Az Ezerjó hazája

Komárom és Esztergom között körülbelül félúton helyezkedik el Aszár-Neszmély borvidéke. Különlegessége, hogy a Duna csaknem harminc kilométeren át egybefüggően látható ezen a területen tárul a kirándulók elé, akik megismerkedhetnek a történelmi borvidéken termelt finom italokkal is. Az aszári részhez nyolc település tartozik, a neszmélyihez pedig tizenöt. A vidék leghíresebb borászata nemzetközi szinten a Hilltop Rt.

Kétezer éves múltja van ezen a vidéken a szőlőtermesztésnek, a római birodalom szakemberei utat mutattak, s ezután már csak követni kellett a példájukat. Amikor az Árpád-korban Esztergom volt a főváros, akkor itt rendezték a királyi lakomákat, s muszáj volt összpontosítani a borászatra, mert a finom nedűk elmaradhatatlan velejárói voltak az estélyeknek, s ehhez jó bor kellett a nemes uraknak.

A tradicionális borok Aszár-Neszmély környékén az ezerjó, a Mézes Fehér és a Budai Zöld. Jelenleg a világfajták mennek a legjobban, a Chardonnay, a Sauvignon Blanc, a Szürkebarát, a Pinot Gris, a Olaszrizling, a Tramini, a Cserszegi Fűszeres, a Királyleányka és kísérleteznek a területen a Zenittel is.

A borászatok közül a Hilltop Neszmély  pincészetet ajánljuk. Tagja a nyitott pincék szövetségének, bejelentkezés alapján bármikor szívesen rendeznek borkóstolót.

Nagyon népszerű ez a vidék pünkösd idején, a helyiek kifejezetten pünkösdi bortúrákat is szerveznek, amikor sorra látogathatók a pincék.

Nemzetközi szinten az egyik legismertebb magyar borászat a Hilltop, amelyet 1990-ben alapított négy szakember. Nem kevesebb mint ötvenféle fehér- és vörösbort készítenek a pincészetben, s annak ellenére, hogy ilyen széles a paletta, el kell mondani, hogy a minőségre is tudnak figyelni. A Hilltop Neszmély borok a hazai piacon bárhol kaphatók, és szeretik külföldön is, elsősorban Nagy-Britanniában kedveltek, ahol manapság évente közel hétmillió palackot sikerül értékesíteni. A pincészetben friss üde, gyümölcsös fehérborokat készítenek, ezt is hirdetik a prospektusokban, s emellett azért vörösborokkal is foglalkoznak. Néhány innen kikerülő bor már-már hungarikumnak számít, ilyen a Kékfrankos, az Irsai Olivér és a Cserszegi Fűszeres. A Neszmélyi Woodcutter Cserszegi Fűszeres Angliában 1998-ban 7500 bor közül elnyerte az első helyet, a londoni Wine Challange versenyen Kamocsay Ákos nevéhez fűződött a siker.