A farkasmályi történelmi pincesor

A Mátraalján már a honfoglalás előtt élő népek is termelték a szőlőt és készítették a bort. 1042-ből származó írásos emlékünk van az Aba nemzetség  jobbágyainak szőlőműveléséről. A nagyobb arányú szőlőtelepítés a 13. században indult meg, a 14. században pedig már jelentős volt a borkereskedelem. A térség legnagyobb szőleje Visontán a Haller-család birtokában volt. Az 1800- as években a mátraaljai szőlők területe elérte a 8500 hektárt, amelyből kiemelkedett Gyöngyös szőlőtermelése.

A Mátra lábánál széles skálája található a különböző talajoknak, változó a  napsütéses órák száma is és a kettő együtt speciális mikroklímákat alakított ki. Ez az a hely, ahol ,,a nap és a hegy összeér. Ez a sokszínű természeti adottság elsősorban a fehérbor termelésében érvényesül, nagyon sokféle, friss, üde és illatos bor termelhető a Mátraalján mindenhol.

Napjainkban kiemelkedő bortermelő települések: Abasár, Markaz, Visonta, Nagyréde, Gyöngyöspata, Gyöngyöstarján, Kisnána. A vulkán egykori beszakadása meredek falat eredményezett, amelyek óvják a területet az északi hideg szelektől, és a déli irányba nyitott domboldalak szinte magukba szívják a dél felől érkező meleg légtömeget. A hegyvidék és a déli fekvés találkozása páratlan mikroklímát alakított ki.

A vulkáni tevékenység miatt nyomelemekben rendkívül gazdag talaj jött létre, amely lefedte az enyhén tagolt felszíneket és a lejtőket. Ma a vidék kitűnő klímájával, jó fekvésű és talajú dűlőinek köszönhetően első rendű bortermőhely.

A talajhoz elsősorban üde, aromákban és illatokban gazdag, jó savú, magas alkoholtartalmú  bizonyos évjáratokban testes fehér borok társulnak. A vidék jellegzetes fehér-borszőlő fajtái az Olaszrizling, a Rizlingszilváni, a Muskotály, a Szürkebarát, a Leányka, a Hárslevelű, a Tramini és a Chardonnay. Itt terem az ország talán legtöbb és legjobb minőségű Sárgamuskotálya. Említést érdemel néhány vörösbor is, mint például a Kékfrankos és Cabernet Sauvignon.

A borvidéken hatalmas fejlődés történt az elmúlt tíz évben. A Mátraalján sok híres borász tevékenykedik,  Bárdos pince neve példáulmár fogalom. Nemcsak miatta érdemes azonban a Mátraaljára utazni, akik szeretik a fehérborokat, azok biztosan gyakran látogatnak el a borvidék farkasmályi történelmi pincesorára.