
A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Magyar Bor Akadémia és a Magyar Szőlő- és
Bortermelők Szövetsége által alapított, „Az Év Pincészete Magyarországon” kitüntető címet
2025-ben az egerszalóki St. Andrea Szőlőbirtok kapta. A birtokot vezető édesapa és fia,
idősebb és ifjabb Lőrincz György újabb biztatást kaptak, hogy a Szőlőbirtok és szeretett
borvidékük is jó úton jár.
A St. Andrea Szőlőbirtok 50 hektáron, az egri borvidék tíz dűlőjén évente körülbelül 250 000
palack bort termel. A Szőlőbirtok borai az elmúlt években nemzetközi megmérettetéseken is
helyt álltak. Két alkalommal választották egy-egy tételüket a világ 50 legjobb bora közé
(Nagy-Eged 2017 – Decanter Best In Show 2021-ben és Agapé 2018 – James Suckling, 2023-
ban), idén júniusban pedig a Decanter nemzetközi borverseny 95 pontra értékelte az Agapé
2019 és a Nagy-Eged 2021 Egri bikavéreket, míg a Falstaff borkalauzban az Agapé 2019-et
96 pontra díjazták.
A St. Andrea Szőlőbirtok borszortimentjét Egri csillag és Egri bikavér borok alkotják. A
termőhelyi, dűlős boraik mellett több birtokbort is termelnek – ilyen a Napbor, az Örökké, az
Áldás és a Merengő –, melyekkel szélesebb borfogyasztói körhöz is közvetítik a
hagyományokon alapuló, mégis egyéni egri bor üzenetét.
Apa és fia, idősebb és ifjabb Lőrincz György hosszú távra terveznek. Szeretnék, ha a jövőben
az egri bor, az Egri bikavér és az Egri csillag a világ bortérképére is felkerülhetne. Legújabb
kezdeményezésük az összefogáson alapuló Egri Superior Kör. Ők ketten a mindennapos
közös küzdelemben, szakmai elmélkedésekben és tanulásban együtt írják a St. Andrea borok
történetét. A birtok alapításkor László István, később Bozó András és Kovács Attila, majd
Holló Klára tulajdonostársak voltak azok, akik stabil hátteret biztosítottak a szakmai
munkához és üzleti tapasztalataikkal segítik ma is a három család közös vállalkozásának
stratégiai gazdálkodását.

Olvassa a Bor Hírlapot!
A Bor Hírlap sikere, immár közel másfél évtizede, több okkal magyarázható: gazdag tartalommal ellátott, s ingyenesen terjesztett digitális kiadvány! A bor, és gasztronómia népszerűsítését szolgáljuk, s ez találkozik az olvasók igényeivel. Magazinunkat azért adjuk ingyen, hogy minél több emberhez eljuthassanak a pincészetek, éttermek, gasztro cégek hírei, érdekességei. Költségeinket a hirdető cégek fedezik. Mivel ez a koncepció jól bevált, és régóta működik, bízunk benne, hogy még sokáig szolgálhatjuk, a bor, és gasztronómia híveit, akár a digitális magazinunk lapszámaival - amelyek linkjét a Facebook segítségével 10 ezer embernek küldjük ki -, akár az internetes honlapunkkal, amelyen lehetőségünk nyílik friss híreket közölni, lépést tartani a mindennapokkal.







