Casa Garibaldi bor- és delikátbolt nyílt Budapesten, a parlament közelében

A koronavírus járvány közepén, 2021 tavaszán sajnos egyre csak olyan híreket lehet olvasni, hogy milyen sok vállalkozás megy tönkre. Ebben a helyzet különösen nagy felüdülést jelent, ha valaki arról tudósíthat, hogy egy új üzlet nyílt Budapesten. A parlament közelében, a Garibaldi utcában a Casa Garibaldi bor- és delikátboltban jártam 2021. április közepén, két nappal a nyitást követően, s annyira tetszett a választék, hogy csak ajánlani tudom mindenkinek.

Máthé Éva, a bolt tulajdonosa felvilágosított, hogy az üzlet szakmai tanácsadója Polgár Géza a boros szakmában jól ismert Vinox Kft.-től, akinek a neve garancia arra, hogy a koncepció, miszerint olyan szuper termékeket forgalmaznak itt, amelyek kis kézműves pincészetektől származnak, s nem találhatók meg a multiknál, vagy olyan nagy borkereskedésekben, mint például a Bortársaság, vagy a Veritas.
Szétnéztem az elegáns, szépen berendezett üzlet polcain, s csak gratulálni tudtam a kínálat miatt. Csodás új-zélandi, spanyol, olasz, s más országbeli nedűk sorakoztak a polcokon. A habzóbor ajánlat különösen lenyűgözött, a külföldi prosecco és spumante termékek biztosan nagyon sikeresek lesznek a vásárlók körében, ha majd megismerik ezt a bor- és delikátboltot.

Természetesen kerestem a magyar borkülönlegességeket is a polcokon. S találtam extra termékeket. A sorból kiemelkedett Rácz Lilla Brut Nature pezsgője, amelynek díszdoboza, s címkéje is vidámságot sugall. A 100% -os Sauvignon Blanc pezsgő a villányi dombokról származik. Az illatában körtés, nyári almás, citrusos tónusok vannak, de kóstolva már érezhetők az érettség finom jegyei, a kekszes, barnakenyeres aromák. Az ízpaletta gazdag és sokrétű, az utóíz hosszú, felbontás után hagyjunk neki egy kis időt, hogy kibontakozhasson. A pezsgő 36 hónapot töltött seprőn.

Tudjuk, a pezsgőivás egyre népszerűbb Magyarországon, de azért még mindig a borok fogyasztása vezet fényévekkel. Akik szeretik a borkülönlegességeket, azoknak ajánlom például a Casa Garibaldiban kapható Bionda fehér Merlot bort a Rejiji pincészettől
A céget 2012-ben alapította a finn Reijo Itkonen és magyar felesége, Pap Judit. Reijo nyugdíjazása lehetővé tette, hogy elmélyüljenek a borok- különösen a magyar borok iránti érdeklődésükben. A villány borrégióban két szőlőültetvényt vásárolt a házaspár. Egyet a villányi Kopár-dűlőn, egy másikat Harkányban, a Tenkesen. Ezekkel a szőlőkkel a Rejiji Wines kapacitása kb. évi 10 000 palack a prémium kategóriában.

A finn-magyar borászat a borok egy részét külföldre exportálja, többek között Finnországba, melyekkel számos Helsinkiben lévő étteremben lehet találkozni.

Mivel a Tenkesen lévő talaj különösen jónak bizonyult, a tulajdonosok a közelmúltban további kisebb szőlőültetvényeket is vásároltak. Ezeket a területeket újratelepítették és hozzácsatolták a Tenkes szőlőültetvényhez.

Fontos megjegyezni, hogy 2016-ban a borászat organikus szőlőművelésre váltott. A tulajdonosok szeretik a természetet, az egészséges élelmiszereket és a minőséget. Ezért nyilvánvaló volt számukra, hogy minden lépésüket ez a szemlélet irányítja. Érdemes megkóstolni a Rejiji pincészettől a Rocinante Chardonnay bort, a Blackbird Kopár Merlot és a Villányi Franc szuper prémium bort is.

A Casa Garibaldi bor- és delikátboltban olasz és magyar kulináris termékeket is lehet vásárolni, kézműves lekvárokat, szörpöket, szarvasgomba termékeket, olasz olíva bogyókat és olajokat, különleges tésztákat, édességeket, angol üdítőitalokat… Fontos tudni, hogy a bolt adalékanyag mentes termékeket forgalmaz.

A Casa Garibaldiban érdemes érdeklődni a borkóstolási lehetőségekről is, mert az üzletnek két kóstolóhelysége is van, egy a bolt hátuljában, egy pedig a galérián. Igény szerint borsorokat állítanak össze, s a kóstolás után a vendégek már biztosak lehetnek abban, hogy milyen, addig számukra ismeretlen borokat szeretnének megvásárolni, hogy otthonukban is élvezhessék a finom nedűket.
A magyar borok 2 és 6 ezer forint között vannak árazva, míg a külföldiek 3 és 11 ezer forint között kaphatók, persze akadnak ennél magasabb áru, diszdobozos termékek is a boltban. Fel kell hívni a figyelmet, hogy szép ajándékcsomagok is kaphatók, kulináris termékekkel és borokkal telerakva. Természetesen egyedi igények alapján is összeállítanak a boltban ajándékkosarakat.

Casa Garibaldi bor- és delikátbolt
1054 Budapest, Garibaldi utca 7.
Telefon: 06-1/9506945
E-mail: eva.mathe@vsboutique.hu
facebook.com/casagaribaldi
casagaribaldi.com