjáratos kóstolót és csak Tawny borok kóstolóját, amelyek, mint tudjuk, tölgyfahordóban érlelt borok.

Az Offley pince szintén a Duoro partján helyezkedik el, ahol megismerheted Forrester báró történetét és a szerepét a portói borok sikerében. A turistáknak bemutatják a pincét, s kisebb csoportokban tartanak nagy választékot kínáló kóstolót.

A Taylor’s borászatot 1692-ben alapították, az egyike a legelsőknek Portóban, s a legfinomabbaknak. rendkívül elegáns, sz évjáratos borai a legjobb dűlők szőlőiből készül, mint a VargellasTerra Feita és Junco. Ennek a pincészetnek van a raktáron a legnagyobb mennyiségű bora, főleg a hordós érlelásű portoiakból.