Lágy és gazdag fehérborok

Ha a Balatonról esik szó, mindig Füred környékét említik a legelegánsabb üdülőhelyként az emberek. Így van ez ősidők óta. A mediterrán jellegű klíma, a zamatos borok, a Tagore-sétány fantasztikus hangulata, a vitorlás kikötő, a jó szállodák, s a közelben lévő Csopak, valamint Tihany vonzása mind-mind hozzájárul ehhez a komoly elismeréshez.

Füreden több tradicionális rendezvényt tartanak minden évben, itt szokták az ünnepélyes vitorlabontást megejteni, ez a város az otthona az Anna bálnak, itt zajlik a Nyári Zenei Fesztivál, nívós koncerteket rendeznek a református templomban. S ne feledkezzünk meg a szüreti mulatságokról sem, a Füredi Borhét rendezvénysorozatról, amely a boros gazdák, borrendek, néptáncosok, huszárok felvonulásával zajlik! A friss must kóstolgatása, az ilyenkor szokásos kirakodóvásár, s a folklór estek megtekintése igazán kellemes programot ígér.

Füredről Pest felé Csopakra, Keszthely felé pedig Tihanyba kirándulhatunk. Mindkettőnek sajátos varázsa van. Csopakon a borozgatás lehet a fő célpont, de aki szeret mulatni, az nem csalódhat a településben, augusztusban legalább tíz kisebb-nagyobb utcabált rendeznek. Tihanyban a panoráma kötheti le a látogatót, ha az apátságtól elindulunk egy kis sétára, akkor megcsodálhatjuk a Balaton igazi arcát. Hosszan ámuldozhatunk a látkép miatt. Visszhang már régen nincs, azt nem érdemes kipróbálni, de egy-két panorámás étteremben viszont kóstoljuk meg a helyi ételspecialitásokat! Elsősorban a balatoni halakra gondolunk, többféle formában és recept szerint készítik, mind igazi telitalálat.

A Lichine’s-féle amerikai borenciklopédia szép szavakkal ír a balatonfüredi-csopaki borvidék termékeiről. „Lágyabbak és gazdagabbak, mint a badacsonyi borok. A világ legjobb fehérborai közé tartoznak, felveszik a versenyt a francia és német borokkal is.” Ha ilyen fantasztikus a vélemény, akkor tényleg érdemes a környéket bebarangolni, s néhány pincét végiglátogatni. Igen sikeres családi borgazdaságok működnek itt, akik 1984 óta borlovagrendet is működtetnek. A lovagrend zászlósbora az Olaszrizling, amely ízében kesernyés, legjobban a keserű mandulára emlékeztet. Savgazdagsága igen harmonikussá teszi.

A borászok közül felhívnánk a figyelmet a csopaki Jásdi István pincészetének termékeire. A Jásdi-pince a 18. században épült.A klasszicista épület és a negyven méter hosszú pince természetesen teljesen felújított. A borászatot 1998-ban alapították. Jásdi István 50 éves korában került Csopakra, s az 1999-es évjáratú borával már a 2000-es VinAgora nemzetközi borversenyen elhozott egy arany- és egy ezüstérmet. A csopaki Olaszrizling felvirágoztatását tűzte ki célul, s sikerült is neki. Eleinte friss, reduktív, üde Olaszrizlingje volt, ma már komolyabb borokat készít. Ráállt a dűlő-szelektált borkészítésre. Különlegessége a Ranolder Cuvée, amely Cabernet Franc és Merlot házasítás.