Esküvé: Zalaország bora

Két területre osztható ez a borvidék: a balatonmelléki terület, s a muravidéki rész. Először 1997-ben jelöltek ki borutat a térségben, ezt Zalai Borútnak nevezték el.

Érdemes kirándulni a környéken, hiszen sok a látnivaló. Zalakaroson gyógyfürdő üzemel, Zalakomáriban bivalyrezervátum várja a látogatókat 30 hektáros területtel, Zalaszentgróton a Batthyány-kastély, Kisszentgróton a romtorony, Zalaszántón a buddhista szentély. A Kovácsi-hegyen egészen speciális élményben lehet részünk, itt található a legalább 200 méter hosszú bazalt utca, amelyben barlangok is fellelhetők.

A Balatonmelléken sok boros rendezvényt tartanak. Ilyenkor megkóstolhatja bárki, hogy a gazdák milyen nedűket készítettek, össze lehet hasonlítani a termékeket. Ez a borvidék egyértelműen a fehérbor hazája. Itt terem az egyik legősibb szőlőfajta, a Pintes. Késői szüretelésű, édes bort készítenek, igen finom.

A balatonmelléki borokat a fűszeres ételek mellé ajánlják, a töltött káposzta vagy a libamáj fogyasztása közben biztosan jólesik egy kis csernyeföldi Szürkebarát vagy Olaszrizling. A helyi borászatok közül sok említésre méltó akad.

A balatonmelléki borok minőségén a jó klíma hatása érzékelhető. Páradús a levegő a sok csapadék miatt és a tó közelsége kapcsán, a szelídgesztenyés ligetek és fenyvesek befolyásolják a környezetet, a napsütötte órák magas száma miatt a szőlő maximálisan beérik, a löszös talaj speciális ízt varázsol a szőlőszemekbe. Akad olyan bor, aminek már már gyógyfüvekre emlékeztet az aromája. Elsősorban Olaszrizlinget termelnek itt, de sok a Rizlingszilváni, a Zöld Veltelíni, a Chardonnay, az Irsai Olivér, a Cserszegi Fűszeres és a Tramini. A borok gazdag aromával és friss savakkal rendelkeznek, aki megkóstolja, az általában megszereti.