Brunello di Montalcino Biondi Santi a siker csúcsán!

  • Post category:Borászok

A Brunello del Greppo birtok története Clemente Santi tevékenységével kezdődött, aki a mezőgazdaságra szakosodott, s területeket vásárolt Toszkánában, Montalcino környékén. Szőlőt telepített, s olyan bort termelt, amelyet hordóban lehetett érlelni. Ehhez speciális technikát dolgozott ki, amelynek az lett az eredménye, hogy az 1865-ös évjáratú Brunello vörösborával már díjat nyert.


Clemente természetesen átadta a tudását fiának Franco Biondi Santinak, aki Perugiaban agártudományi egyetemet végzett. Franco magába szívott minden szőlőtermesztéssel és borkészítéssel kapcsolatos információt, s így apja halála után már folytatni tudta a Greppo- birtokon a termelést, s védte, óvta a pincékben rejlő, már szinte felbecsülhetetlen értékű Reserve borkollekciót.
Franco 4 hektárról a jelenlegi 25 hektárra növelte évek alatt a szőlőterületeket, s ugyanazok a szigorú szabályok szerint készítette a bort nagyobb tételekben is, mint az apja kisebb mennyiségben. A borok tipikus karaktere fennmaradt, s a minőség is azonos a 100 évvel ezelőtti nagy borokéval.


Franco Biondi Santi 1970 óta komoly figyelmet szentelt arra, hogy mindenki megértse a világon a Brunello borokat és sokat tett azért, hogy minél nagyobb mértékben elterjedjen ezeknek az erős boroknak az élvezete. Franco nemrégiben elhunyt, így a jövő sikere most már két gyermekén, Jacopon és Alessandran múlik. Jacopo a szőlőtermesztésben és a borkészítésben munkálkodik, Alessandra pedig a promóciós feladatokat látja el.
Jelenleg évente körülbelül 80 ezer palack bor készül a Biondi Santi pincészetnél, s ebből 10 ezer palack Reserve bor, amely természetesen csak különleges minőségű Sangiovese szőlőből készülhet. A 10 éves szőlőültetvényeken termő gyümölcsből készül az Annata nevű bor, míg a 25 éves birtok részekről származó szőlőből állítják elő a Reserve bort.
A Greppo-birtokon évtizedek óta nem történt különösebb újdonság, a technológia ugyanaz, mint az ősidőkben, legfeljebb annyit lehet megjegyezni, hogy modern berendezésekkel egészült ki a pince, amelyben 211 ezer bordeauxi tipusú palackot lehet egyidejűleg tárolni azonos hőfokon egész éven át.


Szüret után az újbort szlovén tölgyfa hordókba öntik érlelésre. A Brunello legkevesebb 36 hónapot, vagyis 3 évet tölt ezekben a hordókban, majd lepalackozzák 0,75 literes bordeauxi stílusú üvegekbe, amelyekben tovább érlelik a negyedik év végéig. Olyan Biondi Santi termék nem kerülhet forgalomba, amely ne töltött volna el legalább hat hónapot már palackban is a hordós érlelés után.
A Biondi Santi az egész világon értékesíti borait, amelyek egyre híresebbek lesznek. Ha véglegesen lecseng a koronavírus járvány, akkor érdemes ellátogatni a pincészetbe, s részt venni egy borkóstolón!