Mozaik, Bátaapáti, Tűzkő

…Jó tudni: a tolnai borvidék három körzetre tagolódik, a tolnai, a völgységi és a tamási térségre. Nagyrészt fehér fajtákat (Chardonnay, Tramini, Sauvignon Blanc, Olaszrizling) termesztenek, elsősorban a megye középső és északi részén. A borvidék kisebb déli területeire jellemzők a kék szőlőből készült borok, mint az Oportó, a Kékfrankos, a Cabernet Franc, a Cabernet Sauvignon és a Kadarka.

A Völgységben található a borvidék nagy összefüggő térsége, amely Szekszárdtól délre terül el. A jellegzetes dombokkal tarkított dél-dunántúli táj egyre ismertebb a borkedvelők körében, amit jól jelez e térség két meghatározó pincészete, a Danubiana és az Eurobor Kft. A Völgység elsősorban vörös borainak köszönheti jó hírét.

Az észak-keleti települések központja Tamási, de a borvidék szívévé Kölesd vált. Kölesd, a Hegyhát és a Mezőföld találkozásánál, a Sió partján fekszik. Kiváló szőlő és bortermelő hely, a borvidék központja. Az egykori Mercy Kastély épületének pincéjében található a tolnai borvidék borait bemutató Borok Háza.

Ma a borvidéken nagyobb részben fehér szőlőfajtákat termesztenek a megye északi és középső részén, kék szőlőt a déli részeken. Kölesd és a tolnai borút többi vendégváró települése szép természeti környezetben, kiváló borokkal és a helyre jellemző finom ételekkel örvendezteti meg vendégeit. A kölesdi pincesor különleges étele a bográcsos pincepörkölt.

Mivel az elődök jeles borvidékről érkeztek (Rajna-vidék, Burgenland), nem véletlen, hogy ezt a kultúrát itt is ápolták. Viszonylag nagy szőlőterületek alakultak és ezzel párhuzamosan a völgy keleti részén.

A présházas résznek egyedi karaktere és kellemes atmoszférája van. Mivel a présházak szorosan egymás mellé épültek, élénk társasági élet és jó emberi kapcsolatok alakultak ki. 1945 után (kitelepítés) sok présház gazda nélkül maradt, ezért az épületek állaga és környezete is gyorsan romlott. A borvidék sztárja a Bátaapáti Birtok, ez egy 140 hektáros tolnai dombok közt fekvő szőlőskert, amely a Dunától mintegy 15 kilométerre nyugatra, Budapesttől 150 kilométerre délre terül el. A dombok és apró völgyek, valamint a szálkai- és Zsibriki-tó tökéletes mikroklímát teremtenek a szőlőtermesztéshez.

Az itt található üzem hosszú borászati múltra tekint vissza, amely egykor a francia eredetű Apponyi-gróf család tulajdonát képezte. Az Apponyiak az elsők között hasznosították a térség borászati érdekeltségeit, felmérve az itteni földekben rejlő lehetőségeket. Az első pince 1736-ból való, azóta Bátaapáti kiváló minőségi borai miatt megkülönböztetett figyelemnek örvend. A jelenlegi üzem pincéi a legmodernebb technológia szerint a társasági tagok, Piero Antinori és Jacopo Mazzei előírásai szerint épültek, nagy gonddal. A nevezett tagok 1991-ben vették át a gazdaságot és megkezdték az egész struktúra helyreállítását, modernizálását.

A pincészetben, amely óriási területen gazdálkodik, üde, jól iható, igazán kellemes, tolnai stílusú borok készülnek, úgy mint Zöldveltelíni, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Kékfrankos. Különleges ízvilágú, extra a Kékfrankos alapú házasítás, a Talentum is.

A Danubiana 1991-ben került megalapításra és azóta foglalkozik borkereskedelemmel és borkészítéssel. A termelés biztonsága és a széles fajtaválaszték biztosítása érdekében Mátraalján és a tolnai borvidék völgységi részén is jelen van. A legismertebb borai közé tartozik a félszáraz Szürkebarát, a száraz Chardonnay, a félszáraz Kékfrankos Rosé, a száraz Rajnai Rizling és a gyümölcsízű, Gróf Károlyi fehér bor, amely 1999-ben indult el útjára, hogy a világ összes szakértőjét, élvezőjét magyarország egyedülálló borászművészetéről egy össze nem hasonlítható szőlőfajta cuvéevel győzze meg.

.