Budai Cuvée és más finomságok

Etyek az 1860-as évektől kezdve a szőlőtermesztés fellegvára. Egymást érik a kőből rakott pincék, a szüret a legnagyobb esemény az év során. Kezdenek kinőni a földből a panziók, boréttermek is, sőt már van több borral összekapcsolható fesztivál is a környéken. Bicskétől Pákozdig húzódik az 1600 hektáros szőlőültetvény. Ha a területen járunk, feltétlenül keressük fel a Kecskegödröt, a Sóskúti pincesort, a présházakat. A Magyar kút és a kálvária, a botpusztai kápolna és a halastó jó családi kirándulóhely.

A György-Villa kövei régi korok kultúráját, szorgos vincellérek mindennapi munkájának emlékeit, építtetőjének életszeretetét tárja elénk. Budafokon egykoron a Római Birodalom határőrtornyai vigyázták ezeket az ősi szőlő- és gyümölcsligeteket. A XV. század végén a budai ferences rend kapta meg a területet, akik pincét vájtak és építettek ezen a helyen. A borvidék gazdagságát is szimbolizáló épületet 1827- ben kezdték el építeni. Ezután többször cserélt gazdát, végül egy Dőry György nevű borkereskedő 1867 karácsonyára építette át a mai formájára, ajándékul barátnőjének. Az 1872-ben egyesült főváros óriási terjeszkedésnek indult, amelynek áldozatává váltak az egykoron Budafokon virágzó szőlőültetvények. 1986-ban került sor az épület és a park teljes felújítására. A több száz éves borászati hagyományokkal rendelkező, egyben bormúzeumként is szolgáló budafoki György-Villa pincéjében érlelődnek a cég gasztronómiai borcsaládja, a György-Villa Selection különös gonddal válogatott és kezelt borai. A György-Villa borkülönlegességei a fehérborairól ismert etyek-budai borvidékről és a vörösborairól méltán híres villányi borvidékről származnak. A György-Villa válogatás szép fajtajelleges boraival a gasztronómia egyik legkedveltebb borcsaládja. A festői környezetű György-Villában bormúzeum található, ezenkívül sorozatos rendezvények, művészeti estek és borászati előadások kerülnek megrendezésre. A cég gasztronómiai borcsaládjának örök otthont és nevet adó épület szeretettel várja a jó bor és a kultúra barátait.

Az Etyeki Kúria, a Haraszty Vallejo és a Kertész Pince is olyan borászat, amelyeket nem szabad kihagyni, ha a térségben járunk. Az Etyeki Borút Egyesület fehérborokkal invitálja a vendégeket, a Chardonnay, a Királyleányka, a Szürkebarát és az Olaszrizling hódít.

Az utóbbi időkben nagy népszerűségre tett szert a médiaszereplő Rókusfalvy Pál pincéje és fogadója. Rókusfalvy rendezi immár évente kétszer az etyeki borfesztivált.