A világhírű aszú

Aligha akad híresebb termékünk a világban, mint a Tokaji Aszú. Furmintot, Hárslevelűt és Sárgamuskotályt termelnek Hegyalján. A borokat a bazaltba vájt pincékben érlelik, ahol szinte mindig 12 fokos a hőmérséklet és 95 százalékos a páratartalom. 1655 óta rendelet szabályozza az aszú szemenkénti kiszedését a fürtből, s 1772 óta létezik a borvidéken dűlő besorolási rendszer. Tokajban gyártanak száraz fehérbort is, de az édes aszú az, ami világhírű. A botrytis penészgomba a szőlőhéjat perforálva lehetővé teszi az őszi napsütés számára, hogy a bogyókban a cukrot és az aromaanyagot koncentrálja. A mazsolaszerűvé töppedt szőlőszemeket egyenként leszedik a fürtökről, ami óriási munka, a szüret alkalmával sok száz ember dolgozik, majd ezeket hozzáadják az erjedésben lévő mustborhoz, hogy aszút készíthessenek. Az aszúszem és az alapbor aránya szabja meg, hogy hány puttonyos lesz az édes bor. Ha a 136 literes hordónyi alapborhoz 3 puttonynak megfelelő aszúszemet öntenek, az 3 puttonyos aszút eredményez, ha 6 puttonynak megfelelőt, akkor a legfinomabb minőséget kapják. 6 puttony felett 180gr/ liter maradék cukortól aszúesszenciáról beszélünk. Aszúesszenciának az aszúszemek saját súlya alatt lecsöpögő nektárt értik.

Tokaj-hegyalja hivatalos központja Tokaj. Több száz hektáron termelnek szőlőt és csak 28 falu forgalmazhat bort Tokaj néven. A legfontosabbak Mád, az ettől nyugatra fekvő Tarcal, Tokaj, Tállya, illetve a keletre elnyúló Erdőbénye, Olaszliszka, Tolcsva, Sárospatak, Sátoraljaújhely. A központban, Tokajon érdemes felkeresni a Rákóczi-pincét, közel van a főtérhez.

Tokaj-Hegyalján a  leghíresebb pincészet Szepsy Istváné. Ő már elnyerte a világ legnagyobb elismerését is: a borok lordja. Aszúit és száraz borait az Egyesült Államoktól kezdve Japánig árulják a fine dining éttermekben. Méregdrágán lehet kapni a termékeit, de megéri minden csepp, amit tőle fogyaszthatunk. Fia, ifjabb Szepsy István is remek borásszá cseperedett, már saját pincészetet visz Mádon, hatalmas sikerrel.

Az Árvay és társa pincészetről is érdemes szólni. Ez 1994 óta működő családi vállalkozás, amelynek a vezetője Árvay János. 1995-től van jelen a magyar piacon palackozott száraz borokkal és tokaji borkülönlegességekkel.

A cég 1999-ben talált egy gáláns befektetőre, amelynek következtében az egy-két hektárnyi kisbirtok jelentős növekedésen ment keresztül. Jelenleg 125 hektár földterületből 80 hektár a termőszőlő, a többi 45 hektáron pedig parlag, szántó és erdő található. A borászat szőlőterületei hét hegyaljai településhez tartozó 27 dűlőben találhatóak (egyebek mellett a rátkai Istenhegyen és Padihegyen, a bodrogkeresztúri Medve-dűlőben, a tokaji Szerelmi-dűlőben és a mezőzombori Királyokban). Árvayék jelenleg két pincével rendelkeznek. az érlelő pince a tokaji Rózsaközben található, ami kutatások szerint egykor a Garay családé volt és már az 1500-as években is érlelődtek itt aszúborok! A főként erjesztésre használt pince a Tokaji Polgári kaszinó épülete alatt található. A kaszinó épülete 2003 óta a borászat főhadiszállása, ahol minden megtalálható egy helyen: a szőlőfeldolgozó, a pince, a palackozó, az irodák és a kóstoltató helyiségek is.

