Egyedülálló élmény a mádi Holdvölgy pince meglátogatása

A Holdvölgy pincészet Tokaj-hegyalján, Mád legkiválóbb területein, 26 hektáron, 7 különböző dűlőben, 22 parcellán gazdálkodik, környezettudatos szőlőművelést folytatva, az ökológiai termelés elemeit integrálva. A sokszínű birtokösszetétel az egyes dűlőkön belül is egyedi karakterű borok alkotására ad lehetőséget. Egyedülálló, csaknem két kilométer hosszú (1830 méter), történelmi pincerendszerrel rendelkezik a borászat, amely 2016-ban és 2017-ben elnyerte a Vince Awards „Legjobb pincelátogatás” díját.
A főborász Gincsai Tamás, aki 2013-ban csatlakozott a Holdvölgy céghez, korábban a Dereszla Pincében és a Vylyan birtokon dolgozott. Nemcsak nagy szaktudása miatt, hanem szerénysége okán is fel lehet nézni erre a szakemberre.


– Nyíregyházi származású vagyok, s Tokaj miatt lettem borász – mondta Gincsai Tamás, amikor 2019 tavaszán a Bor Hírlap stábját fogadta Mádon, a Holdvölgy főhadiszállásán. – Fantasztikus dolog, hogy a pincészet tulajdonosa, Demko Pascal úr szabad kezet adott nekem, s lehetőséget biztosít arra, hogy a legmagasabb minőséget célozhassuk meg.
A borászatnak rendkívül elegáns bemutatóterme van, ami egyben borüzlet is, s amelyből hatalmas panoráma üvegen át látni lehet a feldolgozó üzemet. Ahogy belépünk ebbe a leginkább francia parfümüzlethez hasonlítható elegáns bor szentélybe rögtön egy színes falba ütközünk, amelyben zöld, lila és narancssárga műanyag címkékkel ellátott borok sorakoznak. Ilyen címkéket sehol nem látni, egyediek.
– A fiatalokat akarjuk megcélozni a száraz és édes borválogatásunkkal, s ezzel a modern színvilággal, s a műanyag címkékkel –mesélte a főborász. – Száznegyven országban le is védettük ezt, tehát más pincészetek nem utánozhatnak minket, ami nagyon jó, mert hatásos megjelenést ad így felöltöztetve a palack, de persze az sem elhanyagolható, hogy milyen kellemes bor van bennük.


Közben Gincsai úr egy Zéta-Hárslevelű elegyéből készült Uppp névre hallgató félszáraz gyöngyözőbort mutatott be nekünk, ez az egyetlen buborékos bor, amit készit a Holdvölgy, a többi mind csendes. Beköszőnő bor ez az Uppp, s itatja magát, annyira kellemes.
A pincébe a feldolgozón át megyünk, hogy lássuk, milyen nagy tisztaság van. Olyan sok ága van a pincerendszernek, hogy a vendégek térképet kapnak, hogy megtalálják a kóstoló „szigetekre” kihelyezett borokat. Nekünk nem kell térkép, mert Gincsai Tamás vakon is eltalál a pincében bárhova. Hamar tapasztaljuk, hogy olyan óriási a pincerendszer, hogy itt még rendkívül sok hordó elfér majd, ha nő a termelés mennyisége. A pincét amúgy csaknem egy méterrel kellett mélyíteni, hogy kényelmesen lehessen sétálni benne, s komoly vízelvezető rendszert is építeni kellett. A modern építészet egy történelmi pincerendszer szolgálatába állt, a modern design itt találkozik a késő-középkori építészet örökségével.
– Elsőként a Vision újgenerációs Furmint-Hárs-Kabar cuvée birtokválogatás bort ajánlom a figyelmükbe, ami Londonban a Decanter világversenyen 95 pontot kapott és aranyérmet nyert – magyarázta a főborász. – A Kabar termesztését 2009-ben engedélyezték a tokaji borvidéken, s mi éltünk vele, használjuk. Évente hatezer látogatónk van a pincében, s akik kóstoltak nálunk, azok értékelték a viziónkat, amit igyekszünk tökéletesen megvalósítani.
Nem árulunk el titkot, ha azt mondjuk, nagyon ízlett a Vision. A Holdvölgy egyébként mind a 6 tokaji engedélyezett szőlőt termeli, s keresi a borászat, hogy melyik dűlőben, melyik fajta a legjobb.
A második állomásunk a 2016-os Meditation Furmint kóstoló szigetén volt, ebből 2000 palack készült, vagyis limitált példányszám, s ebből adódóan, no meg a minősége okán 7500 Ft egy palack. Itt sokáig el tudtunk volna időzni, s kortyolgatni, mert különleges illatú és ízű száraz Furmint került a poharunkba.

