A vörösbor nagyágyúi

Aki szereti a bort, annak feltétlenül látogatást kell tennie Villányban és Siklóson. Történelmi borvidékünkön járhat, méghozzá nem is akármilyen körülmények között. Létrehozták ugyanis a több települést magába foglaló Villány-Siklósi borutat, amely 30 kilométer hosszúságú, s többezer hektár nagyságú szőlőültetvényeket köt össze. Villányban járva már a főutcán magunkba szívhatjuk a bor szeretetét, hiszen impozáns látvány, ahogy egymást érik a pincék. Szinte mindegyik előtt a gazdák kiteszik a portékáikat, kínálja magát a bor, az ember arra kényszerül, hogy betérjen, s kóstoljon.

Villányban több hotel és panzió is várja a vendégeket. A legkönnyebb belebotlani a Gere Crocus hotelbe, de a Bock Ermitage hotelt sem nehéz megtalálni. A szálláshelyeken a családtagok fogadják az utazót, igen kedves az ellátás, s készséggel szerveznek meg borkóstolókat nemcsak a saját pincékben, hanem a konkurenciánál is. Ritka, hogy ilyen jó legyen az együttműködés, de szerencsére tény. A kóstolók nem drágák, viszont mindenből ízelítőt kapunk, s azután már könnyű eldönteni, hogy miből vigyünk haza. A pincékben a helyi bor értékesítése sokszor kiteszi a teljes mennyiség 40 százalékát is.

Villány környéke a vörösbor hazája. A borivók azt tartják, hogy itt terem a legnemesebb Pinot Noir, Kékoportó, Merlot, Kékfrankos és Cabernet. Évente óriási borfesztivált rendeznek, ilyenkor nagy a tömeg, a rendkívül hangulatos pincesor megtelik kóstolókkal, a borút nevetéstől hangos.

A villányi borvidék tele van nagyágyúkkal, Bock, Gere, Polgár,  Malatinszky és a többiek az ország legjobb borait készítik, róluk részletesebben is szólunk. A borvidék talán legdinamikusabban fejlődő borászata a Vylyan-pincészet. 1992-ben kezdték telepíteni a szőlőt, rögtön 36 hektárt, amely mára jócskán megduplázódott. A Vylyan háromhajós pincéjét 1994-ben kezdték építeni, s a cég 1997-ben jelent meg a piacon a 94-95-ös évjáratú boraival. A nagy fejlődést az hozta, amikor Ipacs Szabó István a Vylyanhoz érkezett: a fiatal borász, aki a Dom Perignon pezsgőrend tiszteletbeli lovagja, hihetetlen érzékkel minőségi borokat készít, amelyek világszerte elismertek. Nyitottság, megújulás, egyedi arculat jellemzi Ipacs Szabó István borait, amelyek minden komoly étteremben és vinotékában is megtalálhatók.

Fontos szólni a Wunderlich  Alajosról, akit mindenki csak Lojziként ismer. Lojzi felnőttkorban, de igazi őstehetségként kezdett el borászkodni. Már első borával, az 1992-es szüretelésű Kadarka rozéjával országos aranyérmes lett, és ez a bor az 1993-as országos versenyen elnyerte a legjobb Kadarka címet is. Az elkövetkező évek egyre több elismerést hoztak számára, folyamatosan és sorozatosan kitűnő italokat termelt. Emellett rendkívül nagy népszerűségre tett szert nemcsak kiváló minőségű borainak, hanem közismert vendégszeretetének és méltán híres szakácstehetségének köszönhetően is. A Wunderlich-borok mindenben hasonlítanak készítőjükhöz, névadójukhoz: barátságosak, mosolygósak.

Közel egy évtizednyi gyakorló borászkodás után Lojzi bormanufaktúrája a minőségi kistermelők klasszikus problémájával találta szembe magát: sokszor hiába képes valaki kiemelkedő minőségű terméket létrehozni, egy bizonyos kritikus mennyiség alatt a termék a piac számára pénzügyileg érdektelen, ennek következtében igazi előrelépésre, a fejlesztéseket lehetővé tevő haszonra sem lehet számítani. Ekkor tájt merült föl a Wunderlich családi borászat és a család barátjának számító Varjas-Szűcs házaspár közötti együttműködés lehetősége. E kooperáció hamarosan meg is valósult, amelynek eredményeképpen az időközben üzlettársakká (is) vált barátok által létrehozott Wunderlich Pincészet Kft. 2004-ben beköltözött új otthonába.

Az új létesítmény termelőkapacitása évi 250 000 üveg, palackos érlelőkapacitása pedig 480 000 bor volt. A Wunderlich Pincészet a 21. század borászati csúcstechnológiáit ötvözi a tradíciókkal. Lehetőséget ad arra, hogy a borász bármilyen szakmai elképzelését megvalósítsa. A létesítmény építészetileg világszínvonalú. Valamennyi ismert vörösbor erjesztési eljárás technológiai háttere biztosított: a toscanai Ganimede, a német Taucher és a hagyományos francia fakádas erjesztők egyaránt hőmérséklet-irányítottak. Az érlelőpince a kis hordók mellett helyet ad a kezelő és összeérlelő tartálysornak is. A palackozást követően a borok az egyenletes 17°C hőmérsékletű érlelőbe kerülnek tárolásra, ahonnan fajtától függően néhány hónapos vagy néhány éves érlelés után kerülnek piacra. 2006 szeptemberétől az új bortrezor is várja a vendégeket a Wunderlich pincészetben. Szeretnénk, ha itt szép helyen találkozna a jó bor a jó emberekkel. A Wunderlich Bortrezor 80 000 palack befogadására alkalmas, 550 m2-es, nedvesség ellen tökéletesen szigetelt pince. 160 db 4-részes tároló-trezor alkotja.

Sajnos a sors úgy hozta, hogy Lojzi és befektetőtársa között nemrégiben megszűnt a kapcsolat, s Wunderlich Alajos újra a saját pincéjében készíti a saját borait kis mennyiségben, de nagy minőségben persze.

Villány két sztárja Bock József és Gere Attila. Aki a borvidéken jár, az feltétlenül keresse fel ezeknek a borászoknak a pincészetét, éttermét, hoteljét! Sokféle kóstolásra nyílik lehetőség, s közben a pincék szakemberei elmagyarázzák a siker titkát, hogyan készülnek a nagy Bock-borok, s a nagy Gere borok. Óriási élmény a helyszínen történő vásárlás, természetesen nagy a választék a borokból. 

A villányi bormúzeumban sok más termék is megismerhető, érdemes felkeresni a villányi Bem utca 8. szám alatt található kiállító termet, s megpróbálni feltérképezni a hazai vörösbor-kultúrát.