A pincészet hosszútávú céljai: karakterrel rendelkező, magas koncentrációjú, kiváló minőségű tokaji borok készítése, amelynek során törekszik a különböző dűlőkön termő és a más-más fajtájú szőlők szeparált kezelésére és feldolgozására, vagyis dűlőszelekcióra és fajtaszelekcióra az eltérő alaptalajok és szőlőfajták tulajdonságainak, a dűlők klimatikus viszonyainak minél alaposabb megismerése érdekében. A pincészet legfeljebb 7 fürtöt hagy tőkénként, a többit zöld szüret során „dobják el” a dolgozók. A szőlőtőkék tudatos „megcsonkítása” révén a kevesebb fürtre több tápanyag, napfény és a tőkében áramló teljes mennyiségű energia jut, amely különösen koncentrált, ásványi anyagokban dús, gazdagabb ízvilágú bort eredményez. Az új hordók használata fontos a nagy értékű borok erjesztésénél és érlelésénél. Árvayék a magyar zempléni tölgy mellett reményteljes kísérleteket folytatnak francia és amerikai hordókkal.

A tokaji bortermelő helyek közül a legdinamikusabban talán Mád fejlődik.

Aki Tokaj-Hegyalján jár, biztosan nem hagyja ki Sárospatakot. Történelmi városunk mesebeli reneszánsz Rákóczi várral, amelyet nemrégiben fantasztikusan felújítottak. A legértékesebb része a várnak természetesen a Vörös-torony, innen nagyon szép a kilátás. A torony 1500-ban már állt. A várban figyeljük meg az apró részleteket is, a boltíveket, a Lorántffy-loggiát, tapasztalhatjuk, hogy ez a legszebb épen maradt várunk magyar hazánkban.

Ha valaki Sárospatakon jár, nézze meg a református kollégium épületét! Sárospatak a magyar Cambridge. Szintén kötelező program a Pajzos-Megyer pincéje, fizessünk be egy bórkóstolóra!

A világhírű tokaji borvidék egyik felkapott helye Tarcal. Sok 18. századi emlék található itt, így például a Borház vagy a templom. Könnyen eljuthatunk innen a szőlőhegyekre, kirándulhatunk kedvünkre. Szállásként az egész vidék legelegánsabb szállóját, a Gróf Dégenfeld-kastélyszállót ajánljuk. Hatalmas birtok közepén létesült a négycsillagos szálloda, amely igen elegáns vendéglátóhely.

A szálloda alagsorában gyönyörű pincében lehet kóstolgatni Gróf Dégenfeld tokaji borait, amelyek már nemzetközi versenyeken is szépen szerepeltek.

Szintén érdemes felkeresni az Andrássy Kúriát, amely luxus szálloda, remek wellnesszel és borokkal, ételekkel.

Ha valaki változatosságra vágyik, akkor üljön kocsiba, s hajtson ki a Miskolc-Szerencs- Sátoraljaújhely főútra, s megtalálja a Disznókő pincészet sárga borházát, amelyben remek vendéglátóhely üzemel. Ha étkezés után felmegyünk a Disznókő birtok tetejére, s a kilátóból körbenézünk, páratlan panorámában lehet részünk, s megtapasztalhatjuk, milyen a modern kori szőlőtermelés módszere.

A Disznókő 1999-es 6 puttonyos Aszú a International Wine Challange londoni viadalán 2004-ben aranyérmes lett, az 1995-ös 6 puttonyos pedig a bordeaux-i 2001-es Challange International du Vin viadalon nyert. A kezdeti sikereket később sok követte, egészen napjainkig.

Tokaj-Hegyalja egyik izgalmas vállalkozása a Dobogó Pincészet, amelyet Zwack Izabella irányít. Eredetileg arra szakosodott, hogy csak 6 puttonyos aszút készítsen, de amióta a Zwack család kivásárolta a társát, a de Gelsey családot, azóta Izabella megváltoztatta a koncepciót, s elkezdett a pincészet cuvéet és száraz Furmintot is készíteni. Helyes volt ez a lépés.…

Zwack Izabelláról szólva említést kell tenni a borválogatásáról is, amelynek keretében magyar és nemzetközi csúcsborokat forgalmaz.