A Kéknyelű és a Tramini

Aki a Balatonon tölti a nyarat, az a strandolás, napozás, vízibiciklizés, esetleg vitorlázás mellett fakultatív lehetőségként egy-két napot fordíthat a kirándulásokra is. Megéri! A fő úti cél természetesen Badacsony. Általában július utolsó hetében kezdődik a borhét.

A történelmi borvidék borosgazdái sok kóstolót szerveznek, esténként együttesek zenélnek. A borhét zárása után pedig rögtön indul a badacsonyi halászlé-főzőverseny, nevezéseket még ott, a helyszínen is elfogadnak. Aki kifejezetten a szüretre vágyik, az szeptember közepén ökörsütés, bál, a borrendek felvonulása, csepűrágók megjelenése, bűvészek és bohócok társaságában múlathatja az időt.

Badacsonyban a szőlő és a bor minősége a bazaltnak, a szubmediterrán mikroklímának és a napsugarat a hegyoldalra visszaverő Balatonnak köszönhető. Páratlanul magas itt a borok mustfoka és ebből ered a testes jellege, íze, zamata. Szokták mondani: a borivás egészséges. Badacsonyban tényleg az, hiszen a Kéknyelű a káliumtartalma és az Olaszrizling a magnéziumtartalma miatt orvosság. Ha Badacsonyban járunk, érdemes kirándulni Szigligetre, gyönyörködni a hegyoldalról a táj szépségeiben, meginni egy pohár bort. A kirándulás után ha vacsorázni indulunk, ismerkedjünk meg a helyi különlegességekkel! Az aludt tejből készülő katrabóca levessel, a tócsnival, amely liszt és krumpli keveréke, a túróval töltött lepenttel, ami valójában lepény.

A környék másik nagy idegenforgalmi központja Sümeg. A Bakony délnyugati sarkában, a magyar tengertől úgy 20 kilométerre található. A várat a 13. században építették, s a Rákóczi-féle szabadságharcban játszott utoljára hadászati szerepet. Sümegen a legnagyobb turistaattrakció a Végvári napok, minden évben augusztusban rendezik meg: lovagi tornák és középkori vacsorák elevenítik fel a lovagkor hagyományait. A sümegi váristálló is alkalmas tartalmas programokra. Mindenképpen keressük fel a püspöki palota bormúzeumát! A Balaton északi partján több hegy magasodik. Badacsony, Gulács, Csobánc, a Szent György-hegy, s Szigliget a legismertebb. Ezeket bejárni, itt kirándulni, biciklizni igazán kellemes élmény. S ha még hozzátesszük, hogy rendkívül finom borokat is kóstolhatunk utunk közben, akkor nagy valószínűséggel még jobban felkeltettük az érdeklődést. Szigligeten kerékpározva az Esterházy-pincét könnyen elérhetjük, s a borkóstoló után remélhetőleg vissza is érünk épségben a szálláshelyünkre. A bortúra Badacsonyban a Szegedy Róza-kúria megtekintésével folytatódhat, itt október 15-ig várják a vendégeket. Múzeumlátogatás, ürmös kóstoló és pinceáron történő boreladás is szerepel a kínálatban. Kerékpárral másnap bejárható a Salföld, érdemes a majorság lovardáját meglátogatni, sétakocsikázást is rendelhetünk a 13. századi pálos kolostorhoz. Kétszáz éves múlttal nézhetünk szembe.

Badacsony ínyenc bortúrával várja a vendégeket. A híres Kéknyelűt  érdemes megkóstolni, a Traminit, s a Szürkebarátot is. Érdemes felkeresni a Németh Pincészetet is. A családfő célja a kihalófélben levő ősi magyar szőlőfajták megmentése. Fajtakínálatuk: Kéknyelű, Budai Zöld, Juhfark, Rajnai Rizling, Olaszrizling, Szürkebarát, Muskotály. A borkorcsolyákról sehol se feledkezzünk meg! A Balaton-felvidéki levegő természetesen elnyom, plusz még az ital is kótyagossá tehet, úgyhogy ne feledkezzünk meg az evésről sem! A szüret szeptember közepétől október közepéig tart általában. Ekkor háromnapos szüreti hétvégéket szerveznek a helyi éttermek, panziók. A vendégek kedvük szerint vehetnék részt a szőlő szedésében, a szüret, valamint a szőlő feldolgozásmunkáinak bemutatása után pedig mustkóstoló következik a programban.