Akik kóstolnak, kérhetnek 6 fajta bort 4500 forintért, vagy 8 fajtát 9 ezer forintért. Természetesen nem hagyja ki senki az Expression bort, amit mi is megkóstoltunk, ez 100%-ban Hárslevelű a Becsek-dülőből, csak a legjobb években készül, csodás savtartalommal. Gyakorlatilag ez Mád titka, itt jók a savak.
– Majdnem minden a szőlőben dől el – mondta Gincsai Tamás. – Nyolcvan százalékban a szőlő minőségétől és csak húsz százalékban a borásztól függ, hogy milyen nedű készülhet – jelezte nekünk igen korrekten Gincsai Tamás.
A Holdvölgy pincerendszere háromszintes és összesen 109 ága van. Itt megtalálni a késői szüret édes Exaltation bort nem könnyű, de nekünk Gincsai úr irányításával sikerült. 2015-ös Sárgamuskotályt mutatott be nekünk, ami aranyérmet kapott a Top 10 Muscat de Monde bor világversenyen. 80 gramm/liter cukortartalommal rendelkezik, a Nyulászó-dűlőből származó szőlőből készült, mámorító volt az aromája és az íze. Ez a bor jó bizonyítéka, hogy milyen fontos a modern technológia.
A Holdvölgy pincészet eltökélten szeretné bizonyítani, hogy több van a Szamorodniban, mint amekkora lehetőséget látnak benne általában a tokaji borászok. Megkóstoltuk a 2007-es Eloquence bort, s elegáns stílust tapasztaltunk, tiszta gyümölcsös jegyeket. Ennél pedig még fantasztikusabb a 2008-as Intuition No1 édes szamorodni, ami 100% Zéta szőlőből van, kizárólag a Holdvölgy-dűlőből szüretelve a szőlőt.

Akik kedvelik a tokaji borokat, azok tudják, hogy 2013 óta 3 és 4 puttonyos Tokaji aszúkat nem lehet készíteni a borvidéken. A Holdvölgy 5 puttonyost sem készít, 2006 óta csak 6 puttonyos aszút visz piacra.
A mádi pincészet az egyetlen borászat Tokaj-hegyalján, amely az alapítása (2006) óta eltelt valamennyi évben készített 6 puttonyos tokaji aszút, ami évszázadok óta és napjainkban is a Tokaji Borvidék legnemesebb bora, továbbá Tokaj világhírének alapja.
A Holdvölgy Culture 6 puttonyos aszú-kollekció tizenhárom évjáratot (2006-2018) foglal magába, amelyek közül eddig öt (2006-2010) kapható kereskedelmi forgalomban. A pincészet a 6 puttonyos tokaji aszút a törvényben meghatározott, minimálisan 18 hónapos érlelési időnél jóval hosszabb ideig érleli: a Culture-aszúk összesen nyolc év (két év hordós és a puttonyszámnak megfelelő, hat éves palackos) érlelést követően kerülnek kereskedelmi forgalomba.
Mi a 2009-es Culture aszút kóstolhattuk meg, ennek 17 500 ezer Ft az ára/palack, s ár-érték arányban nagyon megéri. 8-10 gramm/liter sav és 180-200 gramm/liter cukortartalommal rendelkezik ez az ital, ami már önállóan is helytállhat egy vacsora végén desszertként.
– A Tokaji Borvidéken elsőként már előjegyzéssel is foglalhatók a kereskedelmi forgalomban még nem kapható, pinceérlelés alatt álló 6 puttonyos tokaji aszúk a Holdvölgy készletéből, ezt 2018 végén az Aszú Világnap alkalmából jelentettük be – mondta Gincsai Tamás. – Az új előjegyzési rendszert a pincészet az aszú borok alapját adó Furmint szőlő- és borfajtát népszerűsítő Furmint Február rendezvénysorozat keretében, 2019 februárjában nyitotta meg a fogyasztók számára.
A pincészet borai olyan magas minőségűek, hogy már 20 Michelin-csillagos étteremben is felkerültek a borlapra a világban, sőt akad olyan étterem is, ahol helyet kapott a Holdvölgy a degusztációs menüben is. A Top étterem, ahol kínálnak Holdvölgy bort a Guy Savoy. Amúgy Magyarországon csak a kiemelt vendéglátóhelyeken, a pincészet honlapján lévő e-shopban, vagy a mádi borüzletben lehet megvásárolni a borokat.
Különlegesség, hogy a pincészet – rendelés esetén ingyen házhoz szállítja bármely borát. A pincészet a modern boraival nyitott a fiatalok felé, s az új generáció számára be is jön a Holdvölgy minden terméke, a friss 6-os aszúkat is szívesen fogyasztja a harminc éves korosztály.