Az egészségtudatos táplálkozás fontossága
Amiben nincs kalória, az cukormentes? Egyáltalán mi az a kalória, és miben különbözik a kilojoule-tól? És főleg érdemes-e magunkat nyomasztani vele, hogy odafigyeljünk rá? Könnyedén akasztjuk magunkra az egészségtudatos jelzőt, ha naponta salátázunk, kerüljük a gyorsételeket, elfelejtjük a „szénhidrát” kifejezést, este 6 óra után pedig már ehető dologra sem gondolunk. A tudatos táplálkozás azonban egyáltalán […]
Puha állagú-, penészes-, préselt-, s érlelt sajtok – borpárosítással…
Franciaországban közel 1 000 különböző sajt van, melyből 43 sajt védett származási helyen előállított termék, azaz AOP minősítésű. Lássuk, mely francia sajtokat érdemes mindenképp megkóstolni, ha Franciaországban járunk! Elzászi Munster sajt. Kézműves technikával készítik ezt a puha állagú sajtot a Vogézek hegyvidéki farmjain. A Munster sajtot több héten át érlelik és kétnaponta megforgatják. Minden év […]
Jézus korában milyen lehetett a bor?
A bort a Bibliában több mint 500-szor említik. A liturgia részévé az utolsó vacsora után vált, akkor, amikor bevezetésre került az úrvacsora.Jézus az utolsó vacsorán ezt mondta a tanítványainak: „E pohár amaz újszövetség az én véremben, mely ti érettetek kiontatik.”A bor a kenyér mellett az az alapélelmiszer, amely segítségével az ember a legszorosabban tud kötődni […]
Az egészséges étrendhez nem kell lemondani az édes ízről
Az egészséges táplálkozásban nincsenek tiltott ételek, élelmiszerek, kizárólag megfelelő arányok és mennyiségek. Éppen ezért az édes ízről és a cukorról sem kell lemondani – ám a mértékletesség nagyon fontos. Az édesítőszerek ebben lehetnek nagy segítségünkre.Ha táplálkozási kérdésekről van szó, egyre gyakrabban kerül a figyelem fókuszába az édes íz, és vele együtt a cukor elhagyásának lehetősége. […]
A cheddar Nagy Britannia legkedveltebb sajtja
Cheddar. Ez egy dél-nyugat angliai kis falu, amely a sajtkészítéséről híres. A cheddar sajt Anglia legkedveltebb sajtja. Tehéntejből készül kemény sajt, színe szalmasárga, illetve színezve narancsvörös. Állaga enyhén törékeny, gyakran szinte elolvad az ember szájában. Íze erőteljesen aromás, kissé fanyar, a dióra emlékeztet. Cheddar típusú sajtot sok helyen készítenek a világon, de az igazi […]
Itt az új őrület Japánban: sárban úszó bár
Nem vicc: a fárasztó munkanap végén egy nagy kád sárban szürcsölik az italaikat a tokióiak. A város közepén, egy bárban. Tokióban nemrég nyílt meg a Mud Bar, azaz sárbár, ami nem hazudtolja meg a nevét: a vendégek egy nagy kád iszapban ejtőzve élvezhetik az italaikat. Hogy mi a magyarázata a különleges bár nagy népszerűségének, csak tippelni tudunk: vajon […]
Olvassa a Bor Hírlapot!
A Bor Hírlap sikere, immár közel másfél évtizede, több okkal magyarázható: gazdag tartalommal ellátott, s ingyenesen terjesztett digitális kiadvány! A bor, és gasztronómia népszerűsítését szolgáljuk, s ez találkozik az olvasók igényeivel. Magazinunkat azért adjuk ingyen, hogy minél több emberhez eljuthassanak a pincészetek, éttermek, gasztro cégek hírei, érdekességei. Költségeinket a hirdető cégek fedezik. Mivel ez a koncepció jól bevált, és régóta működik, bízunk benne, hogy még sokáig szolgálhatjuk, a bor, és gasztronómia híveit, akár a digitális magazinunk lapszámaival - amelyek linkjét a Facebook segítségével 10 ezer embernek küldjük ki -, akár az internetes honlapunkkal, amelyen lehetőségünk nyílik friss híreket közölni, lépést tartani a mindennapokkal.