Egymással párbajoztak a borászok: Maul kontra Bodri

  • Post category:Borászok

Ritka élvezetes és különleges párbajon vehettem részt a közelmúltban: vér nem, helyette viszont elég sok, kifejezetten minőségi bor folyt. Borpárbajra hívta ki egymást ugyanis a villányi Maul Zsolt és a Bodri Pincészet: mindkét fél hét „büszkeségét” kóstoltatta meg az ott lévőkkel, akiknek természetesen szavazniuk kellett arra (nem tudva, melyik palack kié), hogy melyik ízlik jobban.

– Ilyen rendezvényen még én sem voltam, ám tavaly, amikor a Bodriéknál tartottuk az évzárónkat, bevillant, hogy jó lenne egy ilyet összehozni – mesélte Maul Zsolt. – Régi barátok vagyunk a pincészetük főborászával, Urbán Péterrel, így hamar megbeszéltük a részleteket.

Kétségtelen: a legjobban a vendégek jártak. Ragyogó borokat kóstolhattunk, ami már önmagában is nem mindennapi élvezetet jelentett, ráadásul mindezt megfűszerezte a játék, a tippelés, az ikszelgetés.
Melyik a jobb, az A vagy a B?! Az első palacknál mondjuk rögvest kiderült, kié melyik lehet, a bennfentesek ugyanis elárulták, a házigazdáé be volt hűtve, a vendégeké viszont nem, így amelyik pohár bepárásodott, az tartalmazta a helyi nedűt. Így itt mindenki úgy (is) voksolhatott, ahogy a szíve diktálta.

A folytatásban ilyen csintalanság már nem történt – s szép sorban jöttek a fajsúlyosabb elemek. A fehér után a rozé, hogy aztán belecsapjanak részt vevők a vörösborok világába. Ekkor már látszott, hogy a minőség az minőség, s ha például két azonos évjáratú Merlot-t az elvárható magas színvonalon készítettek el, ember legyen a talpán, aki megkülönbözteti egymástól.

– Az utolsó háromnál bizony mi magunk is nagy bajban voltunk! – árulta el Maul Zsolt. – Oda-vissza szagolgattuk, kóstolgattuk Bodri Istvánnal, de nem igazán tudtuk eldönteni, hogy melyik palack kinek a borát rejti.

Sebaj, pont így volt ez jó! S miután ebből is látszott, hogy két hasonlóan magas színvonalat képviselő pincészet „csapott össze”, a végeredményen sem csodálkoztunk: 4-3-ra győzött az egyik. Maradjon inkább titok, hogy melyik, hiszen a borpárbaj nem a győzelemről és a vereségről szólt, hanem sokkal inkább a játékról, a szórakozásról, az élvezetről.