Da Bibere adj innom!

A címben lévő felszólítás a mottója a Balaton-felvidéki borút egyesületnek. Az időszámításunk előtti első századból egy kelta sírban találtak a Keszthely határában lévő Dobogón egy boroskancsót, amelyen a Da Bibere latin felirat ékeskedett. A keltákat követően a római korban virágzott igazán a környéken a borkultúra, de mi tagadás ma is igen nagy népszerűségnek örvend.

A Festetics-család által alapított Európa legrégibb agrár főiskolája, a Georgikon arra utal, hogy a Balaton-felvidéken nagy becsben tartották a szőlő- és bortermelést. Az agráregyetemen ma is komoly munka folyik, a környéken jelenleg is őrzik a hagyományokat, amely a szőlészethez köthető. Cserszegtomajon mindmáig a farsang utolsó napján, húshagyó kedden a parcella négy sarkán megmetszenek egy-egy szőlőtőkét, nehogy a madarak megdézsmálják a termést, illetve attól tartanak, nehogy a jég elverje a szőlőt.

A Balaton-felvidéki borút több fontos megállóval várja a vendégeit. Vonyarcvashegyen, Balatongyörökön és Rezin, Gyenesdiáson, Nemesvitán, Cserszegtomajon, Keszthelyen több pincészet kapcsolódott a programba. Vonyarcvashegyen és Keszthelyen a Bacchus Étterem és Pince, valamint a bormúzeum a legnagyobb turistaattrakció. Cserszegtomajon a Festetics-pince és a hozzá kapcsolódó Nyugat-Balaton Várszínház nyújt kiemelkedő gasztronómiai és kulturális élményt. Itt bormúzeum is működik és tájházakkal is megismerkedhetünk. Érdemes felhívni a figyelmet a balatongyöröki Lekics-pincére és vendégházra. Igen hangulatos a gyertyafényes pince, ahol a pogácsa, a sajt, a szalámi és a fehér kenyér mellé sorra kínálják az Ezerjót, az Olaszrizlinget, a Cserszegi Fűszerest, a Rizlingszilvánit és az Irsai Olivért. Ha Rezibe látogatunk, akkor a Decsics borozót kell keresni. Ha már kirándultunk a Rezi-várhoz, s megfáradtunk, akkor pihenjünk meg a hatalmas, szépen kidogozott pincében! Egész évben nyitva van a borozó, akár egy teljes busznyi vendéget is le tudnak ültetni a helyszínen.

Szüret idején különleges hangulat uralkodik a Balaton-felvidéken.

Aki szeretné megízlelni a Németh Borház termékeit, az keresse fel a szentgyörgyvári Széchenyi-pincét! A Németh borház az uradalom történelmi hangulatú,  pincéje  érleli a fehér és vörös borokat kis hordóban. Ezt hívják barik érlelésnek. A kóstolás során bortörténeti érdekességekkel is megismerkedhetnek a látogatók.