Gál Tibor öröksége

Heves megye így hirdeti magát: Szerelem első látásra. Van benne valami. Várai, kastélyai, templomai, borvidéke, tavai, forrásai, erdei mind vonzóak a turisták számára. Természetesen először mindenki a megyeszékhelyet, Egert keresi fel. Nincs olyan ember, aki ne olvasta volna az Egri csillagokat, s ne szeretné megnézni saját szemével az egri várat. A hősies múlt, a török verés, a kazamaták, a bástyák varázslatos élményt nyújtanak. A vármúzeum, a panoptikum, az éremverő, s az íjászpálya mindehhez csak ráadás. A várból a Dobó térre lesétálva szintén a múltban érezhetjük magunkat. A házak, a cégérek, a kisvendéglők, a templomok, s a karcsú minaret a török korból szinte időutazást biztosít a látogatónak. Mindenkinek ajánljuk az egri Líceum megtekintését, Európában is egyedülálló csillagászati múzeum található az impozáns épületben, amely egyébként ma főiskolaként szolgál. Ne feledjük Egerben járva, hogy a megfáradt izmainkat török fürdőkben, s termálvizekben kezeltethetjük, s ebben a városban van az ország egyik legszebb uszodája is!

Az egri borvidék két eredetvédelmi körzetre oszlik, az Egrire és a Debrőire. Eger várost és sok községet foglal magába.Egerben a lakosság 1000 éve foglalkozik bortermeléssel. Egri Bikavér, Egri Leányka, Egri Chardonnay, Debrői Hárslevelű, Kékmedoc, Egri Kékfrankos a fő termék. A környéken több száz borpince működik, a köznyelvben a legismertebb központ a Szépasszonyok völgye. A legöregebb borospincék kora meghaladja a 400 évet is.

Fontos rendezvény Egerben az Egri Bikavér Ünnepe a Szent Donát napján, minden évben július közepén a Dobó téren, szeptember második hétvégéjén a debrői és az egri szüreti napok, november 8-tól 11-ig pedig az Újbor ünnepe Szent Márton napjához kapcsolva.